Nie ma co. Mam nadzieje, ze po tym filmie, wielu idiotow przestanie mowic, ze wiezniowie maja w areszcie 'cudwone' warunki! Sam widzialem na szczescie jako zwiedzajacy - jak wyglada cela w areszcie w Gdansku...i nie pozazdroszcze.
"Kiedy prawo juz Cie znajdzie, jak z nim sobie rade dasz;
Mozesz umrzec na ulicy albo poznac zimno krat;
Bedziemy krawic, bedziemy konac, nigdy nie damy sie pojamac;
ooo Strzelby z Brixton""
Być może nie widziałeś sprzętu RTV, komputerowego, posiłków, które w okresie do dwóch tygodni nie mogą się powtórzyć w menu, określonej, dziennej liczby kalorii, o jakich wiele dzieci może tylko pomarzyć. Nie słyszałeś o zajęciach kulturalno oświatowych, darmowej opiece medycznej i w niektórych przypadkach operacjach dokonywanych poza kolejnością, na które my zwykli obywatele moglibyśmy czekać latami...a także o wielu innych przywilejach o których można by pisać i pisać. Tak, ci więźniowie to mają tragiczne warunki...Zwłaszcza, że 99 procent z nich jest niewinna :((
Zgadza się, z jednej strony marazm, brudne ściany, z drugiej wszysko na miejscy za darmo "pod sam nos" - projekcje filmów, koncerty, opieka medyczna, dostęp doi TV i Video, niezłe jedzenie za stawkę wyższą niż szpitalna. W dodatku przepisy są tak skonstruowane, że każda skarga skazanego (np. "że zupa była za słona") powoduje lawinę czynności wyjaśniających, kontrole i pomimo tego, że w finale okazuje się, że skazany nie miał racji podatnik traci kupę forsy. Specjaliści od skarg piszą ich kilka - kilkanaście dziennie - zgodnie z prawm administracja ma obowiązek dostarczyć papier, koperty itp. Z drugiej strony kto myśli o ofiarach przestępstw, sprawca ma na miejscu wychowawcę, psychologa, często psychiatrę a ofiara?
To wszystko nie zmienia jednak faktu, że uważam Symetrię za film znakomity, między innymi dlatego, że można go odczytywać bardzo różnie, ktoś nawet odczytał go jako pochwałę dresiarstwa, jego sprawa. Ja odczytałęm go jako opowieść o kondycji ludzkiej w sytuacjach ekstremalnych, o umiejętności mimikry, o moralności, generalnie niejednoznacznie i to jest dobre jeśli coś zmusza do myślenia, niekoniecznie trzeba od razu wyciągać jednoznaczne wnioski!
Artur
sorki ale sie z toba nie zgodze.kurwa nie siedziałes i nie wiesz ajk yam jest.ja tam bylem i grypsowalem.bylo zajebiscie.tylko cioty maja przejebane na zamku.rozumiesz??nie wal pucki wiecej na ten temat
Wiesz co, takie bzdety to mozesz opowiadac kolegom. Nic o mnie nie wiesz, a ja przypuszczam, ze ty kryminal widziales tylko z zewnatrz. Wielki GIT!
Siedział,niesiedział-jego sprawa,ale dobrze gada!!!Jak sie jest kims w wiezieniu,lub jest sie megakarkiem-to sie ma git!!!Tylko pedofile i cioty maja przejebane,a warunki tez maja luksusowe-za to co kurwa zrobili wszyscy powinni ziemie gryzc,Kara śmierci dla 90%wiezniow sie nalezy!!!Ile oszczednośći!!!!!!!!!!Wystrzelac to ścierwo i bedzie spokój!!!