Substancja

The Substance
2024
6,7 102 tys. ocen
6,7 10 1 102014
8,0 79 krytyków
Substancja
powrót do forum filmu Substancja

Obraz świata ciekawy, intrygujący ale do połowy, im dalej tym gorzej się ogląda.
Mam pytanie po obejrzeniu co do zasadności filmu
1. Czy Elisabeth i Sue mają wspólną świadomość ? Jeżeli nie, to film całkowicie nie ma sensu, bo po co ci klon jak to nie "TY" przeżywasz młodość po raz drugi.
(Gdy Eli ogląda wywiad w tv z Sue jest wrażenie jakby widziała wywiad 1 raz- mocna reakcja na wywiad. Później po przebudzeniu gdy mamy 2 panie "ożywione" Sue spogląda na strzykawkę i dopiero wtedy domyśla się, że Eli próbuje zakończyć proces )

Wiem za to że należy starzeć się z zgodnością i że leku na głupotę jeszcze nie wymyślono choć może nakręcą o tym Substancje 2

ocenił(a) film na 10
doggz

Elisabeth i Sue to jedna świadomość, ale patrząca na świat z dwóch różnych perspektyw. Sue jest nowym ciałem, ale świadomość Eli przechodzi do niej.

Kiedy Eli ogląda wywiad z Sue, reaguje emocjonalnie, bo widzi siebie w nowym, młodym ciele. To nie jest zaskoczenie jak u obcej osoby, tylko reakcja na własne odbicie w innej formie.

Później, gdy Sue zauważa strzykawkę, to znowu ta sama świadomość(ale już istniejąca w tym samym czasie) która dochodzi do wniosku, co sama sobie(swojej "młodszej" wersji) miała zamiar zrobić(jako "starsza"), tylko tym razem ogląda to z drugiej strony lustra. Masz jedno „ja”, ale jedno „ja” patrzy z perspektywy ciała Eli, a drugie „ja” z ciała Sue.

To tak jakbyś w grze komputerowej przejął kontrolę nad dwiema postaciami naraz, ale są one wciąż tym samym graczem, tylko widzą i doświadczają świat w inny sposób. I właśnie ta różnica w perspektywach daje efekt, który widz zauważa, jakby klon zyskiwał własną świadomość, ale to wciąż ta sama świadomość.

Nadal nie rozumiesz? Wyobraź sobie, że masz pilota do drona z kamerą i jednocześnie patrzysz na ekran pilota i na drona na niebie. To ciągle Ty, tylko widzisz różne obrazy w tym samym czasie. A teraz dodaj do tego kryzys egzystencjalny i voila, masz „Substancję”.