7,7 254 tys. ocen
7,7 10 1 254417
6,8 34 krytyków
Symetria
powrót do forum filmu Symetria

symetria

ocenił(a) film na 9

duzo slyszalem o tym filmie - z ogromna przewaga pozytywnych opinii. jakiez bylo moje zaskoczenie po filmie gdy stwierdzilem ze ... to jeden z najlepszych filmow polskich jakie widzialem. powiem tylko ze jesli to bylby film amerykanski glowna postac zagralby johnny depp a "romana" np jack nicholson to bylby oscarowy film a w nasyzm kraju raczej niedoceniony ;] 8 nominacji i jedna podrzedna nagroda - PORAZKA. ale na szczescie nie to decyduje o kalsie filmu

dziekuje

10/10

ocenił(a) film na 9
Bydghost

Zgadzam się zupełnie ten film jest bardzo niedoceniony a jest po prostu genialny.Jak dla mnie jeden z lepszych obrazów polskiego kina ostatnich lat. Film bardzo brutalny i realistyczny, ale jak bardzo prawdziwy. Niesamowicie mroczny i przygnębiający. Więzienie jako miejsce gdzie znany nam na wolności system wartości nie ma żadnego znaczenia, tam świat i zasady nim rządzące wyglądają zupełnie inaczej. Daje do myślenia, szkoda że w naszym kraju promuje się tylko filmy typu "Katyń" czy inne obrazy poruszające kwestię naszej nieszczęśliwej historii a dzieła takie jak "Symetria"- obraz zwykłego i prostego życia za kratkami, obraz codzienności, tego co jest nam tak bardzo bliskie a jednocześnie odległe, pozostają niezauważone . Za autorem postu daję ze szczerym sercem "dyszkę", naprawdę świetny i nic mnie nie obchodzą głosy krytyki, którzy zaraz zaczną pisać, że to nie tak a itp i itd. "Symetria" dowód na to, że polskie kino nie umarło i, że oprócz bzdurnych komedii romantycznych w stylu TVN i słabych ekranizacji historycznych( patrz "Katyń"), potrafi stworzyć obraz naprawdę wartościowy!!!

PitSmokinShit

Też się zgadzam, film jest niedoceniony, a taki niezwykły. Sam o nim nie słyszałem gdy pewnego dnia nie dobrałem się u mojego kumpla do płyt dvd. Zapytałem się jego co to za film spojrzał na okładkę i powiedział, że jego mama kupiła jakieś polskie g***o, ale i tak pożyczyłem sobie ten film. I nie żałuję jeden z najlepszych filmów polskich, który może się mierzyć z amerykańskimi. Jak wielkie było zdumienie mojego znajomego jak mu powiedziałem, że ma w chacie takie dzieło. Obejrzał sobie i następnego dnia powiedział, to co ja mu dzień wcześniej:
- Jeden z najlepszych filmów jaki widziałem w swoim życiu.