Co prawda w filmie było dużo niezgodności jak choćby Pegaz który narodził się z krwi Meduzy która trysnęła z jej głowy gdy Perseusz ją odciął natomiast w filmie Pegaz (czarny zamiast biały) występuje dużo wcześniej. Drugi przykład niezgodny z oryginałem to że Pegaza poskromił Perseusz, bzdura! Pegaza poskromił Bellerofont przy użyciu złotego wędzidła otrzymanego od Ateny. Mógłbym przytoczyć wiele więcej przykładów ale po co? Ci co odrobili lekcje wiedzą o co chodzi, natomiast pozostałych odsyłam do książki pana Jana Parandowskiego - Mitologia. Niemniej jednak oceniam film 10/10 ponieważ kocham mitologię i wszystkie filmy z nią związane (nawet te przekoloryzowane i nie zawsze zgodne z oryginałem). Jeśli ktoś uważa że film jest dla mało wymagającego widza niech nie wysila się na pisanie postów bo w moich oczach i tak pozostanie durniem którego opinia lata mi koło dupy! Film jest świetny i każdy kto kocha mitologię będzie zachwycony. POLECAM!
Mi też lata koło dupy to co ty myślisz, że coś powstało z czegoś albo z tego, a nie z tego. Film jak film, lipa jakich wiele, daje 3/10 i tyle w temacie. Nie gorączkuj się tyle nad mitologią bo ci żyłka pęknie... lekcje odrabiałem i nie było w nich nic nudniejszego od mitologii. Przy tym Adolf H to czysta sensacja i thriller na miarę XXV wieku <lol>
Dokładnie wielka mitologiczna opowieść, przybarwiona efektami, czego więcej potrzeba do pełni szczęścia !
co prawda film nie ma zbyt wiele wspolnego z mitologią (no może poza tym że te same imiona występują w mitologii) ale nawet się to oglądało. Jak dla mnie 6/10
oceniasz na 10 uznając film jako arcydzieło.
Szkoda, że zawyżasz temu filmowi ocenę (tak jak wielu innych).
To tak jak zachowanie internetowej rzeszy na jednym portalu społecznościowym, którzy oceniają zdjęcia innych dając 10 albo nie dając nic.
Szkoda, że nie rozwijasz się jako osoba obiektywna... ale nie ma się co dziwić, trzeba się przyzwyczajać :/
A co do filmu - naciągany, robiony na szybko - bardzo mi to przeszkadzało, gra aktorów taka sobie...
Wg. mnie film najlepiej nadawałby się na bardzo nudny wieczór jako ostateczność........
Również kocham mitologię, dlatego właśnie uważam że ten film to jedno wielkie nieporozumienie i zmarnowany potencjał!!
pościgi, wartka akcja czegóż chcieć więcej...a ty neo84 może nakreć w stodole lepszy 'film' ..chetnie porównam ;]
Podobał mi się, ale faktycznie film mógł być dłużej pociągnięty, bo jakoś tak na końcu napięcie się urwało. Poza tym ten Worthington jest cholernie sztuczny, marny z niego aktorzyna.
@andrzejsan
Widzisz dla mnie pościgi i wartka akcja to nie wszystko, liczy się jeszcze taki drobiazg jak dobre aktorstwo, reżyseria, inteligentny scenariusz itp ;)
Daj mi 100 milionów zielonych i nie ma sprawy. O lepszy scenariusz trudno nie będzie, a za taką kasę zatrudnię dobrych aktorów, którzy nie będą tylko tłem dla bezsensownych akcji i 'wypasionych' efektów specjalnych.
+ Oszczędzę kasę nie przerabiając filmu do kiczowatego 3D :P
Mi sie nie podobał zbytnio. Fajnie sie oglądało ale nic poza tym. I do tego ten głowny bohater;/ Skad oni wytrzasneli takiego klocka
Filmowi wystawiam 7/10 ;)
może to i troszkę za dużo i sam się dziwię co tak dużo :D
odjąłem 2 punkty za mułowatą grę Worthington'a (Perseusza), która opierała się na powiedzeniu kilku zdań i mętnej gestykulacji oraz jeszcze 1 punkt za niektóre dość sztuczne sytuacje i słabą grę innych postaci.
+ za grę Ralpha <3
+ za grę Neesona
+ za Gemmę Arterton
+ za niektóre rewelacyjne zdjęcia i widoczki
+ za Mads'a Mikkelsena (ach jaka przemiana po Bondzie :D)
+ za efekty komputerowe
+ za niektóre ujęcia walki (naprawdę podczas oglądania filmu udało mi się powiedzieć: "mm.. to jest to! :D")
Pozdrawiam.