Stowarzyszenie Umarłych Poetów

Dead Poets Society
1989
7,8 326 tys. ocen
7,8 10 1 326093
7,6 60 krytyków
Stowarzyszenie Umarłych Poetów
powrót do forum filmu Stowarzyszenie Umarłych Poetów

przeczytać książkę czy obejrzeć film?
W czerwcu będę film oglądała z całą klasą, a wiem, że w bibliotece szkolnej jest conajmniej kilka egzemplarzy powieści. Lubię porównywać film z książką, ale nie wiem od czego tu zacząć :)

ocenił(a) film na 10
Nymphalis

Przeczytaj książkę bardzo gorąco polecam jest świetna, bardziej wczuwasz sie w cytaty i w mentalność.

Nymphalis

Ja myslę, że najpierw obejrzeć film, później przeczytać książkę, bo to ona właśnie powstała na podstawie filmu a nie odwrotnie. Oddaje prawdziwy sens utworu, ale brakuje jej niewielu czesci. Wspaniale dzela!

Nymphalis

Ja myslę, że najpierw obejrzeć film, później przeczytać książkę, bo to ona właśnie powstała na podstawie filmu a nie odwrotnie. Oddaje prawdziwy sens utworu, ale brakuje jej niewielu czesci. Wspaniale dzela!

ocenił(a) film na 10
Nymphalis

mysle ze najpierw trzeba obejrzeć film - m.in. dlatego, ze powstał jako pierwszy
w ksiazce wiele rzeczy jest zupełnie zmodyfikowanych, kilka dodanych i pewne kwestie źle można odebrać jeśli się najpierw przeczyta

osobiście miałam tak ze najpierw przeczytałam potem obejrzałam i film mi sie nie podobał, wolałam ksiazke, co jest troche nielogiczne. po kilku latach wróciłam do obu dzieł i na całe szczescie wole film;)

Nymphalis

rzadko to mówię ale tym razem szczerze polecam najpierw film. Według mnie książka jest raczej słaba,a może to ja po prostu zad użo soebie po niej obiecywałam?

melassa

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
Przypomniałam sobie, że książki z biblioteki szkolnej należy oddać co najmniej 2 tyg. przed wakacjami, ale na szczęście należę do także do innej biblioteki. Gdyby się okazało, że na polskim nie obejrzymy filmu (mamy masę zaległości), to zobaczę nagrany z wczoraj na TV4.
Pozdrawiam wszystkich :)