Kolejny bardzo dobry polski film po Zmruz oczy. Ponownie znakomity debiut. Niewolski przedstawia sytuację bezrobotnego młodego absolwenta, ktory został niesprawiedliwie osądzony. To moze spotkac kazdego z nas. Rezyser pozkazuje świat dziejący sie gdzie obok nas, świat za murem.... Podkreslają to znakomite, mroczne zdjęcia. Jest tu trochęJednak film ten nie jest bez wad...
Podstawową jest uzywanie wytartych schematów i nieuczciwe rozkładanie sympatii. Niewolski kieruje nasza suympatię ku dresiarzom, a pedofil jest najgorszym draniem.To niesprawiedliwe.
Powiedzcie sami: Z kim wolelibyście się spotkać? Z dresiarzem czy z pedofilem? Ten pierwszy moze jedynie wybic zęby i brutalnie zgwłącic, a drugi nie jest agresywny i nie robi niczego na silę. Za to pójście rezysera pod publiczkę obniżam trochę ocenę. 8/10
wyjaśnienie
To nie o to chodzi że on nam sugeruje, zeby nie powiedzieć wmawia sympatię do dresiarzy. Po prostu pokazuje jak to jest w wiezieniu - ze pedofile są traktowani jak śmiecie albo jeszcze gorzej. Tu chodziło o realizm. Gdzieś przeczytałem mądrą sentencje: "pedofilu, nie sąd cie ukarze".
niestety to nie realizm..
Nie chodzi jednak o to ze w więzieniu pedofile są tak traktowani. Wszyscy o tym wiedzą, ale reżyser wciaga widza i manipuluje nim tak aby widz był po stronie dresiarzy. Aby widz rozumiał ich. A to już poważny zarzut.
Zreszta czytaęłm niedawno wywiad z Niewolskim. I wynika z jego odpowiedzi ze jewst to zadufany w sobie egocentryk. Nie dziwi więc mnie teraz ze próbuje narzucać swoja chorą wizję widzom.
Mozna było pokazac prawdziwuy realizm. Taki w którym dresiarze byliby pokazani tacy jacy są. A tak nie jest to realistyczne.
odp.
hehe wg mnie są pokazani realistycznie, bo przeciez oni tam w sztywnej celi zyją w zgodzie z sobą. z innymi celami juz niekoniecznie(vide scena gdzie inny wiezien chcial wymusić rakiete ćmików od bohatera), oni tez są ludźmi i mają uczucia , tylko ze są wykolejeni przez system.
a taka manipulacja widzem jest bardzo ciekawa, np na przykładzie hannibala lectera - darzymy sympatią takiego zwyrodnialca!
wywiad tez czytałem no i cóż, niewolski nie należy do układnych chłopczyków, no wielcy tego świata to prawie zawsze jakieś świry!;-)
nie zgodzę się
hmm nie zgodzę sie z Tobą niestety...
1. To, ze zyja w zgodzie ze sobą to sie nijak ma do sympatii jaka darzy widz bohaterów.
2. Ryzykowny wniosek stawiasz - weług mnie Oni nie są wykolejeni przez system. dresiarz zawsze pozostaje dresiarzem, nieważne w jakim systemie. Nie zdejmuj z nich odpowiedzialności za swoje czyny.
3. manipulacji w przypadku Lectera nie ma, gdyż rezyser wcale nie sprawia ze jest on sympatyczny dla nas. To raczej objawia sie nasza ludzka fascynacja złem, człowiek wykształcony, kulturalny, pijący wyborne chianti, a jednak psychopatyczny morderca. On nas raczej fascynuje, my go nie lubimy.
4. Niewolski nie jest świrem -wydaje i się. Ale mocnym egoistą i tyle.
odp.2
1.MOJE PIERWSZE ZDANIE ODNOSIŁO SIĘ TO TEGO: "Mozna było pokazac prawdziwuy realizm. Taki w którym dresiarze byliby pokazani tacy jacy są. A tak nie jest to realistyczne." A NIE DO TWOJEGO WYWODU O SYMPATII WIDZA DO BOHATERA.
2.Ryzykowny wniosek stawiasz - weług mnie Oni nie są wykolejeni przez system. dresiarz zawsze pozostaje dresiarzem, nieważne w jakim systemie. Nie zdejmuj z nich odpowiedzialności za swoje czyny.
JA ICH NIE PRÓBUJE UNIEWINNIĆ, JEDYNIE PRÓBUJĘ CI UZMYSŁOWIĆ ŻE NIKT SIE NIE RODZI DRESIARZEM, TYLKO W WYNIKU ROZMAITYCH WYDARZEŃ I ICH OTOCZENIA(NP. PATOLOGICZNYCH RODZIN Z KTORYCH SIĘ WYWODZĄ) STAJĄ SIE ZŁYMI LUDŹMI.
3. manipulacji w przypadku Lectera nie ma, gdyż rezyser wcale nie sprawia ze jest on sympatyczny dla nas. To raczej objawia sie nasza ludzka fascynacja złem, człowiek wykształcony, kulturalny, pijący wyborne chianti, a jednak psychopatyczny morderca. On nas raczej fascynuje, my go nie lubimy.
TA FASCYNACJA TO ROWNIEŻ MANIPULACJA, BO CZY NP. JAK OGLĄDASZ W WIADOMOŚCIACH DONIESIENIE O BRUTALNYM MORDERSTWIE TO FASCYNUJESZ SIE SPRAWCĄ TEGO CZYNU?
4. Niewolski nie jest świrem -wydaje i się. Ale mocnym egoistą i tyle.
ZBYT DOSŁOWNIE TO POTRAKTOWAŁEŚ, NIE ROZWODŹMY SIĘ JUŻ, PROSZĘ, NAD DEFINICJĄ SŁOWA ŚWIR. CHYBA NIE ZAUWAŻYŁEŚ BUŹKI NA KOŃCU ZDANIA.
sprostowanie
1. Ok zle Cie zrozumiałem. Zwracam honor.
2. Z tym sie zgodzę.Człwoiek nie rodzi sie dresiarzem.
3. Z tym sie nie zgodzę. Nie fascynuja nas zabójcy z mediów, ale dlatego ze po pierwsze w ogole ich nie znamy przeciez, a po drugie Lecter nie jest jakims tam psychopatycznym zabójcą - to zło wcielone... i dlatego nas tak fascynuje...
4. ok, faktycznie nie spojrzałem na buźkę, hehe...
odp.3
Ciesze sie ze w wiekszości doszlismy do porozumienia:-)
Co do Lectera to porzućmy juz ten temat bo to post o Symetrii:-)
Nadmienię tylko, iż trylogia o Hanibalu to moje ulubione filmy:-)
fidelio9, sam fakt, że niewolski zdołął ci narzucić swoją wizję, świadczy o tym, jak dobrym jest reżyserem. Jeśli chodzi o ten wywiad(nie wiem czy mówimy o tym samym - ten który czytałem był na stopklatce) to moim zdaniem jego słowa świadczą o pewności siebie, do której ma pełne prawo będąc tak dobrym IMO twórcą
Sentencja?
"Nie sąd cię skaże, pedofilu" to tytuł głośnego kilka lat temu dokumentu o sytuacji pedofilów w więzieniu właśnie ...
Bardzo przepraszam ale na chwilę odbiegnę od tematu filmu.Przeraziłem się jak przeczytałem że pedofil to taki miły pan i że nic nie robi na siłę.Jego siła bywa jeszcze większa bo on chce zdobyć przewagę psychiczną nad ofiarą.I jakbym miał 10 czy 12 lat to wolałbym żeby mi zęby wybił jakiś dresiarz niż żebym bliżej "poznał" jakiegoś "miłego i niegroźnego" pedofila. Bo po takich "znajomościach" to właśnie wyrastają ludzie jeszcze gorsi od dresiarzy.A co do filmu to moim zdanie film super. Jeden z lepszych filmów jakie ostatnio widziałem.Robi piorunujące wrażenie. Zdecydowanie polecam wszyskim!!!
czlowieku, co ty pieprzysz................wolalbym spotkac sie z dresiarzem................gdybym mial 10 lat, 20 lat i teraz....................czy jestes pedofilem? chyba tak , ZBOCZENCU jak mozna bbbronic zwyrodnialców?
pedale zasrany ch ci w d