PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=38601}

Teksańska masakra piłą mechaniczną

The Texas Chainsaw Massacre
2003
6,0 69 tys. ocen
6,0 10 1 69100
5,6 19 krytyków
Teksańska masakra piłą mechaniczną
powrót do forum filmu Teksańska masakra piłą mechaniczną

Kiedy wróciłem z wypożyczalni z tym filmem pod pachą, spodziewałem się pełnokrwistego gore, z niezbyt skomplikowaną fabułą. Dostałem natomiast coś, co trudno nazwać horrorem, z fabułą jak budowa cegły - kanciastą i ciężką. Można by ją jeszcze przełknąć, bo po filmie o tytule "Teksańska masakra piłą mechaniczną" chyba nikt nie spodziewa się nic poza litrami krwi i posoki oraz tonami flaków. Tylko, że tego tam nie ma. Co drugi film z Sylvestrem Stallone jest bardziej krwawy. Żeby tego było mało, film po prostu śmieszy. Dzidek na wózku w obskurnym domu, brudny szeryf wyglądający, jakby wyszedł z dziczy, baby w przyczepie kempingowej, cała ta rodzinka Hewittów - twórcy chyba chcieli za pomocą tych bohaterów stworzyć jakiś oryginalny, udziwniony klimat - wyszło nie wiadomo co. Scena z zawijaniem martwej dziewczynki w folię miała chyba zaszokować, obrzydzić widza - wyszła śmieszna scena rodem z Pulp Fiction. (Zresztą cała ta sytuacja z tą dziewczynką od razu skojarzyła mi się z Pulp Fiction i wątkiem Marvina - ciekawe czy komuś też). Do tego dochodzą bohaterowie "główni", grupa młodych ludzi. W tym miejscu mam pytanie do kogoś, kto jest lub był w USA, albo chociaż zna kogoś stamtąd - czy Amerykanie naprawdę są tacy głupi, czy tylko w filmach? Mądrzej od nich zachowywałby się chyba nawet kalosz. Na plus można ocenić jedynie Leatherface'a, który na pierwszy rzut oka mógł się podobać. Podsumowując - jeśli szukasz horroru, który oglądany w nocy i w ciszy potrafi przestraszyć - film nie dla Ciebie. Jeśli jesteś miłośnikiem gore, zafascynowanym krwią, flakami i odciętymi kończynami - przy tym filmie zanudzisz się na śmierć. Jeśli zaprosiłeś kumpli i szukacie jakiegoś filmu do oglądania jednym okiem albo/lub tło do picia piwa i jedzenia chipsów - może być. A jeśli jesteś tak pijany, że wszystko Ci jedno co i gdzie oglądasz - film właśnie dla Ciebie ! Oceniając film jako horror 2/10, jako gore 1/10. A wiecie co najlepiej obrazuje "Masakrę" ? Gdyby była zadeklarowana jako czarna komedia i właśnie w tej kategorii bym ją oceniał, dostałaby mocne i zasłużone 6/10.

ocenił(a) film na 6
Drumme

Masz rację. A tak w nawiasie to wg mnie oryginał lepszy. Twórcy chcieli chyba od nowa opowiedzieć tę historię, ale nie bardzo im to wyszło.