Zupełnie brak takich ludzi jak "Kapitan". Czy ktoś wogóle widział lub zna kogoś takiego? ludzie są jak maszyny !!!! W szkołach uczą jak rozebrać poezję na epitety, metafory, znaczenie, wagę, rodzaj treści, środki arystyczne itp. Ludzie czy wy nie widzicie własnej głupoty? Poeci nie piszą dla tego żeby analizować ich utwory, oni je tworzą żebyśmy je "CZULI" !!!!!!!!!!! Mam nadzieje że to przeczyta jakiś nauczyciel od polaka i obejrzy ten film. Wy jako kształciciele społeczeństwa którzy uważacie sie za mądrzejszych od własnych uczniów, pamiętajcie ! i tak będziemy wolni i nic na to nie poradzicie
Zgadzam się, a co w tym śmiesznego - studiuję polonistykę i męczę się z durnotami nauki zwanej poetyką. I na pewno nie będę nauczycielką! Btw. to przecudny film, bardzo mi bliski.
Szymborska dostała 30% z testu z własnego wiersza... bo nie zgadzała się z kluczem odpowiedzi..... co to za szajz...
"nie czytamy poezji, bo jest piękna, czytamy ją, bo jesteśmy ludźmi..."
te słowa są jak dla mnie genialne...
nie mozan robić testu z jakiejkolwiek sztuki... bo to po prostu głupota...
każdy interpretuje sztukę po swojemu... z tego prostego powodu, że to sztuka :P...
kiedyś na polskim miałem swoją interpretację wiersza... ale oczywiscie była "zła"... każda interpretacja jest dobra i nie bójmy się walczyć ze zmechanizowaniem sztuki...
to się rozpisałęm :)
dlatego właśnie nie mogę znieść w szkole liryki, bo szlag mnie trafia, kiedy muszę znajdować metafory, epitety, oksymorony i inne durnostwa.
O Szymborskiej nie slyszalam tego z testem. Dobre...
w końcu ktoś napisał coś mądrego :)
już zaczynałam wątpić w to, że są inteligentni ludzie na świecie.
Tak więc by złożyć sprzeciw głupiemu systemowi nauczania wstańmy wszyscy na ławki!!!