Starcie tytanów

Clash of the Titans
2010
6,3 126 tys. ocen
6,3 10 1 125991
4,7 24 krytyków
Starcie tytanów
powrót do forum filmu Starcie tytanów

Efektowny ale nie efekciarski! Taka jest moja opinia. Teksty typu "szkoda prądu na ten film" na prawdę można sobie darować bo film jest całkiem dobry. Sporo efektów, ale są one dobrze użyte tak by nie były jedynie tanim widowiskiem. Minusem jest na pewno sporo odstępstw od oryginału ale film warto obejrzenia. Ode mnie 7/10

ocenił(a) film na 4
PerfectStranger

Zgodzę się.
Film nie najwyższych lotów, jego największą wadą jest przede wszystkim bardzo uproszczona strona fabularna/scenariuszowa, postacie są bardzo płaskie, aż dziw, bo słyszałem ze film był w 3D <joke>. Nie wiem już jaki problem jest w tym, zeby reżyser stworzył w miarę prawdopodobne szkice charakterów postaci drugoplanowych... kiedy tutaj jakiś ginie, to jest niemal jak odrywanie kolejnych kawałków od rolki papieru toaletowego... "nikt się nad tym nie będzie rozwodził" ;]
Scenariusz też po łepkach, wszystko co w fabule też dzieje się za szybko, na skróty. Wielka podróż, a wydaje się jakby jednodniową wyprawą za miasto...
Gra aktorska z tych raczej żenujących, tym razem Sam Worthington irytował. Póki co jego najlepsza rola to ta z Terminatora 4. O reszcie się nie wypowiem, bo plota takie frazesy w sposób który urąga projektowi za 125mln usd.
No i bogowie na Olimpie przedstawieni są strasznie tandetnie.

Z drugiej strony są i plusy.
Wszystko dzieje się szybko, więc ciężko się znudzić, film jest raczej krótki, więc na całe szczęście nie ciągnie się w nieskończoność, cześć scen, tym bardziej tych w których jest akcja wypada dobrze i efektownie, a sceny walki też dają sporą satysfakcję.
Szczególnie wyróżniłbym komputerowo stworzone postaci stworów, jak skorpiony, gargulce czy wiedźmy. To już projekty wysokiej klasy, świetnie wyglądają. No i ten Dżin... dla mnie jedyna intrygująca postać w tym filmie, pewnie dlatego że świetnie i niestandardowo wygląda oraz nic nie mówi ;}

Film jak najbardziej w porządku, zdecydowanie można zobaczyć, nie ma co omijać (a też ktoś tak mi radził... )
Generalnie nie jest to efekt na efekcie, ale prawdziwe widowisko z ich udziałem stworzone. Co prawda widowisko nie najwyższych lotów, ale to nic, ogląda się przyzwoicie. Film kosztował 125mln usd, zarobił niemal 500 mln usd, więc czekamy na w 100% pewną kontynuację...
6/10