Stowarzyszenie Umarłych Poetów

Dead Poets Society
1989
7,8 326 tys. ocen
7,8 10 1 326093
7,6 60 krytyków
Stowarzyszenie Umarłych Poetów
powrót do forum filmu Stowarzyszenie Umarłych Poetów

książka - film

ocenił(a) film na 10

Znacie jakies fajne ksiazki na ktorych podstawie powstaly fajne filmy?? szukam materialu do prezentacji maturalnej pod tytulem: Pierwowzor literacki a ekranizacja filmowa. Opisz zjawisk na wybranych przykladach.

lLlada

Witam. :)

W przypaku "Stowarzyszenia..." mamy do czynienia z odwrotną sytuacją- książka powstała na podstawie filmu (autor: N.H.Kleinbaum).

Możesz opisać np. "Angielskiego pacjenta", "Pachnidło"... Trudno mi teraz przypomnieć sobie więcej przykładów...

ocenił(a) film na 10
curious_case

wlasnie wiem ze film byl 2 w kolejce ale warto sie popytac o opinie co ciekawego moznaby wykozystac na prezentacji zeby nie bylo tak banalnie jak zazwyczaj to bywa;]

lLlada

Nie, najpierw powstał film a na nim książka.

lLlada

Nie, właśnie najpierw powstał film a dopiero później książka na podstawie filmu

ocenił(a) film na 10
Szymon_Rogalewski

oj tak rzeczywiscie;] chodzilo mi ze film byl 1 w kolejce a napisalam 2;/

ocenił(a) film na 8
lLlada

Świetną książką, na podstawie której nakręcili równie dobry film to np. "Lot nad kukułczym gniazdem". Dorzuciłbym jeszcze "Zieloną milę" no i oczywiście "Popiół i diament", "Krzyżacy", "Lalka".
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
rypaj69

duma i uprzedzenie :) książka nr 2 w historii literatury film też nawet niezły :)
pewnie plus za to jakiś by wpadł ze taka książka brana pod uwagę
ja bym wybrał osobiście zło :) świetna książka film jeszcze lepszy co jest rzadkością a temat zajebisty :)

lLlada

Osobiście polecam "Tron we krwi" na podstawie "Makbeta" Szekspira. Film świetny, dramat świetny i niedługi;)

ocenił(a) film na 8
lLlada

"Piękny umysł"- genialny film na podstawie książki Sylvi Nasar o tym samym tytule. + godne polecenia "Lśnienie" Kinga i oczywiście wspaniały "Lot nad kukułczym gniazdem"- Ken Kesey. Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 7
lLlada

Wiekszosc filmow stewena kinga zostalo zekranizowanych np zamiec stulecia, zielona mila, stan przy mnie i duzo wiecej, a takze forrest gump, ojciec chrzestny ,dawno temu w ameryce, rzeka tajemnic , wszystko za zycie,,i wiecej nie pamietam

lLlada

np. Lektor z Kate Winslet jest na podstawie ksiazki, Johna Irvinga tez pare ksiazek zekranizowano: Swiat wedlug Garpa, Regulamin Tloczni Win (Wbrew Regulom), Hotel New Hampshire i pare jeszcze innych, Wyznania Gejszy

lLlada

"Nieznośna lekkość bytu", "Proces", "Rok 1984", "Dżuma", "Imię róży" - to z tych ekranizacji, które, mimo przewagi książki, bardzo dały radę :)

lLlada

"Zaklęci w czasie" Polecam film i książkę.

ocenił(a) film na 10
lLlada

Wojna i Pokój, Trzej muszkieterowie, Sztorm stulecia, Chłopi, Pan Tadeusz,
Ogniem i mieczem, Ben Hur, quo Vadis, Wyznania Gejszy, Kod Da vinci, Harry
Potter...., Kariera Nikosia dyzmy,