Substancja

The Substance
2024
6,7 102 tys. ocen
6,7 10 1 102059
8,0 79 krytyków
Substancja
powrót do forum filmu Substancja

Napiszę subiektywnie, bo o gustach się nie dyskutuje. Film jest dla mnie mocno średni.
Ma na celu mocno zagrać na emocjach więc logika poszła się przejść. Co na tym wszystkim zyskała główna bohaterka ? Nic. Bo ktoś jej powiedział, że obie osoby są jednością ? Od początku było wiadomo, że młodsza wersja nie odpuści. Oglądając film w towarzystwie zastanawialiśmy się czemu nie było w tej młodszej wersji nie było jaźni tej starszej ?
Oczywiście wiemy, że chodziło o pokazanie, że ludzie biznesu nie potrafią się starzeć z godnością, że rynek, społeczeństwo i ludzie dookoła nie szanują starzejących się gwiazd. Jednak jak już napisano - podano nam to łopatologicznie zamiast zainwestować w rozum widza i pokazać to w taki sposób, żeby widz sam doszedł do pewnych wnioskow.
Ja chciałem dać 7 ale daje 6, tylko i wyłącznie przez rozciągnięty koniec który do filmu zupełnie nie pasuje.

ocenił(a) film na 10
Wizard1984

To była jedna świadomość

2:52
https://youtu.be/eFkhBrPBPQ8?si=3kGarRXH7RR04ecY

Jak nie zrozumieliście tej jednej rzeczy, to jak chcecie oceniać cały film?  XD

ocenił(a) film na 6
gawel72

Echhh nie zrozumiałeś o co mi chodzilo . Takich nawiązań do tego, że ta starsza to ta młodsza było o wiele więcej. Jednak chodziło tylko i wyłącznie o jaźń o przeżycia i doznania. A tego już nie było.

ocenił(a) film na 6
Wizard1984

Decyzyjność, zachowanie młodszej wersji było takie jak tej starszej wcześniej, ale brakowało tego, żebyśmy wiedzieli, że ona - młoda będzie żyć jako stara. Trochę się zakręciłem ale teraz powinno być to jaśniejsze.

ocenił(a) film na 10
Wizard1984

Skoro to jest jedna świadomość, to nie ma on/ona.  Jest jedna osoba która zyje wszystkimi doświadczeniami 

ocenił(a) film na 7
Wizard1984

Nie rozpędzałbym się z tym rozumem widza. Jak przejrzysz sobie forum to się zorientujesz, że niektórzy nawet nie wyłapali tego co określasz mianem łopatologiczności. Ja właśnie doceniam to że film nie udawał na siłę bycia zbytnio poważnym.