Filmowo dla mnie przecietnosc . Nie ma w tym filmie prawie nic czego juz na temat w filmach o podobnej tematyce nie widzialem .To film telewizyjny i niekoniecznie kinowy. Trudno jest mi odniesc sie i w szczegolach pisac o slabosciach filmu bo to film w 100% trafnie pokazujacy cos wlasciwie nieopisywalnie straszliwego ale...
Dla kogos kto czytal Arendt , Borowskiego , pamietniki Hossa i widzial wiele obrazow pokazujacych TO film Glazera nie wnosi nic nowego. Dla kogos kto nie czytal, nie widzial ale cos tam slyszal film jako zrodlo poznawcze bedzie prawdopodobnie pelen dluzyzn i nudnawy. Ja jestem z pokolenia w ktorym wszyscy uczniowie jezdzili do Oswiecimia na szkolna wycieczke. To bylo dla mnie formatywne znaczenie ktore mnie uksztaltowalo na reszte zycia. Wizyta TAM jest wg mnie konieczna dla kazdego . Widze koniecznosc, potrzebe takich filmow, ksiazek , opisow i przypomnien . Film Glazera choc pokazuje to straqszliwe, ciche, nudne, banalne zlo ktore byc moze czai sie w wielu z nas nie jest dla mnie istotnym glosem w przypominaniu. 6/10