Starcie tytanów

Clash of the Titans
2010
6,3 126 tys. ocen
6,3 10 1 125988
4,7 24 krytyków
Starcie tytanów
powrót do forum filmu Starcie tytanów

Jedyne co mi sie nasówa po obejrzeniu Trailera to słowa wyżej. I tak Clash of the Titans z 1981 jest lepsze bo jest pierwsze i z czasów kiedy liczyła sie fabuła a nie kasa wydana na efekty specjalne.

użytkownik usunięty
Trax

Teraz jest tendencja do re-maków, szczególnie 2009 i 2010 - ''Zmierzch Tytanów'', ''Sherlock Holmes'', ''Robin Hood'', ''Drużyna 'A'' i pewnie jeszcze coś. :)
''Robin Hood'' Ridleya Scotta pewnie nieźle wyjdzie.
Jest też kilka nowych pomysłów np. ''Avatar'' Camerona na który wybiorę się najszybciej bo jeszcze 2009. No i ciekaw jestem produkcji starożytnych czyli ''Centuriona'' (powtórka ''Gladiatora'') i ''Hannibala'' (powtórka ''Alexandra'').

użytkownik usunięty
Trax

Teraz jest tendencja do re-maków, szczególnie 2009 i 2010 - ''Zmierzch Tytanów'', ''Sherlock Holmes'', ''Robin Hood'', ''Drużyna 'A'' i pewnie jeszcze coś. :)
''Robin Hood'' Ridleya Scotta pewnie nieźle wyjdzie.
Jest też kilka nowych pomysłów np. ''Avatar'' Camerona na który wybiorę się najszybciej bo jeszcze 2009. No i ciekaw jestem produkcji starożytnych czyli ''Centuriona'' (powtórka ''Gladiatora'') i ''Hannibala'' (powtórka ''Alexandra'').

Z tych wszystkich filmów co podałeś to tylko "Zmierzch tytanów" jest remakem...

użytkownik usunięty
Grievous

taaaa... Tylko wytłumacz mi dlaczego każdy z 4 pierwszych filmów był nakręcony w latach 70. 80. 90. :)

użytkownik usunięty
Grievous

Jeśli chodzi CI że 2 to seriale nie zmienia to faktu, serial może być re-makiem, a ''Robin Hood'' miał już jedną pełnometrażówkę

Gdyż miały swoje źródło w książce/legendach a wersja kinowa serialu nie jest remakem tylko... wersją kinową.

Remake opiera się na tym samym scenariuszu (z modyfikacjami mniejszymi lub większymi)co oryginalny film który posiadał scenariusz oryginalny a nie adaptowany.

użytkownik usunięty
Grievous

Tak więc Zmierzch Tytanów też nie jest re-makiem, bo scenariusz różni się, postacie i zdarzenia...

To na czym wg Ciebie jest oparty Zmierzch Tytanów? On ma większe podłoże niż Robin Hood, gdyż nie jest oparty na legendzie, książce lecz mitologii greckiej będącej wierzeniami Greków. Idąc twoim tokiem rozumowania to Zmierzch Tytanów tymbardziej to nie re-make. No chyba słyszałeś o mitologii kiedyś? :D

Przecież pisałem ze w remake bazuje na scenariuszu oryginalnego filmu ale także go modyfikuje.

Tak żeby było łatwiej. Remake jest to NOWA wersja STAREGO filmu, a czym jest Zmierzch Tytanów z 2010? A taki np. Robin Hood z 2010 nie może być remakiem bo czego kurwa ma być remakiem? Robin Hood z 2010 bazuje na legendzie Robin Hooda a nie filmie z Costnerem (swoja drogą filmów o Robin Hoodzie powstało wiele więc błędnie jest pisanie że powstała już jedna pełnometrażówka).

użytkownik usunięty
Grievous

Analogicznie to Zmierzch Tytanów bazuje na starożytnym micie o Perseuszu, bogach i meduzie, a nie na scenariuszu Zmierzchu Tytanów z lat 80. Po trailerze widać mało podobieństw

Mit nie jest dajmy na to książką która ma autora itp. Czyli każdy może robić filmy i pisać książki na ich podstawie bez żadnych ograniczeń. Czyli scenariusz filmu z 1981 jest oryginalny inspirujący się mitologią grecką a film z 2010 opiera się na tym scenariuszu ale także modyfikuje go. Czyli ma autora i zastrzeżony tytuł, więc wytwórnia która posiada prawa do tego scenariusza może stworzyć nowy film na jego podstawie co czyni go remakiem.

Ale niech ci będzie... żaden z wymienionych przez ciebie filmów nie jest Remakiem :)

użytkownik usunięty
Grievous

Idąc tym rozumowaniem to pojęcie re-make będzie mocno ograniczone i podpadnie pod nie mało filmów np. Teksańska masakra..., Bunt na Baunty itp.

Nie wiedziałem scenariusza i nie wiem czy faktycznie opiera się na filmie z 1981 roku. Jeśli ogranicza się do postaci typu Perseusz, Zeus, Andromeda to twoim tokiem myślenia nie jest to re-make (analogicznie do Robin Hooda itp.)

Wg mnie re-makiem jest zarówno Drużyna A i Zmierzch Tytanów. Z jednego powodu. Nie jest to ekranizacja serialu (Drużyna A) jak miało to miejsce przy McGyverze (wersja TV), ponieważ mamy tu przedstawienie losów bohaterów od początku, wyizolowane od wersji serialowej. Dlatego uważam to za re-make. Podobnie było w przypadku Miami Vice