PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30808}
7,9 34 tys. ocen
7,9 10 1 34452
8,9 47 krytyków
Stalker
powrót do forum filmu Stalker

Uważam że film jest świetny. Aczkolwiek mogę dać jedynie 8/10. Faktycznie jest to film dla cierpliwych ale naprawdę wart jest uwagi - jak wspomniałam w tytule. Bardzo mądry film z przekazem... 10 nie dam tylko dlatego, że można było film o wiele skrócić - byłby na 10! Być może te długie sceny miały na celu pozwolić widzowi przemyśleć to co zobaczył (tak jak podczas czytania książek, czytelnik może na chwilę odłożyć książkę i pomyśleć o tym co przeczytał), trochę ruszyć głową, jednak przy pierwszy oglądaniu jest to niemożliwe. Widz nie jest w stanie skupić się na myśleniu i się zagłębić bo podczas pierwszego oglądania skupia się raczej na tym co się dalej wydarzy, (uważnie ogląda w oczekiwaniu na to co może się wydarzyć). Szczególnie jeśli podejdzie do filmu nie przeczytawszy uprzednio opisu filmu. Dopiero za drugim razem ma szanse poświęcić te długie ujęcia na rozmyślania...

użytkownik usunięty
dziurka88

Początkowo także dałem "Stalkerowi" ósemkę. Warto jednak wspomnieć, iż film zyskuje z każdym seansem.
I tak, moja ocena ewoluowała, z ośmiu na dziewięć, a niedawno nawet na dziesięć. Tym razem doceniłem nawet soundtrack, którego nie było (jeden z moich "zarzutów", który powodowały wystawienie niższej oceny).
Polecam zarówno film, jak i wielokrotne jego odkrywanie. :)
Pozdro pozdro.