no w 2010 szykuje się dość sporo filmów których akcja ma dziać się w starożytnośći:
Clash of the Titans
Robin Hood
Prince of Persia
Opowieści z Narnii: Podróż Wędrowca do Świt
Season of the Witch
Centurion
i kilka co nie jess pewne że będą miały premiere w 2010 roku
War of Gods
God of War
Conan
no i według mnie ciekawie się zapowiada serial,sceny walki jak w 300 co dla mnie jest dużym plusem
Spartacus: Blood and Sand
a co wy sądzicie o tych filmach???
pozdrawiam wszystkich
Najbardziej interesuje mnie z tego towarzystwa War of Gods który ma być zrealizowany w stylistyce 300,jednak niestety temat coś niepokojąco przycichł i nie wiadomo kiedy będzie miał premierę.Raczej nie dadzą rady na 2010...
wydaje mi się, że warto jeszcze wspomnieć o Agorze z Rachel Weisz, ale to rok 2009 :)
nie wiem ile masz lat ale opwiesci z narnii to bajka a nie starozytnosc pomijajac wrzucenie arturianskiejh legendy ktora jest robin hood do worka z wydarzeniami sprzed 753 roku, nie wspominajac o kolejnym filmie (na podstawie gry!) jakim jest prince of persia ktory duzo ze starozytnoscia wspolnego nei bedzie mial ;]
polecam uwazanie na historii
nie to żebym się czepiał, ale ja te filmy podzieliłbym tak:
***STAROŻYTNOŚĆ (MITOLOGIA)***
1. Clash of the Titans
2. War of Gods
3. God of War
4. Centurion
5. Spartacus: Blood and Sand (SERIAL TV)
6. Hannibal the Conqueror z Dieselem ale to dopiero 2011
***ŚREDNIOWIECZE*
1. Robin Hood
2. Prince of Persia - akcja filmu IX w. n.e.
3. Season of the Witch - jak sama nazwa polska wskazuje SEZON NA WIEDŹMY a jak wiemy z historii wiedźmy pojawiły się w źródłach histor. od średniowiecza
***FANTASY***
1. Opowieści z Narnii: Podróż Wędrowca do Świt
2. Conan
3. Red Sonja
Ja to oczywiście czekam na wszystko co związane z mitologią:) sorki za poprawki ale jakoś raziła mnie Twoja kwalifikacja filmów chodź nie ukrywam, że poruszyłeś ciekawy tema a i nie mówię że ja zrobiłem to idealnie ale tak mi się wydaje że jest dobrze.
No i bardzo dobrze byś podzielił. Myślałem, że to tylko w Anglii takie głąby żyją, dla których średniowiecze, starożytność i kraina po drugiej strony szafy, to jedno i to samo, czyli: bardzo, bardzo dawno temu, za górami, za lasami.
spoko dzięki za poprawę,przyznaje że teraz jest to o wiele lepiej napisane
i jakby ktoś pytał to dobrze wiem że np.Robin Hood nie dzieje się starożytności,mój błąd źle to wszystko nazwałem,chodziło mi ogólnie o filmy których akcja dzieje się czy to w średniowieczu , w starożytności czy nawet Fantasy.Szykuje się ciekawy rok dla takich filmów
no już dajcie spokój z tym podziałem i chybionym wyrazem.. dziewczyna poszła się biczować za ten grzech śmiertelny, który popełniła ;)
ja mam jedynie wątpliwości co do Conana.. do Czerwonej Sonii się już przekonałam - Rosem McGowan ma zagrać, więc wizualnie będzie ok..
ale nasz heros? Arniego ściągną czy jak? nikt inny nie może go zagrać! co jak co, ale facet to chodząca charyzma, mimo że osiłek.. a reszta hałastry? np taki The Rock? ciepłe kluchy..
Pozwolę sobie uzupełnić tę listę:
STAROZYTNOŚĆ
The Eagle of Ninth
ŚREDNIOWIECZE
Ironclad
FANTASY
Game of Trones (serial tv)
Wszystkie tytuły na etapie filmowania,a jeśli chodzi o tego Hannibala z Dieselem to już nie wierzę,że powstanie kiedykolwiek...
czemu nie wierzysz, że Hannibal powstanie z jakich źródeł to wiesz? można jeszcze dodać film Agora z Reichel Weisz bo nie wiem czy był nadmieniany wyżej ale on już w sumie wyszedł i był puszczany na festiwalach, ale w kinach wyjdzie pewnie dopiero w 2010
do naszej listy dodaję
Fantasy
Solomon Kane
a co do wymienionego przez Ciebie tytułu The Eagle of the Ninth to film będzie bardzo podobny jeżeli chodzi o fabułę do Centuriona sprawdź z ciekawości oba opisy tych filmów a sam się przekonasz:)
zachęcam wszystkich do dodawania kolejnych ciekawych tytułów z kategorii Starożytność, Średniowiecze i Fantasy( najlepiej jakby filmy działy się w minionych wiekach, stuleciach itd)
Jeśli chodzi o Hannibala to od czasu ogłoszenia tego projektu w 2004 roku do dziś nic się w tej sprawie nie ruszyło.Na imdb widnieje co prawda data premiery 2011, ale status filmu:nieznany.Gdyby chcieli się wyrobić w tym terminie to zdjęcia musiałyby ruszyć w ciągu 3-4 miesięcy a nic na to nie wskazuje.Jesli ten film powstanie w ciągu najbliższych 5 lat to będę zaskoczony,ale oczywiście wolałbym się mylić.
żeby temat nie umarł śmiercią naturalną dla wszystkich fanów tematyki starożytnej zachęcam do obejrzenia zwiastuna serialu
Spartacus blood and sand z serialem związany jest Sam Raimi "Martwe zło" "Spider-man" wizualnie przypominać będzie 300-stu a jak wam się podoba?
http://www.metacafe.com/watch/3092821/spartacus_blood_and_sand_official_trailer/
Ruszył się temat "War of Gods", który ma teraz zmieniony tytuł na "Dawn of War" a zdjęcia mają się rozpocząć w marcu bądź kwietniu.Reżyserem ma być Tarsem Singh (Cela).Mimo tego opóźnienia bardzo mnie to cieszy bo po tym tytule obiecuję sobie najwięcej.
w sieci są już 2 dostępne odc
Spartacus: Blood and Sand
wdg mnie jak na razie za mało polityki za to krew leje się hektolitrami a scen erotycznych jest tak dużo jak scen walk niestety przesadzili z tą krwią i sexem rzuca to się w oczy i razi jak dla mnie 6/10 może kolejne będą lepsze? serial bardzo wystylizowany jest na 300-stu