PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=121828}
6,7 18 tys. ocen
6,7 10 1 18165
6,2 12 krytyków
Syriana
powrót do forum filmu Syriana

Film dostał dwie nominację za scenariusz: raz za oryginalny a raz za adaptowany

kermit_15

Oszukane nagrody.
Nie wiem też za co Dżordż dostał tego Oscara. ;-?

ocenił(a) film na 10
Cameron_2

Może za genialną grę? ;P

vahu_waw

Nie zachwycił mnie niczym szczególnym. Dobre aktorstwo, dobrze zrobiony film, ale.. nie zachwycił.

ocenił(a) film na 10
Cameron_2

Ciebie może nie, ale wielu zachwycił i za to dostał Oscara, proste.

vahu_waw

To nigdy nie jest takie proste, bo nagrody nie zawsze dostaje się za talent, ale - jesteśmy za mali, by wiedzieć o takich sprawkach.

Tak, jednym się podoba, innym nie. Jak zawsze.
; )

ocenił(a) film na 10
Cameron_2

No daj spokój, w Syrianie zagrał świetnie i to dość trudną, złożoną rolę. Do tego świetny film. Co jak co, ale podważanie zasadności nagrody jest tu troszkę czepianiem się bez sensu.

vahu_waw

Ach, ale ja traktuję ją zawsze "z przymrużeniem oka"!
Czytałem różne artykuły o tym, że sama promocja może zapewnić filmowi nominację ; )

Nie widziałem tej świetności. Trudno. Możem ślepy.
Na razie tego nie zmienię. Kiedyś może obejrzę jeszcze raz, by lepiej to wszystko zrozumieć.
By lepiej docenić.

ocenił(a) film na 10
Cameron_2

Nie sądzę żeby w przypadku Syriany to promocja działała na korzyść Clooney'a. Jeśli by tak było, to film zgarnąłby kilka innych statuetek.
Sam film jest dość specyficzny, trudny, nie każdemu się podoba i nie do każdego trafia, a jeszcze mniej osób go rozumie. Co do gry aktorskiej to kwestia gustu więc nie widzę sensu się dalej rozwodzić nad tym tematem.

ocenił(a) film na 7
kermit_15

W USA antyamerykanizm stał się modny tak jak antypolonizm w Polsce a film ma wyraźnie wymowę antyamerykańską. Może o to chodziło?