7,7 254 tys. ocen
7,7 10 1 254417
6,8 34 krytyków
Symetria
powrót do forum filmu Symetria

Taki właśnie jest ten film i patrząc na to jak jest w stanach gdzie skazańcy posiadają własne sklepy mają ogromne spacerniaki,kablówkę , osobne cele i mogą sie praktycznie wszędzie pałętać to stwierdzam że w naszych więzieniach jest piekło i w sumie to bardzo dobrze wręcz prawidłowo ale mimo wszystko powinno sie im dać możliwość skorzystania z jakiś dodatkowych zajęć szydełkowania ;-) czy coś w tym stylu sam nie wiem by ci ludzie po wyjściu na wolność nie robili tego samego co wcześniej tylko nauczyli sie czegoś nowego, pozytywnego i mogli to wykorzystać .

A film 10/10 i tylko sie dziwie że niedostał nominacji do Oscara a taki Katyń tak

I chce jeszcze dodać że uważam za coś skandalicznego by można wpakować człowieka za kraty by po np 8 miesiącach wyszedł z niego bez wyroku bo był nie winny tak być nie powinno

ninja_4

U nas jeszcze nie jest tak najgorzej...Spójrz na więzienia w Ameryce Płd. a już wogóle w Ameryce Łacińskiej np. w Gwatemali albo Salwadorze gdzie na kilku metrach kw. siedzi kilkadziesiąt osób...

ocenił(a) film na 10
Obywatel_Kane

No tu sie zgodzę tam jest gorzej lecz w stanach to są hotele a nie więzienia

ocenił(a) film na 8
ninja_4

"W stanach są hotele" hahaha dałeś czadu teraz. Jest zupełnie odwrotnie niż Ci się wydaje...

ocenił(a) film na 10
Michal88

No nie wydaje mi sie bo jak nazwać osobne cele dostęp do TV więzienie sklepiki i inne dogodności co sie im daje w końcu dzień utrzymania jednego więźnia jest szokująco wysoki

ocenił(a) film na 8
ninja_4

Osobne? Czy podwójne? Na białołęce też są podwójne. Dostęp do tv też jest, no i sklepik na widzeniach również...

ocenił(a) film na 10
Michal88

No wiesz słyszałem nawet o planach budowy więzienia z widokiem na góry i z basenem ale spoko dla ciebie to na pewno jest gorsze niz szczury latające po podłodze

ocenił(a) film na 10
ninja_4

Poza tym gdzie ty masz u nas pojedyncze cele jak cały czas sie mówi o przepełnieniu i gdzie masz TV

ocenił(a) film na 8
ninja_4

Pojedyncze cele są dla niebezpiecznych więźniów. Podwójne bardziej "ogólnodostępne". Ja TV mam w pokoju. A tam (białołęka) prawie pod każdą celą...

Michal88

Witam oglądałem teraz jakiś program na National Geografic o a jakimś amerykańskim więzieniu...Wiecie ile wynosi w Polsce kara dyscyplinarna poprzez umieszczenie w celi izolacyjnej za powiedzmy złe zachowanie - do 14 dni... A w USA???... 8 miesięcy!!!!!!!!

ninja_4

czlowieku w kryminale mozesz czasem miec i nawet playstaion a ty idziesz w zaparte ze telewizora nie mozna miec. odejdz troche od monitora i pozyj realnym zyciem.

ocenił(a) film na 8
jacek_bogdanski2

Nie mogę wyjść z podziwu skąd wy się tak dobrze na pierdlach znacie...

ocenił(a) film na 10
Birke_La_Folle

wiesz siedziało sie tu i tam hehe

ocenił(a) film na 3
ninja_4

a skąd Ty wie3sz urwa jak jest w poslkim więzieniu , byles ???
Bo ja znam pare osob ktorzy byli i nie jest tak rózowo jak tu poakazali ..
CHodzi mi o glownego bohatera liść który zaraz by dostał w pape ,.. wchodzi na cele i \ustawia wsyztskich pod siebie . Porazka film 3/10
jest tozarowno moje zdanie jak i osób które siedzialy w polskich wiezieniach ;) pozdro

użytkownik usunięty
pollko

ci ktorzy mowia ze wiezienie w stanach sa jak hotele to ogladali za duzo filmow.
oczywiscie sa wiezienia z telewizja i z innymi ugodami , zdarzaja sie takie wiezienia w stanach jak i w europie. oczywiscie ci ktorzy maja surowszy wyrok ida do wiezien surowszych bez takich ugodnien i prawie bez wychodzenia na zewnatrz...
to zalezy od wyroku od kary od sedziego od tego za co idzie do pudła...

ninja_4

"Cała PRAWDA o Polskich więzieniach" - tako rzecze recydywista i bywalec polskich sanatoriów xD Zarzucę offtopa, ale o realizmie filmu może też świadczyć jedna z pierwszych scen, w której policjant mówi Łukaszowi, że jest "zatrzymany w związku z artykułem dwieście dziesięć Kodesku Karnego". Interesujące, wziąwszy pod uwagę, że akcja filmu toczy się najprawdopodobniej nie wcześniej niż w 2002r (Łukasz jest urodzony w 1977, jest po studiach), a artykuł 210 Kodeksu Karnego obowiązującego od 1. września 1998r brzmi:

Art. 210. § 1. Kto wbrew obowiązkowi troszczenia się o małoletniego poniżej lat 15 albo o osobę nieporadną ze względu na jej stan psychiczny lub fizyczny osobę tę porzuca, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Jeżeli następstwem czynu jest śmierć osoby określonej w § 1, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

(Rozboju dotyczy art. 280) A może to znowu jakieś nawiązanie do jego relacji z małoletnią siostrą...? :p