zastanawia mnie pare rzeczy w filmie, wątpie czy ktokolwiek zna odpowiedź na nie, o ile wogóle istnieją, tak więc:
- co podkręcał kosior świerzakowi gdy kamera oddaliła sie i było widać cały spacerniak ?
- co kicioruje ?
- komu łamali wity że było słychać na spacerniaku ?
- za co siedzi albert ?
Oczywiście odpowiedzi na Twoje pytania istnieją....
- Kosior świeżakowi na spacerniaku "podkręcał bajerę", czyli krótko mówiąc chodzi o naukę więziennego języka, więziennych obyczajów itd..
- Co kicioruje? Oczywiście "woda, powietrze, ogień.. i wolność" :) "kiciorowanie" to mycie, jednak w tym pytaniu chodzi o "oczyszczenie"..
- To na siódemce łamali witę (rękę) jakiemuś Cichemu.. chciał trafić na izbę chorych bo może było mu niewygodnie w celi albo nie chciał jechać na wagę (iść na sprawę) itd.. myślę że Cichy mógł mieć ku temu wiele powodów ;)
- To dość ciekawe pytanie..
W kilku miejscach (w tym na wszechwiedzącej wikipedii) napisano że był żołnierzem mafii...
Dla mnie osobiście Albert był najzwyklejszym jednostrzałowym lamerem w szeleszczącym dresiku.. może nałogowo okradał kioski ruchu z długopisów.. może wydłubywał znaczki z samochodów, albo wykradał ciuchy ze skrzynek PCK.. Nie było o jego przeszłości większej wzmianki w filmie poza tym że "za dwa, trzy latka wyskoczy na wolność" ;)