PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=831653}

Tenet

2020
6,7 87 tys. ocen
6,7 10 1 87079
5,8 77 krytyków
Tenet
powrót do forum filmu Tenet

Nie...

ocenił(a) film na 3

...pojąłem.

Lubię kino s-f, nawet hard s-f, książki również, ale "Tenet" to pierwszy film, którego nie zrozumiałem. Albo jestem za głupi, albo mocno tu jest coś przekombinowane.

Po upływie półtorej godziny wyłączyłem, bo szkoda się męczyć. Akcja z laską za szybą i pościgiem na autostradzie (czy czym tam) zupełnie mnie pogięła. Szkoda oglądać, skoro nie rozumie się zasady, według której działa świat reżysera. Mnie nie wyjaśnił tego dość jasno.

I widzę po komentarzach, że nie jestem sam. Ostro przesadzone po całości. Nawet jak czytam opinie tych, co podobno pojęli i są zachwyceni, to też nie wiem, czy aby na pewno wiedzą co widzieli i o czym mówią. Po prostu ciężko to ocenić.

"Incepcja" była super, naprawdę świetny film. Nie zgubiłem się ani na moment, a zakończenie można było różnie interpretować.

Tutaj bardzo wcześnie miałem wątpliwości czy to aby na pewno ma sens, ale w końcu się poddałem.

Szkoda muzyki, bo dobrze pasowała do obrazu. Szkoda aktorów, bo zagrali przekonująco. I samej idei też pewnie szkoda, bo pewnie jest ciekawa, ale nie tak opowiedziana.

Słabe 3/10 za całość. Strata czasu.

Nie wiem, jeśli kiedyś będę miał jeszcze chęć, może inaczej podejdę, może coś zaskoczy. Ale znowuż na dzieło epickie i epokowe to mi ten film jednak nie wygląda, mimo niejasnego rdzenia opowieści więc chyba jednak szkoda czasu.

ocenił(a) film na 1
JFR

film jest przekombinowany, też do końca go nie obejrzałem, nie zamierzam też wracać do niego ani próbować zrozumieć jak reżyser to zaplątał, bo szkoda na to zachodu, temat podrózy w czasie sam w sobie jest wyjątkowo bzdurny, można go dodać do takich filmów jak avengers endgame, gdzie i tak jest mnóstwo innych bzdur i patrzy się na efekty i rozwałkę

JFR

Witaj. Jeśli chcesz zrozumieć to co zobaczyłeś i po prostu dasz sobie szansę to polecam dwa filmiki na youtube z kanału "Kanapa TV".

Pierwszy nosi tytuł: Wyjaśnienie świata z filmu Tenet - o co chodzi?

Drugi to: Wyjaśnienie fabuły Tenet - o co chodzi?

Jeśli jeszcze nie skreśliłeś do końca samego filmu, to polecam ci zobaczyć te materiały. Bardzo dużo rzeczy ułoży ci się w głowie i być może dasz wtedy filmowi drugą szansę. Z podejściem, że wiesz już co i w jaki sposób przebiega ten film może ci się spodobać.

Polecam przynajmniej spróbować. ;-)

Maniek2008

Dodam tylko, że mnie film spodobał się dużo bardziej za drugim razem. Po pierwszym seansie byłem zauroczony samym konceptem, ale miałem w głowie to, że bohaterowie praktycznie cały czas sobie coś tłumaczą, zamiast mieć jeszcze dodatkowo jakieś międzyludzkie relacje.
Za drugim razem było już inaczej, fabuła w pełni mi się ukształtowała w głowie, a filmiki z polecanego wyżej kanału dopełniły całości i utwierdziły mnie w tym, że filmowi warto dać szansę.

ocenił(a) film na 3
Maniek2008

Dzięki, ale już odpuściłem całkowicie :).

Pozdrawiam.