Substancja

The Substance
2024
6,7 102 tys. ocen
6,7 10 1 101911
8,0 79 krytyków
Substancja
powrót do forum filmu Substancja

Jakie okropności, obrzydliwości, metamorfozy, mutacje i inne cronenbergalia serwuje ten film? Proszę wypisywać, bo chciałbym obejrzeć, a nie wiem, czy na moje nerwy.

ocenił(a) film na 8
potas13

Ok, a więc kilka SPOILERÓW co do obrzydliwości. Ja jestem przyzwyczajona do takich rzeczy, więc bardzo mnie nie ruszyły. Było sporo igieł (podawanie tytułowej substancji dożylnie oraz pokarmu), zszywanie pleców rozerwanych na całej długości, rozwalanie głowy o lustro i dosłowne jej miażdżenie poprzez kopanie, wypadanie/ wyrywanie sobie zębów (ok, to mnie troszkę ruszyło - klimat jak z koszmaru sennego), odpadające kawałki ciała, ropiejące rany, pobieranie płynu rdzeniowego i no generalnie - były mutacje :D

ocenił(a) film na 7
vargamar

Dziękuję za odpowiedź.

ocenił(a) film na 7
vargamar

"zszywanie pleców rozerwanych na całej długości," a z jakiego powodu trzeba było je zszywać?Co tam się stało? A te mutacje, to jaką przybrały formę?

ocenił(a) film na 6
potas13

Sue czyli odmłodzona wersja Elisabeth "wykluwa się" przez plecy głównej bohaterki stąd też zszywanie rany po zakończonym procesie klonowania. Co do mutacji to po prostu dwie bohaterki połączone w jedność przy próbie ratowania wizerunku Sue, moim zdaniem wyszło bardziej komicznie niż straszno.

vargamar

+odpadające paznokcie

ocenił(a) film na 6
justmagdalena

Te sceny obrzydliwości były po prostu nudne , niekończace się, epatujace. Nawet nie chodzi co tylko ile i po co.

T_W

Nie sposób się nie zgodzić.