PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9931}
6,3 364  oceny
6,3 10 1 364
Sygnały
powrót do forum filmu Sygnały

z dobrego uczciwego człowieka zrobić przestepce. Mamy faceta dobrego, fajnego, uczciwego mającego chora zone , która kocha.I zaczyna sie problem jest lek ,ale niedostepny z powodów ekonomicznych, cóz lata mineły a sytuacja sie nie zmieniła, zmienił sie system ,ale sytuacja nie. Gościu nie chce za nic zrobic nic złego. Stara sie uczciwie dostac lek a jest to niemozliwe, walczy mozna powiedziec wręcz o to by byc uczciwym, by nie popełnic przestepstwa, chce tylko pracowac i opiekować sie zona a niewydolny system po prostu zmusza go do tego by byc nieuczciwym, by zrobic przekret w pół swiatku. Jest jeszcze kilka innych problemow moralnych poruszonych w tym filmie postawa młodej lekarki, która po studiach pełna zapału chce pomoc, postawa innych lekarzy z pogotowia, którzy sprowadzaja ja do parteru mowiac ,ze niedługo jej przejdzie. Postawa profesora, który mimo rutyny okazał sie dobrym człowiekiem i potrafuił odejsc od miło zapowiadajacego sie wieczoru przy kartach. starszy pan, który handluje lekiem tylko dla pieniedzy , widzi ,ze człowiek jest zdesperowany, daje mu wszystko a jednak ceny nie zmniejsza i dwójka strszych ludzi, którzy lek oddaja za darmo chociaz mogliby zarobic . W podteksice jest powiedziane ,że ktos bliski im uarł prawdopodobnie dziecko i oni juz tego nie potrzebuja przezyli tragedie ,ale jak m,oga komus pomoc to zrobia to chetnie dla własnego sumienia. I postawa moralna radiowców, któzy pomogli i przyniosło to skutek. Dla mnie to jednakk film o tym jak niewydolny system z bardzo uczciwego człowieka jest w stanie zrobic przestepce. Jak widać komuna nie była taka zła dawała pieniadze na takie filmy, które po prostu jak po sznurku pokazywały niedoskonałosci systemu i film o postawach moralnych ludzi.Taki film nie dla idiotów jesli ktos tylko widzi tutaj prosta historyjke to mozna powiedziec zacznij myslec człowieku. Dla mnie doskonały film pokazuajcy chyba wszytkie blaski i cenie ludzkiej natury.

ocenił(a) film na 5
Ami_656

No dla mnie niestety to wszystko co opisujesz jest pokazane bardzo prostacko. Bez dramatu. Bez wyrazu takie.

ocenił(a) film na 9
malpa79_filmweb

Dla mnie nie jest prostacko.

ocenił(a) film na 6
Ami_656

Wyrażasz moje odczucia po dzisiejszym seansie...Pytanie...czy system się zmienił czy wszedł na inny level i dokonał liftingu. Jak widać w tzw. służbie zdrowia niewiele się zmieniło. Symptomatyczna wypowiedź pielęgniarki czy aptekarki "ten lek jest nowy, co pan sobie wyobraża że będzie leżał na półce jak aspiryna" czyli procedury ważniejsze niż zdrowie i życie...aczkolwiek ten film jest głosem (nie wiem czy zamierzonym) za ukróceniem procedury i łatwiejszego dostępu.

ocenił(a) film na 7
Ami_656

Tak zgadzam się film znakomity, świetnie pokazane postawy ludzkie, oczywiście zagrany i wyreżyserowany w starym stylu, trochę jak stare kino, ale co zauważyłam ludzie byli dobrzy, bo wiadomo, że byli dobrzy i źli jak świat światem, ale ci dobrzy, byli uprzejmi dla siebie, usłużni, pomocni dla otoczenia i nieobojętni. Nie wiem może jestem w błędzie, ale takie mam odczucia.