PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=103907}
7,7 254 tys. ocen
7,7 10 1 253511
6,8 44 krytyków
Symetria
powrót do forum filmu Symetria

prymitywna prawda polskich więzień. nie smaczne
i prostackie sceny nasycone przekleństwami które mnie irytują
np."weźcie mnie chłopaki..............bo mnie gęba boli"
po tym tekście nie miałem ochoty oglądać tego dalej...

ocenił(a) film na 9
karczewskimarcin16

A czego oczekiwałeś? Kwiecistej polszczyzny? W więzieniu? Na tym polega naturalizm w ukazywaniu tego środowiska. Jakikolwiek inny obraz byłby sztuczny i nieautentyczny.

ocenił(a) film na 5
dragonfly

I tak jest sztuczny.

---------------------------

ocenił(a) film na 10
antybohater

Nie jest sztuczny! Moze jest troche przeklamany (najbardziej to jak Lukasz rzyga lapiac rekoma za kibel i nic mu za to nie robia i to jak wszyscy spokojnie sie myja pod prysznicem), ale w 100 minut filmu nie pokazesz wszystkiego...

ocenił(a) film na 5
Smieszny

Ale ja im nie uwierzyłam.

-
-
-
-

(Filmweb nie rozumie, że nie mam już nic do powiedzenia?...)

Smieszny

" (najbardziej to jak Lukasz rzyga lapiac rekoma za kibel i nic mu za to nie robia i to jak wszyscy spokojnie sie myja pod prysznicem)" tzn??

ocenił(a) film na 8
Anne_Perry

dotykanie sedesu jest ostro potępiane przez Gitów.A co do pryszniców to nie wiem o co chodziło Smiesznemu.W USA moze bawia sie pod prysznicami ze soba.W Polsce z tego co wiem nie bardzo i wiezniowie myja sie normalnie i spokojnie.Ale z tym sedesem to faktycznie błąd w filmie...

użytkownik usunięty
karczewskimarcin16

Prymitywna prawda pokazuje w jakim stopniu polskie więzienia spełniają funkcję resocjalizacyjną. Mamy tu bohatera, który trafia do więzienia "za niewinność", a kiedy mógłby z niego wyjść to okazuje się że jest już mordercą.

Siema widzę ze dobry temat bo jestem funkcjonariszem SW w największym polskim więźieniu we Wronkach i tak niestety jest a co ma byc kultura???
Jest pawilon w którym siedzą skazani za kradzież ogórków z piwnicy ale są specjalne pawilony w których siedzą seryjni mordercy gwałciciele itp.Dla takich ludzi nie ma czegoś jak resocjalizacja bo oni się nigdy nie poprawią, obecnie więzienie już nie naprawiają ludzi, skazani mają większe prawa od klawiszy osobiście jestem za tym aby powrócił tzw system celkowy lub milczenia. A co do pederastów pedofili i gejów to nie ma litości tak jest naprawdę

użytkownik usunięty
Obywatel_Kane

A jaka jest różnica między pederastą a gejem bo jakoś nigdzie się nie doszukałem?

karczewskimarcin16

Kurcze, przecież właśnie o to chodziło aby pokazać więzienie w sposób skrajnie realistyczny więc bez takich tekstów nie obeszło by się

ocenił(a) film na 9
karczewskimarcin16

karczewskimarcin16 dorośniesz, zmężniejesz to zrozumiesz. Narazie jak widać, jesteś na etapie lektur szkolnych i pewnie na co dzień nie używasz "brzydkich słów".

ocenił(a) film na 9
Gorgor

a co jak zacznie używać brzydkich słów to bedzie nareszcie "normalny" wedlug ciebie

użytkownik usunięty
monaker

To znaczy, ze nie zna życia.

Ktoś, kto zna życie, potrafi odróżnić pedofila od geja. A jak nie potrafi, to się tym nie chwali publicznie...
W Polsce przekleństwa zna chyba każdy, ale nie każdy używa. W tym filmie mocny język pasuje. Źle, że w codziennym życiu wielu nie potrafi zbudować zdania bez "k" i "ch-a"

karczewskimarcin16

A według mnie moment opowieści o dziwce to jeden z najlepszych w filmie.
Kolejny to kiedy Łukasz rozmawia z Dawidem na spacerniaku, ponieważ z rozmowy wywnioskowałem sens filmu oraz znaczenie tytułu. Polecam autorowi tematu głębszą analizę filmu, bo to co napisałeś świadczy o tym, że nie rozumiesz takich projekcji.

ocenił(a) film na 8
deri_12

Ja po raz kolejny zapytam autora...

Czy więźniowie to ludzie na poziomie, którzy za każdym razem zwracają się do siebie z szacunkiem?
W celach używa się pięknej, kwiecistej polszczyzny?

Mam nadzieję,że nigdy nie będziesz musiał poczuć na własnej skórze jakie życie się tam prowadzi.

ocenił(a) film na 8
karczewskimarcin16

w dupie byliście,gówno widzieliście,no!
- kto nie był niech zamnkie szczekaczke
bo nie chce mi się gadać więcej