W jednej ze scen w tym (świetnym notabene) filmie (po ok. 1h 15 min) jest scena, w której strażnik nagle dostrzega coś w głębi korytarza, po czym biegnie w przeciwną stronę, a tymczasem Kosior się budzi. Dlaczego to robi? Co strażnik takiego zobaczył? Co właściwie oznacza tytuł filmu?
trochę niedorzeczne bo to jeden z nich był pedofilem. poza tym tam nie jest je*** tylko zje***
ło ale sprytne w polskim filmie nie spodziewałem się takiego czegoś
sciągnąłem powyższe linki i dla mnie to jest właśnie 'niema już nadziei'
co innego też nie ma sensu żeby było po co miało by tam być 'jeb*** dzieci'
wg mnie strażnik zobaczył tą strzyge i się przestraszył :P
ale w szybszym tempie jest nienaturalne a w wersji z dźwiękiem zbliżonym do ludzkiego nie słychać żadnej nadziei tylko wyraźnie zje**ć. w ogóle po co strzyga miałaby 2 razy mówić "nie ma nie ma (nadziei)"
mnie się też wydaje, że tu chodzi o to, że oni tez w przeszłości dopuścili się gwałtu na jakimś dziecku i to wspomnienie ich teraz dopadło i przerazili się, że ktoś by się mógł o tym dowiedzieć bo wiedzą co czeka pedofili w więzieniu...
to na pewno jest "nie ma już nadzieji". To się nazywa backmasking, ale nigdy go nie spotkałem w filmie lol. Chyba zaczne szukać po innych:)
koleś pisał że 'nie ma nie ma nadziei' i bez 'już'. widzę, że każdy ma swoją wersję ;/ ale nie będę już przypominał, że wersja z normalną barwą głosu jest bardziej realna
Mała dygresja :) A tytuł odnosi się tak właściwie do czego ? Ja tak sobie myślę, że może chodzi tu o ro, że symetria polega na tym, iż wszystko jest symetryczne, pasuje idealnie i tak właśnie było z głównym bohaterem. Wszystko się zgadzało, tzn. wskazywało na to, że faktycznie dokonał tego napadu, ale tak naprawdę nie był to on. Taki mały paradoks.
jak niby wszystko pasuje, że to on ? tylko dlatego, że tam był wyszło na niego. a to, że babcia wskazała jego mnie nie zadziwia. padał deszcze i pewnie większość ludzi była w kapturze, a zbrodniarz tym bardziej. twoja interpretacja tytułu jak dla mnie nie ma zbytnio sensu. ale kombinuj dziewczyno ;]
"Mała dygresja :) A tytuł odnosi się tak właściwie do czego ? Ja tak sobie myślę, że może chodzi tu o ro, że symetria polega na tym, iż wszystko jest symetryczne" - Symetryczne cele ;)
dajcie spokój z tą nadzieją !!! przecież plik, w którym słychać niby nadzieję nie przedstawia naturalnej barwy głosu więc nie może być bardziej prawdopodobny niż ten, który ja wrzuciłem. dlatego jestem pewien na 100%, że jest tam zje**ć...... i żadnej nadziei nie ma !!!
Mi się wydawało, że chodzi właśnie o tytułową symetrię. Tzn tzw. strzyga dopada nie tylko więźniów ale też strażników. Jest to poprostu strach, paraliż który może dopaść nie wiadomo dlaczego każdego w więzieniu. Zresztą nie wiem, jak oglądałam film to tak mi się skojarzyło :) pozdrawiam
Ej ta AKCJA jest dobra ŁOOOOOŁ ja w pierwszym pliku tym od olczasss słysze "nie ma czasu" w drugim rzeczywisćie coś jak by nie ma nadzieji, winszuje dla kolesia co to odkrył i tym programem przetestował dude ii salute u ;]
zastanawialiscie sie po co straznik mówi swierzakowi o tym ze dzieciojebca wyjdzie za kaucją ? Troche to sztuczne było ale film spoko daje rade.
proste. chce zoba
czyć czy świeżak powie chłopakom, jeśli powie to:
1) pedofil zginie
2) chłopakom się dorzuci do wyroku.
a klawisz jest frajerem przecież, nie ?
A wg. mnie chodzi o to, że jak masz dwie takie same rzeczy, to nie możesz byc pewny w 100%, która z nich to ta pierwotna, a która jest dublikatem, nie ?
A co do tego dźwięku, to ja tam słyszę: 'jebać, nie ma nadzieji'.
obejrzyj sobie na początku filmu jak klawisz pisze w takim zeszycie. zwróć uwagę, że on tam pisze na końcu "SAMOBÓJSTWO". ja to skojarzyłem z pedofilem i z tym, że dając dzieciojebce do tej celi zrobił to specjalnie - chciał się go pozbyć, a żeby chłopaki nie dostali nic do wyroku napisał "SAMOBÓJSTWO".
ogólnie chyba byłem pierwszy., kiedy to odkryłem oglądając film ze słuchawkami w uszach, nigdzie w necie nic o tym nie było. muszę się spytać niewolskiego ;]
nie wiem czy wiesz co to strzyga. nie tylko więźniów dopada. mnie też a nigdy nie garowałem
Kosior się budzi, bo łapią go wyrzuty sumienia za to, co zrobił swojemu wspólnikowi (pamiętacie scenę kiedy Siwy dostaje 'wałówkę'?). Domysły z pedofilią odpadają - Niewolski lubi precyzję, więc takie historie wzięte z powietrza i z niczego nie wynikające u niego raczej nie występują.
Klawisz chyba uciekał przed strzygą :) W sumie podoba mi się taki nieco mistyczny motyw w prawie że naturalistycznym filmie.
A jak myślicie, czy tytułowa "Symetria" jest częściowym naprowadzeniem widza na ten właśnie fragment? Bo przecież symetria to lustrzane odbicie, w tym przypadku puszczenie tego nagrania od tyłu. Interesujący patent :)
nie wiem czy zauwazyliscie ale tam są dwa odwrocone texty
pierwszy jak chwile przed scena ze straznikiem jest jest najazd kamery na lezacego na plecach tego goscia co czytal ksiazki a drugi chwilke przed obudzeniem sie kosiora.
zaraz sprobuje obczaic moze dwa texty zlozone w calosc dadza jakis sens
ten drugi jest bardzo podobno do początku tego pierwszego. więc to może po prostu powtórka. z tego co wiem, to reżyser się lubi bawić dźwiękami, np. w 'palimpseście' zastosował tak niskie dźwięki, że zmuszają one widza do otwarcia buzi. oczywiście gdy film się ogląda na dobrym sprzęcie.
Cześć, jeżeli chodzi o to zdanie to ja ewidentnie słyszę "Zyebac klawisza", a mam bardzo dobry słuch;)
Pozdrowienia
hm...ciekawy temat.
1) ja tam słyszę: nie ma nadziei- co by się mogło odnieść do sytuacji w polskich więzieniach, o warunkach w więzieniu i o tym że za niewinność można pójść siedzieć
2)według mnie strażnik zobaczył "strzygę" co szła zaatakować kosiora
ja nie słyszę klawisza. wyraźnie w wolnej wersji słyszę końcówkę 'u' a w 'klawisza' końcówka jest 'a'.
Film jest świetny. Ja tam słyszę dwie wersję.
1 Ti yebać (nie wiem co)czu, lub tyebać (nie wiem co)czu
2 Nie masz Oczu. Nie jestem pewien, ale prawie na 100% jest tam yebać i końcówka czu
na 100% tam jest "nie masz oczu"
prawdopodbnie strażnik zobaczył Strzyge idącą do Kosiora a ta mu powiedziala że neiczego nie widzał, że on tego nie widzi
nie, nie i jeszcze raz nie. tam nie ma 'nie masz'. jest zyebać albo yebać. jedno z dwóch. a co dalej - nie wiadomo. równie dobrze drugie słowo może nic nie oznaczać jako że w oryginalnej ścieżce i tak ów text jest odwrócony. zatem klawisz by nic nie zrozumiał. w ogóle skąd pomysł, że to strzyga mówi do klawisza ?
wsluchaj sie w to dobrze, na poczatku faktycznie wydaje sie, ze jest tam z****ć ale jak sie dokladnie wslucha to jest tam "nie masz". drugie słowo to prawdopodobnie "oczu" choc pewnosci nie mam ale nic innego o podobnym brzmieniu tu nie pasuje. a odnosnie tego że to strzyga mówi do klawisza to jest to najbardziej prawdopodobne- otóż zwróc uwagę że głos nie przypomina wcale żadnego męskiego, po drugie wszyscy w celi śpią. to że strażnik zobaczył demono może wynikać z jego obłędu ale bądź co bądź strażnik zachowuje się nie jakby dopadło go jakieś przygnębienie lub usłyszał coś niepokojącego tylko jaby zauważył coś dziwnego, strasznego w głąb korytarza, być może ten demon był tylko w jego wyobraźni być może w założeniu twórcy on miał tam naprawdę być(Niewolski jest troche pokrecony i w wywiadach z nim można przeczytać że ma jakąś super-tajną wiedzę) w każdym razie ten demon mówi do strażnika że ten nie ma oczu, że niczego nie widzi- być moze strażnik nie zrozumiał słów demona ale prawda jest taka że strażnika przeraziło to co zobaczył a nie to co usłyszał. chociaż istnieje też ewentualność że to Kosiorowi śniła się ta akcja kiedy strażnik wdizał Strzygę idącą do jego celi i z przerażenia się obudził.
jest bardzo wiele nieścisłości w tej scenie i w sumie nie jest pewne co tak naprawdę się tam wydarzylo ale wg mnie te słowa brzmią "nie masz oczu"
ów dialog następuje gdy chyra leży na koju i nie śpi. bądź budzi się bez żadnego strachu. ale raczej nie śpi. mogłoby to się śnić kosiorowi ale w momencie gdy się budzi z dźwiękiem, strażnik ucieka przerażony. tak jakby najpierw poczuł np. zimny powiem na korytarzu a później usłyszał przerażenie kosiora. niemniej, scena pozostaje niejasna.
a co do tego, co jest tam powiedziane.... możemy gdybać i może nam się wydawać. radzę Ci posłuchać utworu 'wiem to' KULTU z albumu 'ostateczny krach systemu korporacji'. zwróć uwagę na to co jest po 'W domu trąd tylko .....' - no właśni co dalej ? odgadnij co tam jest ale nie patrząc w tekst piosenki. odgadnij to ze słuchu. ;]
Wow jestem pod wrażeniem tego, że ktoś wpadł na to żeby odsłuchać to od tyłu:D Co do Symetrii to jak dla mnie jest jasne, że całe więzienie jest zajebiście symetryczne. Wiele ujęć to podkreśla.
no tak, zanim wrzuciłem cokolwiek, przeszukałem szczegółowo fora itd, nigdzie tego nie było. nigdzie o tym nie było. myślę, że byłem pierwszy ;] ah jak to nieskromnie brzmi.
btw. czy widzicie numer tego topicu i jego ostatnie 3 cyfry ?
jak dla mnie to jest "trzymaj te drzwi" XD
ps. coś takiego jak "przekaz podprogowy" to po prostu mit, naukowcy wielokrotnie już to badali, poczytaj trochę na ten temat.
trzymaj te drzwi.... eh nie będę z tobą w polemikę się wdawał. czytałem na ten temat chyba więcej od ciebie... no ale cóż. wierz w co chcesz.
yebać kłamców......................................................................... ........................................
a może w tej scenie mamy do czynienia z lucid dreams, paraliżem sennym albo OOBE? co do tego co kto słyszy- może właśnie chodziło reżyserowi o to, żeby każdy słyszał to co chce ale w wyznaczonym obszarze- może więc nie warto wmawiać, że tam jest j...ać, nadziei itd. Albo co lepsze- dźwięk jest tak kosmicznie nałożony, że wszystkie wersję są prawidłowe, zależne tylko od tego w jakim tempie słuchamy.
Mimo tego że jestem muzykiem i myślę że mam całkiem niezły słuch...Hmm wydaje mi się,że w nagranym fragmencie słychać „Nie masz oczu” Chociaż pierwszy wyraz definitywnie kończy się na ć. Ostatecznym rozwiązaniem całej
„zagadki”jest to,że strzyga czy jak to inni mówią demon miał po prostu wadę wymowy i nie ma konkretnej odpowiedzi na tę „zagadkę” Mimo wszystko gratuluje olszass spostrzegawczości i zaangażowania w to co oglądasz. Tylko pozazdrościć.
jeżeli film nosi nazwę symetria to dlaczego nie miałaby ona być zastosowana w odniesieniu do tego nagrania ? Otóż. Wszyscy którzy posłuchają tego nagrania w odwróceniu, usłyszą, że składa się ono z jakby dwóch. Pierwsze to jeb*ać (po czym wyraźnie słyszalna jest zmiana szumów), albo nie ma jak kto woli i drugie nie jest jasne. Moja interpretacja mówi, że ten drugi fragment został nie odwrócony w filmie, tzn. tylko jego pierwsza część została odwrócona. symetria. Spróbujcie na to spojrzeć jakby to były dwa nagrania. Klawisz początkowo staje jak wryty. Tak jakby słuchał. Później jak trafnie zauważono też jest ten niski dźwięk i zmienia się wtedy ostrość kamery. Później klawisz biegnie. Zauważcie, że zanim Dawid otwiera oczy, miga takie dziwne światło. To ciekawe dlaczego się obudził pierwszy. Szkoda, że ta muzyka zagłusza ten drugi niski dźwięk...