obejrze, chocby ze wzgledu na sceny w moim miescie - Grudziadzu. a
pozniej obiektywnei ocenie;)
Jak puszczą w tv to i ja obejrze, bo po co mam płacić za oglądanie swojego miasta jeżeli film nie zachwyca ?
Pozdrowienia dla ludzi z Grudziądza :]
gdzie ta mieścina leży? Pozdro dla mieszkańców z Kalisza. Młodego duchem najstarszego miasta w Polsce.
jest i Grudziądz i Warka i nie pamiętam co jeszcze, ale to film wiec obrazy są kompilowane oczywiscie, zdjecia rewelacyjne, jezeli ktos nie lubi Wajdy, Iwaszkiewicza i w ogole takiego kina to nie powinien sie porywac z kosa na kamien, ale to dosc oczywista oczywistosc
"Mieścina"? Ta mieścina jest niewiele mniejsza od Twojej mieściny czyli Kalisza. Mieścina to może być dla Warszawy czy Wrocławia, ale nie dla Kalisza. Pozdrawiam Kalisz!
O 20 tys mieszkańców mniejsza. Więc sporo(Wyobraź sobie 20 tys ludzi). A do tego Kalisz jest najstarszym miastem w CAŁEJ Polsce. ;];];];];];]A Grudziądz nie. Pozdrowienia z Kalisza Najstarszego miasta w Polsce dla obywateli Grudziądza Najładniejszego miasteczka w Kujawsko-Pomorskim.
Grudziądz ok 99tyś a Kalisz ok 108tyś na rok 2008 więc z prostego rachunku wychodzi, że różnica to tylko ok 9tys a nie 20tys jak sugerujesz:) Chyba, że w ciągu roku przybyło Wam 20tys nowych obywateli?:)
Dobra, nie ma się co tu wykłócać wiadomo, że każdy jest za swoim miastem:) Sorry, ja za miasteczkiem:)
Pozdrowienia z Grudziądza dla najstarszego miasta w Polsce bez linii tramwajowych:P
W Grudziądzu są linie tramwajowe? A powiem Ci szczerze, że Kalisz przez złą prezydenturę traci na wartości. Ostatnio same markety budują.
Jak już koleżanka wspomniała są :) 2 linie ale są :) A co do marketów to w Kaliszu pewnie tak jak wszędzie...
Jak wiecie w Kaliszu jest najstarszy park w polsce. Ale stracił, na wartości. Nie ma już zwierząt w nim(chodzi mi o takie większe) nie ma palmiarni domku szwajcarskiego itp. A u nas była debata w sprawie tramwaju. Ale osądzone, że nie potrzebny. Wymienili Tabor w KLA. I mamy teraz fajne autobusy.
A jak mam okazję to spytam. Czy u was W centrum. Ulice przyległe do ratusza. Co tak idą równolegle. To są deptaki. Czyli samochody tam nie mogę jeździć? Bo u nas w Kaliszu mogą. I to psuje centrum. Maja to zmienić. Mam nadzieje, że to zrobią. Drugie pytanie. Czy macie Aquapark? My nie. Zaczęli budować, ale przestali. A macie Multikino czy Cinema City. U nas nie ma. ;/;/;/;/;/;/;/ też mają zbudować w Centrum Handlowym. Ale kiedy to zrobią. ;/;/;/;/
W centrum przy samym ratuszu i na rynku są ulice jednokierunkowe. Aquapark kiedyś był w planach, ale wszyscy już chyba zapomnieli o tym temacie bo podobno nie byłby rentowny... Nie ma ani Multikina ani Cinema City, kiedyś była mowa o budowie Multikina, ale z tego co wiem ma powstać chyba Cinema City w nowej galerii Alfa co mają ją budować, ale jakoś póki co się nie śpieszą - kryzys:) Muszę kiedyś wpaść do Kalisza, byłem kiedyś, ale tylko przejazdem i powiem szczerze jakiegoś wielkiego wrażenia na mnie nie zrobił:) No, ale jak mówię byłem tylko przejazdem jak jechałem do Wrocławia więc dużo nie mogę powiedzieć...
Nie dziwię się. Nic specjalnego u nas nie ma. Mamy dosyć ładny ratusz. Jest duży piękny teatr. Najładnieszy budynek w Kaliszu. Jest wyremontowany sąd ze starym napisem z okresu stanu wojennego(Przywrócić godność prawu)Podobno zniknie on wtedy kiedy w Kaliszu będzie panował ład i porządek.;p;p;p;p Jest Bazylika świętego Józefa. Krajowe miejsce kultu św. Józefa. Katedra świętego Mikołaja. Wogóle w samym centrum jest z 5 kosciołów. Wszystki stare ładne. Kamieniczki wokół ratusz stoją dosłownie tak jak kiedyś je budowano. Z wierzy ratuszowej widać ten stary układ. Fakt, że mieszkają w nich przeważnie menele. Ale trudno. Na Zawodziu odbudowano stare kaliski gród. Coś w stylu Biskupina. Ale akurat dla mnie nic specjalnego. No i jet najstarszy park w Polsce z 1798 roku. Fajny park, ale zaniedbany. A zareklamuj trochę Grudziądz. Ale tak szczerze. bo ja np. nie wiem co jest w Grudziądzu. ;];];];]
tez jestem bardzo ciekawa w jaki sposob zostal grudziadz ukazany.
u nas najwieksza atrakcja sa spichrze :) poza tym najladniejsza czescia naszego miasta to moim zdaniem tylko stare miasto. reszta potrzebuje koniecznej restauracji...
juz niedlugo bedziemy mieli wymiane uczniowska z niemcami. jestem bardzo ciekawa ich reakcji na nasze miasto :)
moze za ajkeis 10 lar grudziadz bedzie bardziej atrakcyjny, ale mnie juz pewnie w nim nie bedzie:)
To fakt, spichrze jest u nas niesamowite, panorama pieknie sie prezentuje wjezdzajac do Grudziadza mostem nad Wiselka :)
Kurcze, za rzadko wchdoze na filmweb, bo zupelnie zapomnialam o Tataraku i tym forum.
Z reszta chyba pojde juz spac, bo literki przestawiam ;x
Pozdrawiam! :)
Nie będę reklamował Grudziądza, wiele informacji i zdjęć znajdziesz w necie od siebie tylko dodam, że miasto jest piękne i ma wielki potencjał, ale niestety nie do końca wykorzystany... Wiele ludzi na różnych forach twierdzi, że Grudziądz to taka Polska Lizbona (oczywiście przy zachowaniu zdrowych proporcji), chodzi o tramwaje przedzierające się wąskimi uliczkami w centrum miasta. Urodziłem się w Grudziądzu, ale na mnie to tez robi duże wrażenie, szczególnie pod wieczór przy zapalonych latarniach:) Był u mnie kiedyś kumpel z Mielna który studiował w Lizbonie i siedząc kiedyś na rynku w ogródku piwnym zapytałem co o takim porównaniu sądzi? Powiedział, że potwierdza w 100%!:) Pięknie jest też wieczorową pora na błoniach nadwiślańskich, zapalone latarnie, oświetlone spichrza i most do tego Wisła robią fajne wrażenie. Jest jeszcze wiele miejsc godnych polecenia jak kościoły, Pałac Opatek, cytadela i wiele innych. Do Wrocławia nam daleko, ale ja kocham to miasto!:) Jest też wiele minusów a do największych moim zdaniem należy prawie brak uczelni wyższych! Mamy co prawda Grudziądzka Szkołę Wyższą i kilka filii znanych uczelni z regionu, ale to za mało jak na 100tyś miasto. Studenci których jest jak na lekarstwo ożywili by to miasto!
grudziądz to bardzo ładne miasto ,słyszałem opinie turystów i przyjezdnych ,na mnie wrażenia juz nie robi bo mieszkam tu od urodzenia,główną wadą tego miasta to zbyt wiele marketów i stacji paliw ale ogólnie jest uroczo :)
Czym się zachwycałam oglądając ten film, to właśnie tym cudownym miastem i ciągle mnie nurtowało gdzież to tak pięknie jest. Zwłaszcza ta rzeka, albo miejsce kąpielowe w końcowej scenie. Piękna natura.
jak juz wspomniałam wyzej w filmie zostały zmiksowane rozne miejsca, jest tam nie tylko grudziadz, ale tez warka i nie tylko, nie pamiętam co jeszcze.
dzis dowiedziałam się ze film był kręcony w moim rodzinnym mieście, Grudziądzu :)
od 8 lat tam nie mieszkam, natomiast tam nadal mam rodziców i odwiedzam ich kilka razy w roku - tym bardziej z miła chęcią pójdę do kina aby zobaczyć film jak i odszukać znane mi miejsca z Grudziądza wśród scen filmu :)
kolejna ocena będzie już po obejrzeniu :)
kiedy jeszcze mieszkałam w Ostrwie Wlkp. Kalisz robił na mnie bardzo duże wrażenie( miasto wieksze od Ostrowa,w którym jako pierwszy w naszej okolicy pojawił się sklep wilkopowierzchniowy-słynny Hit;)wyjazd do Kalisza był przyjemną odmianą.Teraz studiuję we Wrocławiu i starsznie mi sie to miasto podoba- jest naprwdę bardzo zielone i teraz gdy już zrobiło się na dworze ciepło można wyskoczyć nad Odrę, pogrillować, posiedzieć-jest naprawdę bardzo przyjemnie. Poznań jako miasto o którym myślałam jako o alternatywie mojego wyboru studiów już nie robi na mnie takiego wrażenia-choć Satray Browar i Malta są niewątpliwie atutami Poznania.
No i tak myślę że na pewno można wyznaczyć jakieś obeiktywne kryteria tego czy możemy uznać dane miasto za atrakcyjne,czy nie,ale jednak chyba kluczowe są bardzo subiektywne odczucia,skojarzenia...Mi Wrocław kojarzył się z wyjazdami do zoo;)Panoramą Racławicką i ogromnym rynkiem w którym kilka late temu byłam świetnej kawiarnii.Pewnie mało osób się ze mną zgodzi,ale mi bardziej podoba się Wrocław niż np. Kraków,choć gdy ostatnio byłam w Krakowie wylądowałam na kilka godzin na Kazimierzu i byłam zachwycona,samo centum Krakowa przytłaczało mnie trochę mnogością turystów...
Mi Wrocław tak samo kojarzy się z zoo.;];];];]A na studiować chciałbym w Krakowie lub Warszawie. Jak myślicie?
Mam tą przyjemność że moja rodzina mieszka od pokoleń w Grudziądzu i posiadamy rodzinę w Gdańsku,Krakowie,Wrocławiu.Są to przepiękne miasta które posiadają swój specyficzny charakter.Grudziądz jest z nich najmniejszy,lecz COŚ je łączy - przebogata historia,rzeka,zabytki i tramwaje(wcześniej niż w Warszawie). Wajda nie nakręciłby tutaj filmu gdyby nie ten klimat i panorama.Warszawa tego nie posiada.Kiedy wreszcie przeniosą stolicę do Krakowa.(Wiem ,że tego nie chcą Krakusy).Prawdziwego grudziądzanina poznasz wszędzie wsłuchując się w odwieczne: JO ,JO no JO!.Pozdrawiam Wszystkich także Kalisz,Warkę!