7,7 254 tys. ocen
7,7 10 1 254417
6,8 34 krytyków
Symetria
powrót do forum filmu Symetria

Niestety film ogladalem "piate przez dziesiate" ale utkwily mi w glowie pewne sceny ktore z racji ze nie ogladalem nalezycie filmu - chcialbym zrozumiec. Mam kilka pytan - z gory dziekuje jesli ktos odpowie
1.Dlaczego Łukasz zadaje cios w glowe Romanowi (ten starszy gosc w celi) skoro mieli dobre relacje i czesto ze soba rozmawiali.
2. Czy sytuacja rodzinna Romana ma jakis zwiazek z Łukaszem?
3. Co maja znaczyc ostatnie wypowiedziane slowa Romana kiedy pisze list do corki z tego co zrozumialem.
4. Czy film ma przede wszystkim zobrazowac przeobrazenie osobowosci Łukasza = czy jest to glowny zamysl rezyserski?
5. Czy gosc na poczatku filmu (watek z dziewczynka) jest tym pedofilem ktory trafia pozniej do celi?
6. Wreszcie jak nalezaloby zinterpretowac tytul Symetria?

Pozdrawiam

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Yetino

Proszę bardzo:
1. Dlatego, żeby Roman trafił na izbę chorych i był nieobecny przy zabójstwie pedofila: wcześniej mówił, że nie chce brać w tym udziału, bo niedługo wychodzi i mogłoby mu to zaszkodzić w zwolnieniu.
2. Łukasz ma tylko matkę i siostrę, w domyśle ojciec od niego odszedł, no i nie chce, żeby R. zostawił swoją córkę.
3. Nie pamiętam ostatnich słów, ale chyba chodzi o to, że facet zrozumiał, że mała jest jego córką, bo się nawzajem kochają, niezależnie co mówi jego żona - suka, której on nie chce znać...;-)
4. Z tym pytaniem zgłoś się do reżysera, nigdy nie byłam dobra w szkolnym problemie pt. "co poeta miał na myśli".
5. Bardzo możliwe. Może też chodzi tu o pedofilów w ogóle.
6. Na pytanie o interpretację odpowiesz sobie sam, kiedy uważnie obejrzysz film, a nie "piąte przez dziesiąte"... ;-) Ja to widzę tak: świat na wolności - świat za kratami; spokój, uregulowanie - krańcowe emocje gniewu, strachu; nijakość, anonimowość - poznanie samego siebie, wykształcenie osobowości. Dwa przeciwstawne światy, które kształtują jednego człowieka. No i było ich sześciu w celi, a łóżka były ustawione symetrycznie po 3 przy każdej ścianie - to też jest jakiś trop.