6,6 24 tys. ocen
6,6 10 1 24178
6,7 24 krytyków
Tatarak
powrót do forum filmu Tatarak

obejrze, chocby ze wzgledu na sceny w moim miescie - Grudziadzu. a
pozniej obiektywnei ocenie;)

Jezula

Jak puszczą w tv to i ja obejrze, bo po co mam płacić za oglądanie swojego miasta jeżeli film nie zachwyca ?

Pozdrowienia dla ludzi z Grudziądza :]

Felix_The_Cat

gdzie ta mieścina leży? Pozdro dla mieszkańców z Kalisza. Młodego duchem najstarszego miasta w Polsce.

_Kefas_

kolo Torunia, dosc znane miasto ;) pozdrawiam rowniez

Jezula

jest i Grudziądz i Warka i nie pamiętam co jeszcze, ale to film wiec obrazy są kompilowane oczywiscie, zdjecia rewelacyjne, jezeli ktos nie lubi Wajdy, Iwaszkiewicza i w ogole takiego kina to nie powinien sie porywac z kosa na kamien, ale to dosc oczywista oczywistosc

ocenił(a) film na 7
_Kefas_

"Mieścina"? Ta mieścina jest niewiele mniejsza od Twojej mieściny czyli Kalisza. Mieścina to może być dla Warszawy czy Wrocławia, ale nie dla Kalisza. Pozdrawiam Kalisz!

woytm

O 20 tys mieszkańców mniejsza. Więc sporo(Wyobraź sobie 20 tys ludzi). A do tego Kalisz jest najstarszym miastem w CAŁEJ Polsce. ;];];];];];]A Grudziądz nie. Pozdrowienia z Kalisza Najstarszego miasta w Polsce dla obywateli Grudziądza Najładniejszego miasteczka w Kujawsko-Pomorskim.

_Kefas_

ja w kaliszu nie bylam, a w grudziądzu tak :P a mieszkam w stolycy.

ocenił(a) film na 7
_Kefas_

Grudziądz ok 99tyś a Kalisz ok 108tyś na rok 2008 więc z prostego rachunku wychodzi, że różnica to tylko ok 9tys a nie 20tys jak sugerujesz:) Chyba, że w ciągu roku przybyło Wam 20tys nowych obywateli?:)
Dobra, nie ma się co tu wykłócać wiadomo, że każdy jest za swoim miastem:) Sorry, ja za miasteczkiem:)
Pozdrowienia z Grudziądza dla najstarszego miasta w Polsce bez linii tramwajowych:P

ocenił(a) film na 7
woytm

Sorry, miało być 12tys nowych obywateli a nie 20tys! :)

woytm

W Grudziądzu są linie tramwajowe? A powiem Ci szczerze, że Kalisz przez złą prezydenturę traci na wartości. Ostatnio same markety budują.

_Kefas_

są, są, są (piszę tak, żeby nie było za krótko) :)

ocenił(a) film na 7
_Kefas_

Jak już koleżanka wspomniała są :) 2 linie ale są :) A co do marketów to w Kaliszu pewnie tak jak wszędzie...

woytm

Jak wiecie w Kaliszu jest najstarszy park w polsce. Ale stracił, na wartości. Nie ma już zwierząt w nim(chodzi mi o takie większe) nie ma palmiarni domku szwajcarskiego itp. A u nas była debata w sprawie tramwaju. Ale osądzone, że nie potrzebny. Wymienili Tabor w KLA. I mamy teraz fajne autobusy.

_Kefas_

A jak mam okazję to spytam. Czy u was W centrum. Ulice przyległe do ratusza. Co tak idą równolegle. To są deptaki. Czyli samochody tam nie mogę jeździć? Bo u nas w Kaliszu mogą. I to psuje centrum. Maja to zmienić. Mam nadzieje, że to zrobią. Drugie pytanie. Czy macie Aquapark? My nie. Zaczęli budować, ale przestali. A macie Multikino czy Cinema City. U nas nie ma. ;/;/;/;/;/;/;/ też mają zbudować w Centrum Handlowym. Ale kiedy to zrobią. ;/;/;/;/

ocenił(a) film na 7
_Kefas_

W centrum przy samym ratuszu i na rynku są ulice jednokierunkowe. Aquapark kiedyś był w planach, ale wszyscy już chyba zapomnieli o tym temacie bo podobno nie byłby rentowny... Nie ma ani Multikina ani Cinema City, kiedyś była mowa o budowie Multikina, ale z tego co wiem ma powstać chyba Cinema City w nowej galerii Alfa co mają ją budować, ale jakoś póki co się nie śpieszą - kryzys:) Muszę kiedyś wpaść do Kalisza, byłem kiedyś, ale tylko przejazdem i powiem szczerze jakiegoś wielkiego wrażenia na mnie nie zrobił:) No, ale jak mówię byłem tylko przejazdem jak jechałem do Wrocławia więc dużo nie mogę powiedzieć...

woytm

Nie dziwię się. Nic specjalnego u nas nie ma. Mamy dosyć ładny ratusz. Jest duży piękny teatr. Najładnieszy budynek w Kaliszu. Jest wyremontowany sąd ze starym napisem z okresu stanu wojennego(Przywrócić godność prawu)Podobno zniknie on wtedy kiedy w Kaliszu będzie panował ład i porządek.;p;p;p;p Jest Bazylika świętego Józefa. Krajowe miejsce kultu św. Józefa. Katedra świętego Mikołaja. Wogóle w samym centrum jest z 5 kosciołów. Wszystki stare ładne. Kamieniczki wokół ratusz stoją dosłownie tak jak kiedyś je budowano. Z wierzy ratuszowej widać ten stary układ. Fakt, że mieszkają w nich przeważnie menele. Ale trudno. Na Zawodziu odbudowano stare kaliski gród. Coś w stylu Biskupina. Ale akurat dla mnie nic specjalnego. No i jet najstarszy park w Polsce z 1798 roku. Fajny park, ale zaniedbany. A zareklamuj trochę Grudziądz. Ale tak szczerze. bo ja np. nie wiem co jest w Grudziądzu. ;];];];]

_Kefas_

tez jestem bardzo ciekawa w jaki sposob zostal grudziadz ukazany.

u nas najwieksza atrakcja sa spichrze :) poza tym najladniejsza czescia naszego miasta to moim zdaniem tylko stare miasto. reszta potrzebuje koniecznej restauracji...
juz niedlugo bedziemy mieli wymiane uczniowska z niemcami. jestem bardzo ciekawa ich reakcji na nasze miasto :)
moze za ajkeis 10 lar grudziadz bedzie bardziej atrakcyjny, ale mnie juz pewnie w nim nie bedzie:)

keinebedeutung

To fakt, spichrze jest u nas niesamowite, panorama pieknie sie prezentuje wjezdzajac do Grudziadza mostem nad Wiselka :)
Kurcze, za rzadko wchdoze na filmweb, bo zupelnie zapomnialam o Tataraku i tym forum.
Z reszta chyba pojde juz spac, bo literki przestawiam ;x
Pozdrawiam! :)

ocenił(a) film na 7
_Kefas_

Nie będę reklamował Grudziądza, wiele informacji i zdjęć znajdziesz w necie od siebie tylko dodam, że miasto jest piękne i ma wielki potencjał, ale niestety nie do końca wykorzystany... Wiele ludzi na różnych forach twierdzi, że Grudziądz to taka Polska Lizbona (oczywiście przy zachowaniu zdrowych proporcji), chodzi o tramwaje przedzierające się wąskimi uliczkami w centrum miasta. Urodziłem się w Grudziądzu, ale na mnie to tez robi duże wrażenie, szczególnie pod wieczór przy zapalonych latarniach:) Był u mnie kiedyś kumpel z Mielna który studiował w Lizbonie i siedząc kiedyś na rynku w ogródku piwnym zapytałem co o takim porównaniu sądzi? Powiedział, że potwierdza w 100%!:) Pięknie jest też wieczorową pora na błoniach nadwiślańskich, zapalone latarnie, oświetlone spichrza i most do tego Wisła robią fajne wrażenie. Jest jeszcze wiele miejsc godnych polecenia jak kościoły, Pałac Opatek, cytadela i wiele innych. Do Wrocławia nam daleko, ale ja kocham to miasto!:) Jest też wiele minusów a do największych moim zdaniem należy prawie brak uczelni wyższych! Mamy co prawda Grudziądzka Szkołę Wyższą i kilka filii znanych uczelni z regionu, ale to za mało jak na 100tyś miasto. Studenci których jest jak na lekarstwo ożywili by to miasto!

Jezula

grudziądz to bardzo ładne miasto ,słyszałem opinie turystów i przyjezdnych ,na mnie wrażenia juz nie robi bo mieszkam tu od urodzenia,główną wadą tego miasta to zbyt wiele marketów i stacji paliw ale ogólnie jest uroczo :)

robercik829

W kaliszu zbyt wiele aptek, banków. Aptek to dosłownie jest mnóstwo. Przy samym moim bloku są dwie.

ocenił(a) film na 7
Jezula

Czym się zachwycałam oglądając ten film, to właśnie tym cudownym miastem i ciągle mnie nurtowało gdzież to tak pięknie jest. Zwłaszcza ta rzeka, albo miejsce kąpielowe w końcowej scenie. Piękna natura.

askadze

jak juz wspomniałam wyzej w filmie zostały zmiksowane rozne miejsca, jest tam nie tylko grudziadz, ale tez warka i nie tylko, nie pamiętam co jeszcze.

Jezula

dzis dowiedziałam się ze film był kręcony w moim rodzinnym mieście, Grudziądzu :)

od 8 lat tam nie mieszkam, natomiast tam nadal mam rodziców i odwiedzam ich kilka razy w roku - tym bardziej z miła chęcią pójdę do kina aby zobaczyć film jak i odszukać znane mi miejsca z Grudziądza wśród scen filmu :)

kolejna ocena będzie już po obejrzeniu :)

megan_8

kiedy jeszcze mieszkałam w Ostrwie Wlkp. Kalisz robił na mnie bardzo duże wrażenie( miasto wieksze od Ostrowa,w którym jako pierwszy w naszej okolicy pojawił się sklep wilkopowierzchniowy-słynny Hit;)wyjazd do Kalisza był przyjemną odmianą.Teraz studiuję we Wrocławiu i starsznie mi sie to miasto podoba- jest naprwdę bardzo zielone i teraz gdy już zrobiło się na dworze ciepło można wyskoczyć nad Odrę, pogrillować, posiedzieć-jest naprawdę bardzo przyjemnie. Poznań jako miasto o którym myślałam jako o alternatywie mojego wyboru studiów już nie robi na mnie takiego wrażenia-choć Satray Browar i Malta są niewątpliwie atutami Poznania.

gosia26104

No i tak myślę że na pewno można wyznaczyć jakieś obeiktywne kryteria tego czy możemy uznać dane miasto za atrakcyjne,czy nie,ale jednak chyba kluczowe są bardzo subiektywne odczucia,skojarzenia...Mi Wrocław kojarzył się z wyjazdami do zoo;)Panoramą Racławicką i ogromnym rynkiem w którym kilka late temu byłam świetnej kawiarnii.Pewnie mało osób się ze mną zgodzi,ale mi bardziej podoba się Wrocław niż np. Kraków,choć gdy ostatnio byłam w Krakowie wylądowałam na kilka godzin na Kazimierzu i byłam zachwycona,samo centum Krakowa przytłaczało mnie trochę mnogością turystów...

gosia26104

Mi Wrocław tak samo kojarzy się z zoo.;];];];]A na studiować chciałbym w Krakowie lub Warszawie. Jak myślicie?

Jezula

Warka pozdrawia Grudziądz! W mojej miescinie też był ten film kręcony. Te sceny na moście.

enigma94

Mam tą przyjemność że moja rodzina mieszka od pokoleń w Grudziądzu i posiadamy rodzinę w Gdańsku,Krakowie,Wrocławiu.Są to przepiękne miasta które posiadają swój specyficzny charakter.Grudziądz jest z nich najmniejszy,lecz COŚ je łączy - przebogata historia,rzeka,zabytki i tramwaje(wcześniej niż w Warszawie). Wajda nie nakręciłby tutaj filmu gdyby nie ten klimat i panorama.Warszawa tego nie posiada.Kiedy wreszcie przeniosą stolicę do Krakowa.(Wiem ,że tego nie chcą Krakusy).Prawdziwego grudziądzanina poznasz wszędzie wsłuchując się w odwieczne: JO ,JO no JO!.Pozdrawiam Wszystkich także Kalisz,Warkę!

ocenił(a) film na 7
gran19

oglądałem dzisiaj..i jestem mile zaskoczony..doskonała rola Pani Jandy, oraz sceny nagrywane w pięknych miejscach..gdzie spędzam czas z Ukochaną :)
pozdrawiam.