PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10079}

Telemaniak

The Cable Guy
1996
6,4 44 tys. ocen
6,4 10 1 44030
5,8 20 krytyków
Telemaniak
powrót do forum filmu Telemaniak

Zdecydowanie najlepszy czarny humor jaki kiedykolwiek widziałem! Film niby nieco dramatyczny, ale ja uśmiałem się na nim prawie do łez... ale nie za to ta ocena.
Przede wszystkim genialna rola Jim'a! (pokazał koleś klasę) Za samą jego mimikę twarzy w tym filmie można by dać 10/10! Ale to, co w tym filmie jest najlepsze to przesłanie. Myślę że wiele osób nie dostrzega go w tym filmie, i odbiera go jako płytki film który nie daje do myślenia... błąd!!! oglądnijcie Telemaniaka dokładnie, a dostrzeżecie wiele morałów i genialną satyrę(parodię) szarej rzeczywistości...

Polecam, bo to naprawdę dobry film, godny uwagi!

ocenił(a) film na 9
Schackoo

Racja, podobał mi się ten motyw nauki życia z telewizji :)

ocenił(a) film na 10
bbobb

Tylko nie wiem dlaczego ten film ma tak niską średnią i wielu osobom się nie podoba? Może to kwestia gustu? A może po prostu ludziom taki humor nie podchodzi... :)

ocenił(a) film na 8
Schackoo

No właśnie. Nie rozumiem skąd tak niska ocena. Film jak dla mnie jest jedą z najlepszych ról Carreya na głowę bijącym Ace Ventury 1 i 2 czy obecnego Yes mana. Świetna satyra na telemaniactwo USA i nie tylko. Ode mnie 8/10.

Schackoo

to nie zadna czarna komedia tylko tragikomedia czyli komiediodramat

ocenił(a) film na 10
stefaniak_a

a widzisz jakąś różnicę pomiędzy tymi gatunkami? Czarna Komedia i Tragikomedia to z reguły to samo, tak jak film Akcji i Sensacyjny, nie ma za dużej różnicy, to tak jak byś powiedział ziemniaki albo kartofle ;)

ocenił(a) film na 6
Schackoo

Tiaa, ale kurwa on zawsze musi miec racje, a jak nie to wyklina ludzi xD Pozdro.

persching16

wiesz co to jest czarny humor?Jesli uwazasz ze to jest tragikomedia wroc do przedszkola perszing

ocenił(a) film na 6
arek2010

no Tragikoedia to laczenie motywow tragicznych i komediowych a czarna komedia to komedia ktorej podstawa
sa zarty o smierci umieraniu etc :)

ocenił(a) film na 6
persching16

A zapomnialem, czy smierc i umieranie to nie jest tragedia?;) Jezeli opowiesz, ze tak to teraz porownaj motyw
tragiczny(smierc etc)+komedia i zarty o tragedii, czyli to samo tylko na odwrot.

użytkownik usunięty
persching16

"Czarna Komedia i Tragikomedia to to samo" - nie, nie, nie!!! Tragikomedia czyli komediodramat to historia tragiczna z elementami komicznymi, przesycona ironią - np. filmy Wesa Andersona. Czarna komedia to komedia reprezentujaca pewien typ humoru, takie wisielcze dowcipy - np. Rodzina Addamsów.

ocenił(a) film na 10
Schackoo

Jesteś downem. Czarna komedia to element horroru bądź thrilleru, przenikającego z komedią, zaś komediodramat to coś jak "Choć goni nas czas" ...

Wielki_Krytyk_Filmowy

zamknij ryj śmieciu.

Wielki_Krytyk_Filmowy

sory myslalem ze to do mnie cofam te slowa.

ocenił(a) film na 10
arek2010

hmmm, bardzo nie ładnie! "zamknij ryj śmieciu" kultura widzę podwórkowa tu panuje - ja tylko tłumaczę niedoedkowanym o tym co o filmach wiem!

ocenił(a) film na 6
Wielki_Krytyk_Filmowy

Ej a sprecyzuj, do kogo bylo to "jestes downem"?;/

ocenił(a) film na 10
persching16

do misia gogo!

Schackoo

najlepsza jego rola ha jesteś śmieszny.