PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30808}
7,9 35 tys. ocen
7,9 10 1 34568
8,9 49 krytyków
Stalker
powrót do forum filmu Stalker

"Stalker" to obraz, który można ogladać bez przerwy, za każdym razem delektować się jego doskonałością. .. Kilkakrotnie oglądałem juz film tarkowskiego i musze przyznać, iż chętnie obejrze go jeszcze raz, bowiem niezwykłe bogactwo tego obrazu, zawiera sie w wielu płaszczyznach, zarówno formalnych jak i treściowych. Metaforyczna budowa utworu, poruszająca wiele ważnych tematów w życiu każdego człowieka, sprawia że film ten mozna potraktować jako swoistą zagadke do rozszyfrowania. Scenografia, a przede wszystkim klimat panujący w "Stalkerze" to prawdziwe mistrzostwo - zwłaszcza scena wjazd bohaterów do "Zony" to filmowy majstersztyk. Piękne zdjęcia tego filmu, które na pewno w jakims stopniu ukazują zdeformowana rzeczywistość "Zony", można wycinać z tego filmu i wieszać na galeriach. Sama interpretacja tego dzieła, może budzić wiele trudności, a zarazem byc ciekawym temat do dyskucji. Podobno niektórzy w tym obrazie upatrywali się metafory życia w ZSRR, jeszcze inni "dopasowali" ponura scenografie do wydarzeń z Czarnobyla, zaś jeszcze inni potraktowali "Stalkera" jako niedoskonałą ekranizacje powieści braci Strugackich. Dla mnie film ten, pozostaje w dużym stopniu obrazem konfilktów, dziejących sie zarówno po stronie naszego życia wewnętrznego, jak i tych z jakimi spotykamy się w toku naszej egzystencji. "Stalker" konfrontuje pewne typy światopogladówe: Pisarz, Naukowiec i Stalker reprezentują tutaj pewne ogólnoludzkie wzorce, a zarazem pewne matryce moralności. Wszyscy z nich ponoszą klęske, choc najbardziej wygrany pozostaje tytułowy Stalker, bowiem to onstworzył wiare w istnienie Strefy. To własnie owa przestrzeń magiczna, uosabnia pewna andzieje, jaką tworzy sobie każdy człowiek, po to aby do niej dązyć. "Stalker" to niewątpliwie film o ogromnym heroizmie i walce toczonej z samym soba, o należyta godność. Wiele scen w tym filmie, pozostaje w dalszym ciągu nieodczytanymi, co sprawia że film ten po każdej projekcji ukazuje nam coraz to nowe propozycje odpowiedzi na fundamentalne pytania : Skąd przychodzę?”, „Kim jestem?”, „Dokąd idę?.

ocenił(a) film na 10
Bolverk

Świetny komentrz. Nic lepszego o tym filmie w internecie nie znalazłem.
:)

Pozdrawiam