Jest tak sugestywny i ma tak surrealistyczny klimat, że nie da się tego z niczym porównać. Oglądałem przynajmniej 10 razy i zrobię to jeszcze nie raz. Polecam!
Ofiarowanie to film podobny jeżeli chodzi o klimat - wszechobecne poczucie zagrożenia i tajemnicy. A sugestywny tak bardzo, że sam miałem ochotę lecieć po kanister z benzyną. ;)
Ja zbieram sily, by zobaczyc drugi raz. Nie ukrywam, ze cos tam dziobne, zeby poczuc lepiej klimat :-)
Dzisiaj piję piwo. Już drugie. A pod wieczór pewnie będzie za mną sześciopak. Mniam.
Coz za zwierzenia ;-) Ja zmiksowalam piwo i wyborna Wyborowa wczoraj... Dzis mam planuje abstynencje.
Ale ze miedzy ustami a brzegiem pucharu wiele sie moze wydarzyc... :-P
Przeciez nie ma nic bardziej podniecajacego od rozkosznej perspektywy laskotania przelyku zimna wodeczka ;-)
Lub whiskey.
Acz ostatnio zacząłem produkować nalewki, ale to będzie dopiero w przyszłym roku do wypicia.
Lub tequili (choc te sie pije w tem. pojokowej). Jednak to wodka ropala najsmielsze zadze i kazdy to wie ;-)
Moj tato robi dobre nalewki, ale dla mnie to jest zbyt slodkie, bo poza piciem, jestem raczej za niskokaloryczna i dietetyczna zywnoscia.
Ale fakt, te nalewki sa jak cudne lato w sierpniu :-)
A tak z ciekawości, czy robiłaś podejście do filmów Tarra? Może taką okrężną drogą polubisz Tarkowskiego?
Kochany jestes, ze tak sie o mnie troszczysz :-)
Wiesz co... nigdy nie znalazlam dobrej kopii jego filmow, a nie mieszkam w Polsce, wiec wszelkie inne kanaly, jak TVP Kultura, Ale Kino czy Nowe Horyzonty (a mieszkalam we Wrocku wlasnie, o ironio) nie wchodza w rachube. Moze teraz poszukam raz jeszcze. Pewnie cos sie zmienilo.
Ale np. "Zrodlo" - rewelacja, bardzo mi sie podobalo, tyle, ze musze powtorzyc seans.
Źródło to film Bergmana jest, zresztą mam to na liście do obejrzenia. :)
Filmy Tarra niestety nie ukazały się na DVD w Polsce, więc trzeba szukać ich na gryzoniu w wersji jaka jest z tłumaczeniem jakie jest. W ramach troszczenia się proponuję na początek Potępienie - wpadnij do baru Titanik na jednego, a nie pożałujesz. :)
Taka ze mnie filmoznawczyni, a raczej poliglotka, ze "Zerkalo" przetlumaczylam na "Zrodlo" zamiast "Zwierciadlo" :-P
Oczywiscie o "Zwierciadlo" chodzi :-) I ten film to juz moja bajka, "Stalker" jest bardziej natomiast filozoficzny, moze potrzbuje jeszcze 10 lat lub tomy opaslych ksiazek, by cos glebiej pojac :-)
A gdzie to jest? :-P Bardzo bym chciala, jak znajde dojscie, wpadne ;-)
Nie można podawać linków wprost do tego portalu, bo filtr blokuje, więc podam adres w ten sposób:
komikuj.pl (zamiast k wpisz ch)
Znajdziesz tam niemal wszystko. ;)