Zadaję to pytanie ściśle w kontekście treści filmu pt: "Tajemnica Brokeback Mountain".
A pytam będąc przejętym trudnym, dramatycznym losem głównych bohaterów tego filmu. I choć to tylko film - wyobrażam sobie, że osób podobnie cierpiących z powodu bycia owładniętym -powiedzmy w pewnym skrócie- przez uległość -z jakichbądź przyczyn- konwergencji, zauroczeniu, zboczeniu z umiejętności, woli, czy nieodpartej chęci braku skłonności do współżycia z osobami płci przeciwnej. Co zazwyczaj -w mniejszym czy większym stopniu, wcześniej czy później- wywołuje oprócz ich indywidualnego cierpienia -swoisty strach przed ujawnieniem swoich skłonności homoseksualnych, by nie być potępionym, odrzuconym, wyśmianym czy znieważanym- ale także i z powodu dramatu środowisk rodzinnych czy społecznych, w których żyją. Jestem jakby zatroskanym przykrym często ich losem.
Jaki to jest los, widzimy na przykładzie przedstawionym choćby właśnie w filmie "Tajemnica Brokebacka Mountain".
Osobiście nie jestem żadnym specjalistą. Dlatego nie podejmuję się tu teraz nawet próby udzielenia odpowiedzi, na zadane przez siebie pytanie.
Przy czym nie chodzi mi absolutnie o to, aby kogokolwiek zmuszać do ew. jakiegoś sprawdzonego sposobu leczenia.
Przypuszczam, że wielu osobom może być nawet dobrze z ich przyzwyczajeniem do bycia skłonnym do, czy praktykowania homoseksualizmu.
Wiele też z tych osób może nawet nie potrafić sobie uświadomić -choćby może i chciały- jakim sposobem mogłyby zmienić swój sposób zapatrywania i myślenia /bo te dwa czynniki przecież są od siebie nierozłączne: jak człowiek myśli, czuje - takie też ma zapatrywania, taką wizję siebie i otaczającej go rzeczywistości/.
Ale to -moim zdaniem- nie powód do potępienia osób, których problem homoseksualnych skłonności dotyczy, ani ich stygmatyzacji, ani odrzucenia!
Ja jestem tylko prostym, zwykłym, niezbyt mądrym człowieczkiem. Mam problem z tym, że nie potrafię ani nie chcę nienawidzić, ale kochać i to kochać całe stworzenie. Więc np. kobiety, mężczyzn, dzieci, koty, psy, konie, motyle, ptaki i inne zwierzaki. A także rośliny, drzewa, łąki, rzeki, góry.
Lecz niestety z takim pragnieniem, pragnieniem kochania i bycia kochanym niełatwo mi się żyje. -Jakby to było jakieś bardzo nienormalne(!?).
Cóż.. nie mam też żadnego większego wykształcenia, bo zawsze w swym życiu słyszałem np., że nie ma dla mnie szkoły /mówiąc w pewnym sensie ogólnie/ bo i tak niczego bym się nie nauczył. Co jednak nigdy nie przeszkadzało mnie deprymować i upokarzać oraz wymagać ode mnie, abym wszystko wiedział, umiał czy doświadczał czegokolwiek, co się z posiadaniem wiedzy i mądrości wiąże - poprostu znikąd. Także abym nie miał zajęcia, pracy. Zwłaszcza takiej, która by przynosiła mi nie tylko satysfakcję /mniejszą bądź większą/, ale i pieniądze /zamiast życia w ubóstwie/.
Ale cóż, Bóg to pieniądz -przynajmniej moim zdaniem dla większości wierzących, na podstawie doświadczenia- więc jeśli ja -postanowieniem 'pobożnych', wierzących członków Kościoła a zarazem społeczeństwa- zostałem uznany umownie i apriorycznie za niewierzącego, a za tym potępionego. To cóż poradzić na to? Zwłaszcza, że 'czerwonym' i faktycznym ateistom, czy innowiercom też sprawia to jakąś sadystyczną przyjemność, w moim przypadku?
Myślę, że teraz już całkowicie uzasadniłem dość dokładnie i wyczerpująco, dlaczego stawiam to pytanie w temacie i sam nie odpowiadam na nie. Lecz proszę o odpowiedź na nie, ludzi mądrzejszych od siebie.
p.s. Takiego pytania -wśród licznych i reprezentujących różny poziom- w dyskusjach na tym forum chyba dotąd nie było.
pozdrawiam
Jeśli pisząc takie długie, rozbudowane i nieraz niezrozumiałe posty uważasz się jednocześnie za prostego, zwykłego i niezbyt mądrego człowieka to znaczy, że jesteś też bardzo skromny :)
A co do postawionego przez ciebie pytania, to myślę, że odpowiedz nie jest wcale aż tak trudna. Wystarczy spytać tych, którzy wyleczyli się z homoseksualizmu. To niemoże być kwestia przypadku, a więc musi istnieć jakaś reguła, "złoty środek" czy coś w tym rodzaju.
Dzięki za skromną próbę podjęcia przez Ciebie tematu mojego pytania.
Co się tyczy doznawanych przeze mnie w życiu licznych upokorzeń, jak i m.in. braku wykształcenia /niepełne podstawowe/-z nich także wynikającego- to wybacz, ale w najmniejszym stopniu nie jest to dla mnie ani przyjemne, ani zabawne. I podobnie jak ubóstwo, brak pracy /i dodam/ totalne osamotnienie, a czasem też strach /świadomy bądź podświadomy/ przy nawiązywaniu kontaktów z innymi ludźmi - choć z drugiej strony ogromny ból z tego powodu. Z powodu wielkiej chęci bycia z innymi. Pragnienia normalnego kontaktu, pracy /bycia potrzebnym/ z innymi - zamiast życia w więzieniu domowym przez większość życia. Też nie jest przyjemne -choć np. Ty lub kto inny może tego zupełnie nie rozumieć, choć zazwyczaj sami nie potrafilibyście znieść tego-.
Ani też nie świadczy w najmniejszy sposób o mojej skromności, czy nie skromności, a O UPOKORZENIU! A to zasadnicza różnica.
Tak w kwestii wyjaśnienia Tobie..
Natomiast co do przypadków -różnych w życiu- to całkiem odrębna sprawa.
/i na marginesie: uważam, że nie jest dobrze -co jakby zdaje mi się, że zauważam trochę w Twoich wypowiedziach- mylić czy mieszać realnej rzeczywistości życia ziemskiego, i tego co do niej należy, z metafizyką. Bo uważam, że niekoniecznie można w ten sposób rozwiązać jakieś problemy, a za to -nie mając doświadczenia- można wiele zawikłać.../.
I ostatnia, najważniejsza tutaj kwestia:
Jeśli znasz takich, którzy wyleczyli się /jak piszesz/ z homoseksualizmu. To napisz coś o tym. Podaj jakieś namiary na nich czy zaproś ich tutaj, aby coś sensownego powiedzieli. Dla dobra wielu.
pozdrawiam
Nie szukaj odpowiedzi tutaj, bo jej nie znajdziesz.
Zdecydowana większość osób z tego forum to osoby, które homoseksualizmu za chorobę nie uznają albo ew. są za wyrzuceniem homoseksualistów ze społeczeństwa.
Nie rozumiem co to znaczy: "zostałem uznany umownie i apriorycznie za niewierzącego, a za tym potępionego"?
Twoje wypowiedzi przypominają kazania kościelne, do których, apropos, często wygłaszający je księdza wcale się nie stosują. A jeśli ty się do tego stosujesz, w świetle kościoła jesteś prawie święty.
Porozmawiaj z jakimś fajnym księdzem, na pewno ci pomoże w odpowiedzi na pytanie. I inne pytania.
Mam nadziję, mimo wszystko, że ktoś z 'mniejszości' ;) /jak piszesz/ w końcu się znajdzie i napisze coś mądrego.
Odpowiadając na pytanie:
"Nie rozumiem co to znaczy: "zostałem uznany umownie i apriorycznie za niewierzącego, a za tym potępionego"? "
powiem tylko tyle, że w istocie wyjaśnienie ogólne, zawiera się w słowie 'umowa'; a potem wypełnianie, stosowanie jej względem mnie 'apriori' (jakby 'odgórnie'), z założenia, że to prawda. I dalej rozprzestrzenianie plotek o mnie, że niby 'niewierzący'. -No chyba zdajesz sobie sprawę, jak czasem ludzie w Kościele /zwłaszcza starsi/ na takie słowo reagują.
A generalnie chodziło -dość wpływowym społecznie- plotkarzom, o większy zysk dla siebie.. Cóż, chyba prosto się teraz wyraziłem? 'Jak nie wiadomo o co chodzi, to zazwyczaj chodzi o... no właśnie, o pieniądze'.
A co do rozmów z księżmi, to wielu mi przez wiele lat tyle głupot naopowiadało /czasem totalnie, ale to totalnie sprzecznych z Ewangelią rzeczy/, że mam ich serdecznie dość ich lekceważenia, wykorzystywania /bo udzielałem się kiedyś w różny sposób w życiu Kościoła/ i upokarzania mnie. Że nie mam już najmniejszej ochoty tego kontynuować.
Poza tym wielu księży -wiedząc, że mam wiedzę i rację w wielu sprawach- ucieka przede mną jak diabeł przed wodą święconą.
Sorry, miało być krótko... ;(
Używasz masy skomplikowanego słownictwa, i jednocześnie piszesz o sobie jako o prostym człowieku. Trochę to nietypowe.
Ale sprawa jest prosta: homoseksualizm jest nieuleczalny. Bo nie jest chorobą. Tak jak nie wyleczysz człowieka z bycia blondynem. Albo z miłości do lodów waniliowych.
No zaraz, zaraz! :)
W oparciu o podane przez ciebie przykłady, to można raczej z całą pewnością stwierdzić, że -jeśli nie wyleczyć /skoro, jak twierdzisz nie jest chorobą/- to z pewnością można się.. ;) ODZWYCZAIĆ! :)))
No i co ty na to?
Ja np. kiedyś bardzo lubiłem pić dużo wody sodowej /tak, miałem taki specjalny syfon do jej przyrządzania/, a nie przepadałem z kolei za miodem.
A teraz? -Odwrotnie!
Podobnie z 'miłością do lodów waniliowych'... :) Hmm.. ale czy próbowałeś np. truskawkowych, pistacjowych, albo malinowych? -Spróbuj, mnie smakują. ;)
Z upodobaniem do koloru włosów to myślę, że też można gusta zmienić.
I jak np. lubiło się blondynów, to można polubić najpierw blondynki, a potem kto wie?.. może i brunetki!
No, ale jak /parafrazując pewne powiedzenie/ mówią Górale: "Jak nie spróbujesz, to nie posmakujesz!"
Ja wiem, że nie ma nic niemożliwego - wogóle. Wszystko może się zdarzyć.
(A większość tego 'wszystkiego' stanowi to, czego nie znamy. I wcale to nie oznacza, że tego czego nie znamy nie istnieje! )
:)))
pozdrawiam
Ale... A co ja będę odpowiadał?! /"Seksmisja"/ na pytanie, które sam zadałem aby mądrzejsi ode mnie mówili...
A nie tam! -Ja się nie znam! ;)
Ale lubię kulturę, więc przestawiam 'fale' swojej uwagi, na audycję, trwającą teraz w Radiu Maryja. Na temat t.zw. 'kodu leonarda da vinci'.
/podobno w necie też słychać/ ahe he he ;)))
Blondyna można przefarbować =) a miłość do lodów 0_o, o takim zboczeniu jeszcze nie słyszałem, jak to się fachowo nazywa?? lodofilia?? ;P
Spróbuję jako-tako odpowiedzieć na twoje pytanie. Przyznać jednak muszę, że ja tak naprawdę nic nie wiem (o czym wiem ;) ) i wypowiedź moja może nie mieć absolutnie żadnego sensu. I jeśli tak właśnie jest, jeśli kogoś ona zdenerwowała, obraziła, poruszyła, obrzydziła, zdezorientowała, jeśli nie mam racji itepe, to proszę o całkowite zignorowanie mnie. (mówię poważnie)
Być może są jakby dwa rodzaje homoseksualizmu: wrodzony, z którym niektórzy się rodzą, i nabyty, który wywołany jest sytuacjami społecznymi.
Wrodzonego wyleczyć się nie da - jest on bowiem wynikiem budowy mózgu. Oczywiście, teoretycznie dałoby się ją zmienić, ale tylko poprzez zabawę w puzzle: jeden neuron tu, drugi neuron tam, a dwa następne zamienić ze sobą miejscami. Takie manipulowanie komórkami mózgu jest póki co niemożliwe i nie sądzę, by kiedykolwiek było ono wykonalne. Wrodzony homoseksualizm można jednak 'wyleczyć' prostym sposobem - praniem mózgu. Nie jest to jednak prawdziwe leczenie. W ten sam sposób można 'wyleczyć' każdego z popularnego myślenia i wmówić, że "2+2=5". To tak jakby na stary samochód marki Syrenka założyć nadwozie z Mercedesa - niby po takim zabiegu samochód powierzchownie staje się czymś innym, ale mimo to nadal pozostaje Syrenką.
Nabyty homoseksualizm jest wynikiem sytuacji społecznych. Najczęściej jest to życie w rozbitej rodzinie, rodzinie bez rodzica płci męskiej. Być może jest jakiś sposób na zapełnienie pustki i naprawienie szkód wywołanych brakiem tegoż osobnika, ale tego nie wiem. I czy dorastanie w takiej rodzinie nie powoduje tylko 'odtajnienia' drzemiącej w kimś odmiennej orientacji? A może takie dorastanie zwielokratnia poziom tej orientacji, która ponoć w różnym stopniu tkwi w każdym z nas? Tak mi przyszło na myśl...
Nie wiem czy o to coś takiego ci chodziło. Trudno mi to ocenić, gdyż nie napisałeś wprost i ściśle swojego pytania. A ja niestety nie posiadam zdolności telepatycznych. ;) Jeśli jednak zrobiłem źle: patrz ostatnie zdanie pierwszego akapitu mojej wypowiedzi.
TroPtyN najpierw dziękuję za twój udział w dyskusji tutaj. Dziękuję za dość szczere i na temat, wyrażenie twojego poglądu na zadane pytanie.
Powiedziałeś -w moim odczuciu- prawdziwie. Ale prawda czasami boli, jak odkrywanie rany. Dlatego moja wdzięczność, bo czuję, że jakby dotyka ona tej prawdy, tej jakby -mówiąc w pewnej przenośni- rany, zranienia i jednocześnie jakby przyczyny. W znaczeniu twoim osobistym /wybacz tą szczerość, ale inaczej nie potrafię tego powiedzieć/.
Tak to jest rodzaj odpowiedzi jakiego w pewnym sensie oczekiwałem. A to dlatego, że jest szczera i osobista, choć ja akurat nie zgadzam się z całkowicie materialistycznym podejściem do zagadnienia leczenia, rozwiązania tego problemu.
Nie będę więc prosił cię o pełniejszą analizę zagadnienia przyczyn-skutków i metod leczenia, bo zdaję sobie sprawę, że ranę stosunkowo łatwo można otworzyć ale znacznie trudniej niekiedy jest ją właściwie opatrzyć. Do tego jest potrzebny -że tak powiem- odpowiedni zestaw instrumentów, wiedzy, doświadczenia i mądrych współpracowników.
Pozdrawiam serdecznie ;))
Troptyn: Niestety życie nie jest takie proste. Nie chodzi nawet o neurony, tylko ich połączenie. Do tego dochodzą odpowiedwnie neurotransmitery i neurotrofiny, które działają hamująca lub wpomagająco na daną synapsę, a już na tę obok nie i masa, masa innych rzeczy. Gdyby tu tylo chodziło o położenie komórek...Ehhh. Nic w życiu nie jest proste. W jednym miałeś rację: wrodzoneg nie można zmienić (przynajmniej łatwo).
Nie czepiam się absolutnie, tylko tak wtrąciłam gwoli ścisłości, ale nieźle kombinujesz:)
Zdravim!
TroPtyN - nie ma czegoś takiego jak homoseksualizm wrodzony czy nabyty! To drugie można by ewentualnie porównać do biseksualizmu. Z homoseksualizmu nie da się wyleczyć - nim się jest albo nie. Tak samo nie można się od tego odzwyczaić. A ludzie, którzy twierdzą, że sie odzwyczaili, tak naprawdę nie są/byli homoseksualni, tylko biseksualni! Poprostu zrezygnowali z osobników swojej płci, na rzecz przeciwnej. Ale zawsze będzie istniało prawdopodobieństwo, że w przyszłości wrócą do osobników tej samej płci. To wszystko jest takie oczywiste, że każdy powinien o tym wiedzieć i uważam, że ten temat na forum był niepotrzebny.
Najprawdopodobniej w życiu płodowym homoseksualistów ekspozycja na androgeny nastąpiła w innym czsie niż u heteroseksualistów. Dowodem na to może być "żeński schemat" odpowiedzi horonalnej na wstrzyknięcie estrogenu. Z tego wynika, że nie da się zmienic preferecnji seksualnej, to tak jakby chciano zmienić płeć psychiczną. Nie jesteśmy (jeszcze) w stanie
odwrócić działania hormonów, które działaly podczas kształtowania się płodu.Wniosek jest jeden: homoseksualizmu się nie da leczyć!
I jescze jedna uwaga, nawet jakby dało się zmienić to po co? Preferencja seksualna jest częścią "ja" i absolutnie nie wpływa niekorzystnie na jednostkę ani jej otoczenie.
Tak sobie od czasu do czasu sprawdzam stan różnych wypowiedzi.
Wobec tego wątku -dot. sposobów leczenia z homo /powiedzmy/ uzależnienia- stwierdzam, iż stanowczo brakuje mi tutaj wypowiedzi osób niekiedy totalnie potępiających nie tylko homoseksualizm, ale i homoseksualistów. Niektórzy z nich twierdzą, że z homoseksualizmu można ludzi leczyć.
Ponieważ głupie i li-tylko emocjonalne wypowiedzi są dla mnie raczej nudne i mało wartościowe, dlatego postanowiłem założyć wątek z tym konktetnym pytaniem.
p.s. Cóż... wypowiedzi kilku lesbijek również -jak na razie- nie są dla mnie wypowiedziami dość obiektywnymi, mimo iż zawierają pewne jednostronne jakby racje.
Oponentów homoseksualizmu wraz z ich pomysłami oczekuję niecierpliwie.
Moja wypowiedź jest emocjonalna, głupia czy tylko nieobiektywna? (To mój facet się zdziwi, że zostałam lesbijką:D) Rozumiem, że dane biologiczne do Ciebie nie przemawiają. Wolisz długie, humanistyczne komentarze?
Zadałeś pytanie, napisałam, co wiem z zakresu neuropsychologii i biologii, bo to moja działka. Jak uważasz, że nie dostarcza obiektywnych danych, to zapraszam do Freuda - nie nauka, ale może przekonają Cię długie zdania:)
Witam Waź(pannamaslo)! :)
Nie, nie. Nie to miałem na myśli... Eee, przecież nie użyłem wobec ciebie żadnego epitetu (chyba, no bo czasem mi wzrok szwankuje), ani nie zamierzałem i nie zamierzam.
No i przy okazji bardziej się poznajemy :D Hmm.. sam (mówiąc nieskromnie) ciekaw jestem, jak twój chłopak zareaguje na rzeczone 'rewelacje' ;) :D
Ale, ale.. Uważam że to bardzo dobrze, że wyrażasz swój pogląd w zgodzie ze swoją wiedzą i rodzajem zainteresowań. Bo one są w stanie wielu ubogacić o jakieś nowe treści. Wszakże jednak (tak przypuszczam) i sposoby podejścia do tych samych spraw, jak i rozumienia ich, na obszarze tych samych dziedzin nauki bywa zróżnicowana.
Droga pannomaslo, w odróżnieniu ode mnie /który mam styl pisania dość obszerny, choć też czasem i szczegółowy. A czasami też krótki -ale tylko czasami ;) / Ty piszesz niezwykle zwięźle. Ale pisząc zwięźle, okazuje się czasami, iż wielu spojrzeń z różnych jakby stron, nie można zawrzeć w tego rodzju wypowiedzi.
To jednak wcale nie znaczy, że nia mają one wartości. Nie, nie. Tego nie powiedziałem.
Natomiast nadal oczekuję tutaj na wypowiedzi osób -dla dobra wspólnego, skoro się ten temat już tutaj podjęło- które nie pragną usprawiedliwiać problemu istnienia i promowania homoseksualizmu. A znają, bądź mają do zaproponowania jakieś znane im, metody leczenia z dywergencji homoseksualizmu oraz ew. skuteczne sposoby zapobiegania możliwości ulegania owej szkodliwej, nienaturalnej dywergencji homoseksualności. Bo to nas wszystkich może, i powinno, wzajemnie ubogacać intelektualnie. No, tak myślę...
A czy to źle?
pozrdrawiam ;)
"promowania homoseksualizmu"
A cóż to za pojęcie? Przecież tego sie nie promuje to jest w sensie orientacji i kropka - promować można tolerancję.
No wiesz Lothriel, stoisz na promocji i promujesz...Przecena, trzy kopy groszy od sta. Ktoś chętny?:)
Ale, ale.. Pannomaslo czyś już rozmawiała ze swoim ekhm.. facetem? Czyś mu już przekazała swoje sekretne wyznanie? ;) Pytam ponownie, bo nie znajduję twojej wypowiedzi o tym, co on myśli, że zostałaś lesbijką? ;) Nooo, pytam bom jest ciekaw, a my to to już tak jakby rodzina co nie? ;p Więc w zasadzie to też nie naruszam chyba prywatności, co? Wszak waćpanna sama jakby obiecałaś, że swego faceta zapytasz, co myśli o tym ;)
Zatem czekając na twą odpowiedź, pozdrawiam uprzejmie i ciepło - w ten wcale niezbyt ciepły meteorologicznie, wieczór :D
Hmmm
Myślę, że nie ma takowej metody, przynajmniej popartej rzetelnymi badaniami z udziałem poważnej statystyki. No ,ale podywagowaćfilozoficznie zawsze można:)
Szczerze mówiąc sama jestem ciekawa takich "metod". Również czekam na komentarze, jak należy leczyć preferencję seksulaną...Są naprawdę poważniejsze rzeczy do wyleczenia, niż 4% - 6% populacji, która najwyraźniej leczona być nie chce. Ja tam nie powinnam się w tej materii wypowiadać, ale może ktoś hmmm "w temacie" wyrazi chęć (lub jej brak) zmiany preferencji...
Zdravim!
I za to lubię Pannęmaslo................tasu jemy, kto wybiera, lewa, prawa, czy odołu! Jutro przecena dziś rabat...... ;-)
Zważywszy na podniosłość tematu zamieszam to:
Nie wiem wiele na temat leczenia: profesjonalni (czyli jakieś 96%) psychologów takich rzeczy nie praktykuje, bo homoseksualizmu nie uważa się za chorobę:
1. Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne:
Zważywszy, że homoseksualność sama w sobie nie implikuje osłabienia osądu, zrównoważenia, solidności ani społecznych i zawodowych zdolności, Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne wzywa wszystkie międzynarodowe organizacje zdrowotne oraz indywidualnych psychiatrów w innych krajach (...) do zrobienia wszystkiego, co możliwe, aby zmniejszyć piętno ciążące na homoseksualności, gdziekolwiek i kiedykolwiek ono się pojawi (Grudzień 1992).
2. Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne:
(...) Homoseksualność sama w sobie nie implikuje osłabienia osądu, zrównoważenia, solidności ani społecznych i zawodowych zdolności. (...) Amerykańskie Towarzystwo Psychologiczne [APA] nawołuje wszystkich specjalistów w zakresie zdrowia psychicznego do podejmowania wysiłków usuwania piętna choroby psychicznej, które od dawna kojarzone jest z orientacją homoseksualną. Co więcej, APA popiera i nawołuje do wprowadzenia w życie przepisów chroniących prawa obywatelskie [tych osób] (...). (1975)
3. Amerykańskie Towarzystwo Psychoanalityczne:
1. Homoseksualna orientacja nie może być uznawana za przejaw niepełnego rozwoju osobowości lub psychopatologii.
2. Tak jak z każdym uprzedzeniem społecznym, uprzedzenie wobec homoseksualności wpływa negatywnie na zdrowie psychiczne, przyczyniając się do trwałego poczucia naznaczenia i głębokiego samokrytycyzmu u osób zorientowanych homoseksualnie poprzez uwewnętrznienie tego uprzedzenia.
Jako przedstawiciele i przedstawicielki nauki oraz zawodów pomocowych jesteśmy etycznie zobowiązani do ustawicznego pogłębiania naszej wiedzy poprzez lekturę najnowszej światowej literatury, do propagowania tej wiedzy w społeczeństwie oraz do aktywnego reagowania, gdy przestarzałe informacje i dawno obalone przekonania przedostają się do publicznej wiadomości, zwłaszcza jeśli przez jakieś karygodne niedopatrzenie przedstawiane są jako współczesne doniesienia naukowe.
dr Katarzyna Bojarska
Więc leczenie jako takie, jest prowadzone przez jakieś dzwne grupy wyznaniowo - radykalne, w których mogą także być "przestarzali" psychiatrzy itp - zazwyczaj to zapewnie (nie wiem dokładnie) psychoterapia, i modlenie się, modlenie się, modlenie się. To odbija się na psychice takich ludzi - mamieni jakimiś wizjami szczęścia, najcześciej pozostają jeszcze bardziej okaleczeni.
Myślę, że to już czytałem. Chyba nawet na tym forum o TBM. Więc daruję sobie dokładnej, a ponownej lektury tego tekstu. Zwłaszcza, że pora już późna, a wzrok mój słaby...
Co więc chcę teraz powiedzieć?
Ano to, że pomimo powyżej skopiowanej treści, nie Lothriel zamierzasz przyczyniać się do ukazania sposobów leczenia dywergencji homoseksualizmu. Ale zamiast tego, ze swojego punktu widzenia jak widać, starasz się usilnie zaprzeczać możliwości istnienia, bądź też stosowania metod leczenia z owej przypadłości.
No a nie o to mi chodzi.
Bo moje pytanie nie jest zadane w ten np. sposób: "jakie są metody nie leczenia homoseksualistów?"
Więc proszę przytocz takie treści i takie przemyślenia czy doświadczenia, które odpowiadały by na pytanie jak leczyć. A nie jak uzasadnić nieleczyć przypadłości dywergencyjnych, dotyczących homoseksualistów.
Bardzo proszę, zarówno ciebie jak też innych, o odpowiedź na zadane, wiodące pytanie.
Bo niezależnie od wszelkich grup interesów, w homoseksualnej części społeczeństwa. Należy się nam wszystkim poznanie prawdy, w demokratycznej wolności słowa. Oczywiście wypowiadanego mądrze, kulturalnie, odpowiedzialnie - z pożytkiem dla wielu.
Pozdro...
A, i to w dodatku tak twierdzisz przewrotnie Lothriel, że niby wystawianie czegoś na pokaz to nie promocja. No to ja się pytam co?
A tek przy okazji, to myślę sobie, że gdyby np. t.zw. "tirówki", bądź "tirki" /czy jak im tam?/ nie stały tak często na poboczach dróg, jak to się niekiedy zdarza. To i kolein na drogach było by mniej. No i o ile mniej wypadków z powodu zapatrzenia, czy wykolejeń, by było. I o ile przyjemniejsze życie, bez leczenia różnych uczuleń po ukąszeniach np. komarów?...
Nadto -przy okazji- uważam, iż jeśli np. ktoś twierdzi, że coś jest niemożliwe -jak choćby w omawianym temacie, wyleczenie z dywergencji homoseksualizmu, co twierdzą niektórzy-. To jest to pogląd jak najbardziej, w istocie, sprzeczny z trzeźworozsądkowym, naukowym podejściem do rzeczywistości.
Gdyż podstawowym założeniem nauki jest poznawanie, odkrywanie, badanie i wyjaśnianie nieznanych spraw, pojęć czy zjawisk.
Jeśli natomiast nauka nie miałaby na celu poznawania rzeczywistości, to wobec tego -w moim przekonaniu- nie miałaby też żadnego sensu, żadnej wartości ani znaczenia.
Właśnie, homoseksualizm napewno da się wyleczyć tylko jeszcze niewiadomo jak ;P ale np. za sto, dwieście, trzysta lat napewno będzie to możliwe i wtedy w podręcznikach do historii będzie pisać - "w XI wieku ludzie uważali, że homoseksualizm jest nieuleczalny - jakże to były zacofane czasy, nawet Średniowiecze nie było tak ciemne"
Czy ludzie leworęczni też są chorzy? Gwarantuje że różnice w budowie mózgu lewo- i prawo- ręcznych są dosyć znaczne ( np. różnice w umiejscowieniu ośrodka mowy). I kiedyś leworęczość była nienormalna.
To, czy coś jest chorobą czy nie zależy, gdzie kultura wyznaczy granicę. Są przypadki oczywiste, jak stany wywołane przez patogeny utrudniające funkcjonowanie i są kwetsie kontrowersyjne typu homoseksualizm, homofobia,leworęczność, itp.
Choroba to przede wszystkim stan zmniejszający adaptatywne właściwości jednostki (nie gatunku!), wobec tego żadne z powyższych nie jest chorobą...
Tyle ode mnie.
Zdravim!
"Choroba to przede wszystkim stan zmniejszający adaptatywne właściwości jednostki" - jedną z tych właściwości jest popęd seksualny do osób przeciwnej płci (warunkujący spładzanie dzieci) - a u homo ta właściwość jest mocno(a raczej całkowicie) zmniejszona, nie sądzisz ?? Natomiast nie rozumiem dlaczego leworęczność ma niby zmniejszać jakąś właściwość jednostki - czy lewa ręką działa inaczej niż prawa ?!?
Zaznaczyłam dla jednostki, nie gatunku. Potomstwo jest siłą przetrwania gatunku, ak na prawdędla jednostki to same straty.
"Natomiast nie rozumiem dlaczego leworęczność ma niby zmniejszać jakąś właściwość jednostki - czy lewa ręką działa inaczej niż prawa ?!?"
Ale jeszcze jakis czas temu, osoby leworęczne były społecznie wyszydzane i naznaczone, jako nienormalne. i co?
I nic, wyszydzanie leworęcznych to idiotyzm, ale pytam się czemu ich wyszydzano?? - chyba tylko dlatego, że byli w mniejszości...
dla jednostki dzieci to same straty 0_o Radzę zacząć, więc leczyć kobiety z instynku macierzyńskiego (to pewnie jakieś zboczenie), a tak na serio to skąd ta teoria?!? jak rozumiem wszystko zależy od punktu widzenia - gdyby wszyscy urodzili się bezpłodni (co jak rozumiem też nie jest chorobą) to już waćpanna by inaczej śpiewała co?? A poza tym czemu niemielibyśmy określać czy coś jest chorobą czy nie na podstawie przydatności dla gatunku ?? czy człowiek jest aż takim indywidualistą, że ma gdzieś zbiorowość ?? Nie sądze... w każdym razie nasz układ seksualny jest stricte nastawiony na rozmnażanie i wszelkie zaburzenia orientacji godzące w tą funkcję są chorobami (bądź czymś w tym rodzaju) temu niemożesz zaprzeczyć... chyba że układ seksualny to też dla ciebie lipa...
Haha. A to dobre. Radzę się, trochę poduczyć biologii. Co to są zyski i stary w ekologii populacji i jednostki. Bo widzę, że z tym cienko. Oczywiście, że istnieje instynkt macierzyński, bo gatunek by przestał istnieć. Wiesz ile się na psychologii ewolucyjnej nasłuchałam jeką instynkt posiadania potomstwa jest zagadką, bo dla jednoski oznacza wyżecznia i duże ryzyko, szczególnie dla kobiet. Co innego to cechy przystosowawcze gatunku, a co innego jednostki.
Leczymy bezpłodność, by pozwolić kobietą na realizacjęintynktu macierzyńskiego, bo brak tej realizacji może prowadzić to szeregu zaburzeń dla jednostki groźnych np. depresji!
Definicja choroby mówi wyraźnie, o adapatcji JEDNOSTKI, więc oczywiście, że zpuntku widzenia rozrodczości nie ma homoseksualizm, ale nawet nie to jest nawjażniejsze. Co złego gatunkowi zrobi istnienie 6% populacji, która nie wpływa destruktywnie na otoczenie i siebie, i z tego co zrozumiałam nie chce być leczona.
A co do leworęczności, jak tak Cię to gnębi:) To jest przkład, jakie czasem bzdury, były uznawane za choroby.
Dlatego nie uważam by leworęczność, homoseksualizm i homofobia były chorobami. chociaż mogą być, bo i tak wszystko należy od granicy, które ludzie stawiają. Jak dal mnie, biorąc pod uwagę współczesne definicje choroby, nie są. Może za 200 lat, ludzie, którzy lubią ogórki kiszone będą chorzy!
"Leczymy bezpłodność, by pozwolić kobietą na realizację intynktu macierzyńskiego, bo brak tej realizacji może prowadzić to szeregu zaburzeń dla jednostki groźnych np. depresji! " - a to ci dopiero - może jeszcze powiesz, że kobiety rodzą dzieci, żeby uniknąć depresji... tak czy inaczej lesbijki też są przecież narażone na taką depresję...
"Definicja choroby mówi wyraźnie, o adapatcji JEDNOSTKI" - przecież mówiłem, że jednostka ma pewne zoobowiązania względem gatunku - stąd się bierze seksualność, której główną "właściwością adaptacyjną" jest rozrodczość, no chyba że sama seksualność to jakiś wrzód na d..ie?!? no widzisz nieznam (jak sama zauważyłaś) dobrze Biologii... co tam w trawie piszczy na ten temat?? :D
"Co złego gatunkowi zrobi istnienie 6% populacji, która nie wpływa destruktywnie na otoczenie i siebie, i z tego co zrozumiałam nie chce być leczona." - 6% powiadasz... a jak by było 16%, 60% ?? albo i więcej?? oczywiście to tylko hipoteza ale jeśli uznanie czegoś za chorobę zależy od punktu widzenia to ja dziękuje bardzo... a poza tym ja wcale nie mówię że te 6% robi komuś krzwywdę i że trzeba ich leczyć poprostu powiedzmy sobie jasno - to z czym się urodzili jest nienormalne (analogiczne do choroby)
"A co do leworęczności, jak tak Cię to gnębi:) To jest przkład, jakie czasem bzdury, były uznawane za choroby." - leworęczność jako choroba to jest bzdura, ale homo napewno nie, lewa ręka działa tak samo jak prawa, a homo działają inaczej niż hetero...
Nawet, nie chce mi się tłumaczyć Ci dlaczego potrzebę macierzyństwa i pociąg sksualny traktuje się w kategoriach "koszty-straty". Nie mam zamiaru też tłumaczyć jak funkcjonuje ośrodek nagrody w mózgu ściśle powiązany z zachowaniem seksulanym, bo to nie czas i meijsce na to. Może kiedyś poczytasz, zrozumiesz a jak nie, to przecież nie moja strata.
Sęk w tym, co uważasz za normalne. Bo o to tu chodzi. Ludzie leworęczni różnią się od praworęcznych w budowei mózgu badziej niż homo od hetero. Ile trzeba było patrzeć aby się dopatrzyć jednej różnicy w jednym jądrze powzgórza u homo i hetero. Jeżeli norma=większość to ludzie leworęczni są chorzy.
Problem w tym, że z preferencją seksualną związane są niej lub bardziej pewne aspwekty kulturowe, powiedzmy, że subkultura, ale to nie wina bilogii tylko np. alienacji społecznej.
Na dzień dzisiejszy homoseksualizm nie jest uznawany za chorobę i nie sądze żeby to się zmieniło. A to czy jedna osoba przyjmie to kryterium, czy nie to już indywidualna sprawa.
"(...)6% powiadasz... a jak by było 16%, 60% ?? albo i więcej??" Żeby, jakby, aby, gdyby, to by rosły w piecu grzyby...Homoseksualizm nie jest nabyty i raczej liczba gejów i lesbijek utrzymuje się na stałym poziomie. Jakoś homoseksuaizm istniału ludzi (i tylko u ludzi) od niepamiętnych czasów a mnożymy się jak się mnożyliśmy...
Taki jest mój puntk widzenia i nie mam zamiaru prowadzić krucjat, bo nikogo tu do niczego nie przekonam, a jutro mam egzamin z bardzo neimiłego przedmiotu, więc kończe z tym.
Zdravim!
"Sęk w tym, co uważasz za normalne. Bo o to tu chodzi. Ludzie leworęczni różnią się od praworęcznych w budowei mózgu badziej niż homo od hetero."
- no i co z tego, że ich mózgi się różnią ?!? A Normalne jest to co działa tak jak powinno działać - lewa ręką działa normalnie...
"Jeżeli norma=większość to ludzie leworęczni są chorzy." - to co nie jest normą wcale nie musi być chorobą...
"Żeby, jakby, aby, gdyby, to by rosły w piecu grzyby" - niema to jak rzeczowe podejście do sprawy
Homoseksualizm jest zboczeniem (chorobą) bo działa inaczej niż powinien...
Czyli wg tego, homoseksualista działa nienormalnie ? Ciekawa teoria rodem z Torunia...
Pozdrawiam
Może niektórzy myślą, że jak zaaplikują homoseksualizmowi Duracell Extra POwer to zacznie działać normalnie...
Nawiasem mówiąc, jestem ciekawa jakie krtyerium normalnośći tutaj dano?
"Ciekawa teoria rodem z Torunia... " ???
A niby dlaczego?!? Czyżby Kopernik była homoseksualist(k)ą? /kłania się parodia z filmu "Seksmisja"/
;))
A jak chcesz rzeczowego podejścia do sprawy. Komentarz o grzybach jak najbardziej pasuje, zważywszy, że ma siędo rzeczywistości jak Twoja liczba gejów i lesbijek:] 16%? Tyle to nawet Knisey nie nabił:D
Spytałem tylko co by było gdyby homosie stanowili 16% a ty mi tu coś o grzybach... czy aż tak trudno odpowiedzieć ?!?
A kryterium normalności jest proste - normalne jest to co działa zgodnie ze swoją funkcją... więc czy homoseksualizm działa zgodnie z funkcją jaką ma spełniać orientacja ??
Aha i jeszcze jedno, baterie duracell można zaaplikować wiadomo gdzie - napewno sprawi im to przyjemność :/
Przypuszczam, że swoją anatomią wcale nie różnisz się od homoseksualistów zatem równie dobrze sam sobie możesz zaaplikować te baterie i czerpać z tego przyjemności :D Poza tym jeśli byłoby 16% ludzi o orientacji homoseksualnej świat by się nie zawalił, przypuszczam, że funkcjonowałby tak samo jak i teraz.
Przyjemności mogę sobie sprawiać w bardziej cywilizowany sposób...
16% za mało jeszcze tak, ok... to teraz 60% ??
To był twój pomysł, aby wykorzystać w ten sposób te nieszczęsne baterie...więc z tym cywilizowanym sposobem... Może i być nawet 100%. Przyroda ma to do siebe że doskonale sobie z wszystkim radzi więc i w tej sytuacji jakieś rozwiązanie z pewnością wymyśliłaby. :)