Starcie tytanów

Clash of the Titans
2010
6,3 126 tys. ocen
6,3 10 1 125988
4,7 24 krytyków
Starcie tytanów
powrót do forum filmu Starcie tytanów

Wie ktoś o co chodziło z tą sową???
za krótki <br/>

movie_maniac

o ile się nie mylę - ale mogę :) - to nawiązanie do tego pierwszego filmu Starcie Tytanów z 1981 roku i tam ona była jako podarunek i doradzała Perseuszowi

użytkownik usunięty
movie_maniac

Nawiązanie do poprzedniej ekranizacji tego mitu z lat 80. Swoją drogą o wiele lepszej. :)

Mnie się poprzednia wersja szczerze mówiąc nie podobała w tej są chciaż lepsze efekty. No przynajmiej wyrzucił od razu te sowę, bardzo denerwowała w pierwszej ekranizacji

użytkownik usunięty
Azureus0

Efekty to nie wszystko. Zresztą takie rewelacyjne nie są - meduza bardzo sztucznie wyglądała. Dla mnie tamta stara wersja była o wiele bardziej klimatyczna. Czuć było tą przygodę, świat mitologii. W tej dużo brakuje, a klimat to największy minus. Scenografia też mi się nie podoba, nie da się poczuć ogromu świata po którym bohaterowie się poruszają.

movie_maniac

Nie widziałem jeszcze filmu, ale może ma to jakiś związek z Ateną?

użytkownik usunięty
Amish1188

Chodzi o mechaniczną sowę jaka była w wersji sprzed 30 lat.

Ty ty czy twój podły klon?

użytkownik usunięty
Amish1188

Masz na myśli tego co zdublował konto?
Jeśli o to chodzi to ja prawdziwy.

Tak dokładnie tego. Nie chcę mi się bawić w detektywa. Wierzę :P

movie_maniac

no tak, wszyscy piszecie że chodzi o mechaniczną sowę, która pojawia się w pierwszej wersji filmu. ale spotkałam się też z komentarzami, że dla osób, które jej nie widziały, będzie to motyw niejasny. może więc wyjaśnilibyście, czego owa sowa jest symbolem, co oznacza? filmu jeszcze nie widziałam, ale wolałabym nie zastanawiać się przez pół akcji w kinie co też reżyser mógł mieć na myśli.

użytkownik usunięty
esperantess

Tam nie ma się nad czym zastanawiać. O ile się nie mylę to Perseusz ją chwyta w rękę na chwilę w skrzyni z jakimiś rupieciami. Spogląda co to, odkłada i idzie dalej. Ta scena nie ma żadnego wpływu na treść filmu. Po prostu ją dodano aby ludzie oglądający starą wersję sobie to skojarzyli. :)
Sowa w mitologii greckiej ma takie znaczenie, że była lubionym ptakiem Ateny, symbolem samej bogini oraz miasta Aten. Nie ma to więc związku z filmem.

movie_maniac

a co ona ma oznaczać :) Ot takie nawiązanie do wcześniejszej wersji filmu z 1981r. O ile się nie mylę to tam ta sowa została podarowana Perseuszowi przez Atene, i mu wskazywała czasem jakieś rozwiązania.

slipdog

Dokładnie tak jak slipdog mówi,sowa to symbol mądrości i pomagała Prometeuszowi rozwiązywać problemy. Teraz wiadomo dlaczego w nowej wersji ją odrzucił- film to czysta napierdalanka;p