Starcie tytanów

Clash of the Titans
2010
6,3 126 tys. ocen
6,3 10 1 125991
4,7 24 krytyków
Starcie tytanów
powrót do forum filmu Starcie tytanów

Wielką miłością i ŻONĄ Perseusza była Andromeda!
Io, nimfa nawet go nie znała, należy do zupełnie innej historii.
A patronką i orędowniczką Perseusza była bogini Atena.
Akrizjos był ojcem matki Perseusza, a nie jej mężem.
Danae, matka Perseusza została zapłodniona przez Zeusa pod postacią złotego deszczu:)
I żyła długo,a nie pływała w skrzynce po morzu zmieniając kolor włosów.
Ojczym namówił Perseusza do wyprawy po głowę Meduzy, żeby się go pozbyć.
Kasjopea była durną pustą babą, która chełpiła się, że jest piękniejsza od nereid, boginek morskich.
Posejdon (nie Hades!)zesłał na jej kraj morskiego potwora.
Wyrocznia jako remedium zaleciła ofiarę z Andromedy, którą przykuto do skały, żeby potwór ją pożarł.
No i kiedy ta tkwił przykuta PRZYPADKOWO pojawił się tam Perseusz, wracający z głową Meduzy!!!
Uratował Andromedę i ożenił się z nią.

Itd., itp...

Bzdura na bzdurze, Mitologia grecka zawiera gotowe scenariusze do może nawet kilkudziesięciu czy kilkuset filmów.
Po co zmieniać spójne, gotowe, znane od wieków historie na takie, które się kupy nie trzymają?

Po co do greckich mitów dodawać wschodnich Dżinów, których szef zachowuje się jak Chewbaca w Gwiezdnych Wojnach, czyli jest po naszej stronie, ale tak ryczy, że nikt go nie rozumie?

Słaby film bez fabuły, za niesamowitego Mikkelsena i świetnie zrobionego Krakena daję 3/10.

ocenił(a) film na 5
realkriss

hehe, idę niedługo, obejrzę i skomentuję :D mam nadzieję, że będę mogła się
z Tobą wykłócić trochę, inaczej będzie to oznaczało, że zmarnowałam kasę na
bilety :DDD

ocenił(a) film na 3
french_martini

Od kłócenia się wolę konstruktywną dyskusję, ale jak się będziesz bardzo napraszać, nie odmówię.

Ja wyrzuciłam w błoto tylko 13 złotych, bo w Feminie są "Tanie wtorki".

realkriss

Niestety muszę się z tobą zgodzić. Spodziewałem się dobrze na nakręconego filmu na bazie mitologii,a wyszła papka.. no ale Hamerykanom wszystko jedno kto nasłał Krakena i czyją żoną była Andromeda. Ważne, żeby było kabum, i efekty specjalne(owszem niezłe). Ten dżin też mi strasznie nie pasował. To już drugi, po Legionie, film, który miał potencjał. Niestety ignorancja scenarzystów zniweczyła wszystko. Sam też zagrał jakoś drętwo. W terminatorze ten styl gry pasował ale nie tu.

ocenił(a) film na 6
realkriss

Podzielam opinie. Scenarzyści chyba przespali lekcje o mitologii bo fabuła ma się nijak do prawdziwej historii o Perseuszu i Andromedzie.
Efekty fajne ale za brak spójności to wielki minus.

ocenił(a) film na 6
realkriss

Jak siedziałem w kinie to cały czas nachodziły mnie myśli "Zaraz, zaraz. Czy to na pewno tak było?".
Wydawało mi się że po prostu pozapominałem szczegóły. Po powrocie do domu od razu zajrzałem do książek i okazało się że jednak dobrze wszystko zapamiętałem.

Nie rozumiem dlaczego bardziej nie trzymali się orginału.

realkriss

No cóż, aż tak mitologii nie pamiętam, ale pomimo odejścia od samych Mitologicznych przekazów(patrz tworząc na nowo mitologię), można zaobserwować, że ten scenariusz, podobnie jak i dialogi, były pisane na kolanie albo wymyślane podczas kręcenia filmu.

Spoilery

Przyczepić się można do wielu rzeczy zaczynając od głównego bohatera(jego gra jak dla mnie dobra była tylko w scenach walki, ale pewnie to dublerzy), muzyka(po zapowiedzi liczyłem na jakiś dobry soundtrack), jak wyżej już wspomniałem dziury w scenariuszu, drętwe dialogi, jak dla mnie kilka nie zrozumiałych kompletnie scen(jak z krwią tego ojca , po czym ukazały się skorpiony na pustyni, może i dałoby radę to obronić, ale po tym jak te dżiny, pomijając co one tu w ogóle robią, zrobiły z nich środek lokomocji tego już nie zrozumiałem, no chyba że mi coś umknęło), skorpiony(nie mieli kogo, walnęli skorpiony, a później to już wyglądały jakby zostały kupione od twórców ,,Bardzo Dzikiego Zachodu") i na koniec denerwująca mnie zbroja Bogów, z Zeusem na czele, a i bym zapomniał więcej walki i potworów.
Co mi się podobało, widoczki, cud miód, aż chciałem tam jechać, czarny pegaz, meduza, Hades(jego wejścia były super), efekty specjalne, Draco to chyba tyle.

Znajdzie się więcej beznadziejnych filmów, dlatego też film na 5 oceniam, ale nie w kinie, taki film w sam raz na jeden raz;

ocenił(a) film na 7
andygles1

nic dodac, nic ujac... mozliwe ze kiedys ktos przeczyta mitologie w USA ;p a moze oni maja ja inaczej napisana?

ocenił(a) film na 3
Exploited

Obstawiam, że w nosie mają jakieś europejskie miotologie, wzięli sobie, co im weszło pod rękę, nazwy, miejsca i zrobili z tego American-Perseus-Mix. yeah

ocenił(a) film na 6
realkriss

coż, moim zdaniem to bedzie film na poziomie terminatora 4 ...nawet aktor ten sam :P w tym tygodniu planuje isc do kina - i wiem ze to bedzie po prostu 1,5 h zapomnienie o rzeczywistosci:) ciekaw jestem efektow.

andygles1

Nie zapominajmy, że w "Zmierzchu Tytanów" też były skorpiony - tylko, że tam narodziły się z krwi meduzy, ale też za sprawą Kalibosa.