film bez wad. A jeżeli chodzi o główne zalety to : dialogi, obsada, klimat, fabuła, przesłanie, morał. Czego chcieć więcej? Może tylko więcej takich dramatów.
dokladnei. Swietnie nakrecony, podobnie jak Job tez tego rezysera. Szkoda ze jakos ostatnio nic nie kreci, tylko udziela dziwnych wywiadow ..
Pomijając kwestię że wszystko w filmie na temat więziennictwa jest wyssane z palca to tak, film idealny. Miałem okazję rozmawiać z dwoma facetami którzy wyszli z więzienia i oboje niezależnie od siebie mówili mi że film jako polska produkcja jest ok ale totalnie odbiega od realiów. Począwszy od wrzucania do jednej celi nowego z recydywistami, po motyw z pedofilem i grypserą.
W prawdziwym więzieniu ludzie z pierwszym wyrokiem trafiają do cel z takimi samymi ludźmi, recydywiści z innymi recydywistami. Pedofile i inni przestępcy seksualni mają wydzielone swoje bloki i nie ma opcji żeby na spacerniaku czy w ogóle w jakiejś innej formie mogli spotkać się z innymi więźniami - prawo ich chroni. Grypsujących jest już niewielu i obecnie nie mają takiego poważania jak za czasów komuny - teraz o reputacji i wpływach w pierdlu liczy się to się robiło na wolności. Jak ktoś był ustawionym finansowo dilerem to będzie i ustawiony w więzieniu bo ma forsę i znajomości.
Kiedy oglądałem pierwszy raz film nie znałem jeszcze tych byłych więźniów i oceniłem go wysoko ale znając faktyczne reala zdecydowanie stwierdzam że ta produkcja nie ma żadnej merytorycznej wartości. Jak chcecie zobaczyć dokument o życiu w polskich więzieniach to polecam Cela 425. (O ile ktoś lubi klaustrofobiczne przegadane dokumenty).
nie chce oglądać dokumentów - chce oglądać dobry polski film. A Symetria jest bez wątpienia dobrym polskim filmem z kapitalną historią i nie obchodzi mnie, że i może klimat więzienia odbiega od realiów. Dobrze, że nie potrafię tego porównać z autopsji i szczerze mówiąc nie przeszkadza mi to. Klimat jest gęsty i nieprzerysowany i to mi wystarcza aby oddać atmosferę więzienia a w szczegóły nie wnikam. pozdro