Najgorsze w tym wszystkim jest to że duża grupa ludzi uwieży że tak naprawdę jest w Ameryce !!
a ogladales "Zielona karte" , serial dokumentalny o zyciu Polakow w stanach? Troche sie rozni od komedii o Polakach w niu jorku, poatym mam rodzine w ameryce tez nie mieszkaja w 4 w jednym mieszkaniu.
Nie zgodze sie z Wami. Rok temu byłem w USA 3 miesiace i wiem jak zyja Polacy. Oczywiscie nie tyczy sie to wszystkich polakow, ale wiekszosc osob mieszkajacych w N.Y mieszka i zyje w warunkach zblizonych do przedstawionych w filmie. Chodzi mi tu głownie o ludzi, którzy "ciułają" dolar do dolara, wiecej wyslyłaja do Polski, a sami odmawiaja sobie standartu zycia. Oczywiscie sa tez osoby, ktore zyja przyzwoicie, a ich standart zycia, praktycznie nie rozni sie od amerykanskiego - jednak tych jest mniej. Duzo emigrantow (visa B1) z racji tego, ze sa nielegalnie nie pozwala sobie wiekszy standart zycia.
Prawdepowiedziawszy ten film, jest prawda, Polak Polaka zasze i wszedzie oskubie, pijanstwo - kazdy tyra caly tydzien, a w weekend balanga, taki sam styl mowienia tzn. mieszanie polskich słow z anglieskimi. Kiedys bylo tak, ze jak ktos pojechal to juz "był w niebie" i przysyłal kasety jak to on nie ma, teraz juz tak nie ma, ale wiekszosc wydarzen i epizodow ukazana w filmie, to prawda.