PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=138858}

Superman: Powrót

Superman Returns
2006
5,5 32 tys. ocen
5,5 10 1 31907
4,9 14 krytyków
Superman: Powrót
powrót do forum filmu Superman: Powrót

Bardzo dobry

ocenił(a) film na 6

Nie mam zielonego pojęcia czemu film "Superman: Powrót" osiągnął taką niską note :) Być może dlatego, że teraz dzieci wolą podziwiać bardziej nawalanki typu Mortal Kombat niż poprostu bogatszą o treść fabułe :)lub myślą sobie, że to wstyd podziwiać kogoś, kto ma taki pedalski strój (kiedyś pojawił się artykuł jakoby Superman był homoseksualistą...).
Wszyscy się również czepiają, że nie ma akcji wogóle. Dla mnie ona jest, lecz nie tak duża jak np. w Spider-Manie, w tym filmie skupiono się bardziej na tym, żeby pokazać Supermana jako zagubionego w świecie, w którym nie był przez 5 lat, w którym ludzie zdąrzyli praktycznie o nim zapomnieć. Na więcej akcji przyjdzie czas przy okazji następnych części (ponoć ma wrócić Generał Zod, co jednak jest fatalnym pomysłem, lecz mówi się także o Brainiacu czy Doomsdayu, tu już ciekawsze pomysły są). Ocenie aktorów od 1-5:
Brandon Routh: To był strzał w dziesiątke! Pokazał Supermana jako szlachetnego i wspaniałego bohatera. Jako Clark może nie był aż tak ciamajdowaty jak Reeves, lecz to według mnie nawet lepiej, bo jednak ta ciamajdowatość Kenta Christophera mogło denerwować. Jako Superman można w jego twarz zobaczyć już ciepło. 5+

Kate Bosworth: Aktorka śliczna, lecz według mnie nie podołała do końca zadaniu. Nie pokazała pełnej energii jaką posiadała Lois. 3

Kevin Spacey: Aktor poraz kolejny pokazuje, że jest jednym z lepszych obecnie. Jego Lex Luthor posiadał poczucie humoru, był cyniczny i przede wszystkim był maniakiem! 5

Frank Langella: Solidnie, bez fajerwerków. 4

Sam Huntigton: Bardzo dobrze rozegrał swoją role. Pełen energii z poczuciem humoru :) 4+

James Marsden: Jego postać jest całkiem nowa, lecz również solidnie się spisał. Jego Richard White był poprostu dobrym człowiekiem :) 4

Bardzo dobra muzyka zaczerpnięta z Starych Supków i dobrze, bo John Williams stworzył genialny soundtrack.

Efekty - ten lot, mogło się poczuć, że to wszystko dzieję się naprawde :)

Ocena: 8/10 :)

ocenił(a) film na 8
Master

Cytat:

Nie mam zielonego pojęcia czemu film "Superman: Powrót" osiągnął taką niską note :) Być może dlatego, że teraz dzieci wolą podziwiać bardziej nawalanki typu Mortal Kombat niż poprostu bogatszą o treść fabułe :)

Choć do samego Mortal Kombat nic nie mam, lubię też czasem obejrzeć filmy głębsze. Co do twojego zdania to się zgadzam w 100% ale współczesna młodzież, często ma problemy ze zrozumieniem głębszych filmów :-)

Cytat:

lub myślą sobie, że to wstyd podziwiać kogoś, kto ma taki pedalski strój (kiedyś pojawił się artykuł jakoby Superman był homoseksualistą...).
Wszyscy się również czepiają, że nie ma akcji wogóle.

True, true... utożsamianie się z Supermanem jest obciachem w dzisiejszych czasach. A każdy wie, że nie patrzy się na wygląd tylko na charakter i za to go podziwiam. Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 6
MackKL

Jest jedna rzecz do której moge się przyczepić a mianowicie tego, iż wrócił Kent i od razu wrócił Superman. Oczywiście mieszkańcy nie domyślili by się, lecz Ci co pracują razem z Clarkiem wydaje mi się powinni się domyślić :)
Lecz oprócz tego nie zauważyłem więcej strasznych błędów :D

ocenił(a) film na 8
Master

Cytat:

Oczywiście mieszkańcy nie domyślili by się, lecz Ci co pracują razem z Clarkiem wydaje mi się powinni się domyślić :)

Kent struga takiego ofermę, że ludzie nawet nie myślą aby porównywać go z Supermanem.

ocenił(a) film na 6
MackKL

Może i tak, lecz dla mnie mimo wszystko to jest naciągane na maksa ... Lecz jak pisałem film mi się podobał i nie zmieniam swojej oceny :)

ocenił(a) film na 8
Master

Nad czym tu sie zastanawiać? Przecież poznaliby go po twarzy nawet:) Ale co z tego? Superman to Superman. Ważne że bardzo dobry film wyszedł.