PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=553}
6,3 34 tys. ocen
6,3 10 1 34254
5,2 18 krytyków
Szczęśliwego Nowego Jorku
powrót do forum filmu Szczęśliwego Nowego Jorku

Film zasługuje na wysoką ocenę z uwagi na realistyczne ukazanie mentalności naszych rodaków, szczególnie wysmiane zostały główne wady polaków takie jak hipokryzja, pogoń za pieniadzem za wszelką cene, życie na pokaz, pseudowiara w Boga, nieumiejetnośc przynzawania sie do porażek:) Myslę, że niska ocena na filmwebie wiąże się głównie z niską średnią wiekową oceniających, aby docenić ten obraz trzeba trochę latek przeżyc i co nieco zobaczyc, choć musze przyznać, że w rok po premierze tego filmu majac zaledwie 20 lat oceniłem go tak samo wysoko ja teraz;)

ocenił(a) film na 8
Renton

Jak ktoś napisał w innym temacie: "Podobnie jak "Dzień świra". Nastolatek rży ze śmiechu a 50 latkowi chce się wyć..."

Nic dodać, nic ująć - kiedyś ciężkawa komedyja zamieniła się w gorzką ścieżkę po życiowych losach. Na pewno odebrałem go na nowo i bardzo doceniłem. W pigułce wachlarz postaw ludzi zaprzęgniętych w kierat emigracyj ułudy - w `polskim chamowie` american dream się nie spełni. Bardzo dobry film z wybitnymi jak na polskie kino po 89r rolami - jeszcze świeży Linda i Pazura, którym niedługo po SNJ piórka ostatecznie opadły, idealna polska Dziunia na emigracji - czyli świetna Figura, "Profesor" i tym bardziej Zamachowski genialni. Mamy też dość wartką i na pewno wielowątkową fabułę.
Udanie także wypadają zdjęcia - jak na polski film naprawdę żwawo i współcześnie.

Lekko naciągając, ale za wartościowy, kolorowy i żwawy film w sumie przeżywający drugą młodość w kontekście lekko przebrzmiałej nowej fali emigracyjnych "wyspiarzy" w sumie dać nie szkoda:
9/10

Muszrom

Moim zdaniem aktorsko wspanialy. Oprocz farbowanego blondasa, bo on akurat pachnial amatorka...
za to historia...kto nie doswiadczyl tego na wlasnej skorze, ten na pewno nie doceni tego filmu. Kiedys, zanim jeszcze pojechalem do USA tez wylem ze smiechu by pozniej po latach wrocic do niego i pojac o co w nim tak naprawde chodzilo....i juz tak smiesznie nie bylo....moim skromnym zdaniem jeden z lepszych polskich filmow.
dla mnie 9/10.

ocenił(a) film na 9
Muszrom

Trafny komentarz :)