PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=191945}

Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
2007
7,5 214 tys. ocen
7,5 10 1 213779
6,0 50 krytyków
Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street
powrót do forum filmu Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street

Po Burtonie spodziewałam się spektakularnego, mrocznego, specyficznego, a przede wszystkim dobrego kina, po Deppie - jak zawsze rewelacyjnej gry.

Niestety zawiedli oboje.

Depp, niegdyś trzymający nożyce w dłoniach był tak przekonujący, tajemniczy, demoniczny, tutaj zbyt teatralna gra(która owszem powinna się pojawić, zwłaszcza w takim gatunku jak musical, ale z odrobiną smaku...)sprawia, że Todd zamiast straszyć-śmieszy.

Historia jest zbyt prosta, przewidywalna, nużąca. Sekwencje śpiewu przydługie, irytujące, zwłaszcza, że śpiew nie zachwyca...jest przeciętny.

Sama makabra, z założenia straszna, wcale taką nie jest. Jest kolejnym, nudnym elementem fabuły.

Brawa dla świetnej Bonham Carter, Rickmana i Spalla.

ocenił(a) film na 9
Karlis

"Sama makabra, z założenia straszna, wcale taką nie jest."

Nie uważam, że makabara ma być z założenia straszna. Ma być makabryczna, nie musi przerażać. I ten film przerażać nie miał, wbrew pewnym opiniom to nie horror.

ocenił(a) film na 4
Gato

ani razu nie użyłam słowa horror, jedynie musical...

ocenił(a) film na 9
Karlis

A ja ani razu nie stwierdziłam, że go użyłaś. To był taki komentarz na marginesie.

ocenił(a) film na 9
Karlis

ten film chyba miał być taki. specjalnie zrobili go teatralnym (umówmy się, ta krew MOGŁA być bardziej realistyczna), a gra Deppa do tego pasowała (choć zgodzę się, że w tym filmie niesamowicie nie zabłysnął, reszta, jak zauważleś grała lepiej).
i na marginesie: ten film to przede wszystkim GROTESKA, takie jest moje zdanie