PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10009778}
7,5 28 tys. ocen
7,5 10 1 27733
8,1 69 krytyków
The Brutalist
powrót do forum filmu The Brutalist

To doskonałe motto do filmu autorstwa Goethego. A amerykańska wizja wolności jest szczególnie zwodnicza - odwrócona Statua pięknie to pokazuje. Film jednocześnie o wielkim rozmachu, jak i ogromnej wnikliwości. Porusza tak wiele tematów, ale nie przytłacza nimi. Ma moc emocjonalnego pochłonięcia. Aktorsko genialny.

ocenił(a) film na 8
Agatonik

no i już nic nie muszę pisać :-)

ocenił(a) film na 6
Agatonik

Czy pisanie banalnych komentarzy pod każdym obejrzanym filmem to jakaś choroba? Może da się to wyleczyć?

ocenił(a) film na 8
Korgan_

A może dla odmiany napisałbyś coś o filmie, a nie o mnie

ocenił(a) film na 4
Agatonik

Jesteś ciekawsza niż ten nieudany, pseudointelektualny wysryw mianowany arcydziełem, z bliżej nieznanych względów. To tak jak to zachwycanie się reklamówką na wietrze w American Beauty.

ocenił(a) film na 6
Agatonik

Nie, dzięki. Wolę wyzłośliwiać się nad pretensjonalnymi dyrdymałami.

ocenił(a) film na 8
Korgan_

Ależ pokaż, jak piszesz rzeczowe, merytoryczne, wartościowe, intrygujące komentarze na temat filmów. Na pewno przyjdzie ci to z łatwością. Czy tylko potrafisz się wyzłośliwiać i krytykować innych?

ocenił(a) film na 6
Agatonik

Z nas dwojga ja przynajmniej wiem, że nie mam do tego talentu.

Korgan_

Ale do złośliwości też nie masz talentu.

ocenił(a) film na 6
Lukasz_Gugulski

twoja opinia jest dla mnie bezcenna :,)

Korgan_

Dlatego się nią z tobą dzielę.

ocenił(a) film na 6
Lukasz_Gugulski

Ależ ty pyskata jesteś :)

ocenił(a) film na 5
Korgan_

Chyba jaja sobie robisz? :-)

Lukasz_Gugulski

Ważne że ty masz talent do odgrywania niedorobionych rycerzyków

ocenił(a) film na 8
Agatonik

Piękny cytat. Weź Go do siebie, bo jak czytam Twoje komentarze, to jesteś też adresatką. Niestety każda ideologia zawsze wyłącza myślenie i służy manipulowaniu ludźmi.

ocenił(a) film na 8
mr_wtyczka

Wezmę. Mam nadzieję, że Ty też.

Agatonik

Nie, nie weźmiesz.

ocenił(a) film na 8
Korgan_

Nie ma w tym nic niezdrowego. Jednak to co ciebie trawi owszem da się wyleczyć od środka. Punkt wyjściowy to zorientować się w swoim obliczu. Jednak terapia to nie rzecz tania. W większości przypadków pozostało zatruwać powietrze w zaciszu domowym, ku uciesze domowników jaką mają wspaniałą osobę w bliskim otoczeniu. Farewell

ocenił(a) film na 6
dyee

Wow. Kolejna Julka sypie "mądrościami" :)

ocenił(a) film na 8
Korgan_

Masz w sobie jakieś nieprzebrane pokłady zgryźliwości. Uśmiechnij się. Wszystkim będzie lepiej.

ocenił(a) film na 6
Agatonik

"ogromnej wnikliwości" ? Film jest absurdalnie pusty, przewidywalny od połowy tak naprawdę nic nie dzieje się co by było zaskoczeniem (co najwyżej negatywnymi związanymi z wątkami które w żaden sposób są nie rozwiązywane, lub rozwiązują się po za ekranem i nawet nie ma słownego wyjaśnienia (co jest nw czy byłoby gorsze)), ogrom czasu to kadry bez związku z fabułą. Jak na zawartość film stanowczo za długi względem zawartości. Liczyłem na dobry dramat mocno się zawiodłem szczególnie drugą połową.

ocenił(a) film na 8
Mateusz_Las

Dla ciebie "nic się nie dzieje", dla mnie wypełniony treścią, emocjami i refleksjami.

ocenił(a) film na 7
Agatonik

Ten cytat genialnie odnosi się również do Twojej osoby i rozumiem, że masz tego świadomość :)

Bokciu

Nie ma.

ocenił(a) film na 5
Bokciu

:-)))) Cala prawda. Nie ma bardziej poprawnej politycznie uczestniczki komentarzy na filmwebie. Jej chyba ktos za to płaci .

ocenił(a) film na 5
Agatonik

Jezu kobieto weź ty już zakończ to swoje blubranie w komentarzach na filmwebie! Proszę! Jesteś najbardziej poprawna politycznie uczestniczka komentarzy jaka kiedykolwiek była na tej platformie. Pochwalisz każde lewackie gówno i ideologię, która pojawi się w filmie. Jesteś tak do bólu przewidywalna. Tobie ktoś za to płaci? Bo nie wierzę, że mozna być aż takim usłużnym jednej stronie.

ocenił(a) film na 8
Donarek

Jakbyś nie wiedział, to oznacza, że ma się własne poglądy, stabilny system wartości i wie, czego się chce od życia. Polecam.

ocenił(a) film na 7
Agatonik

Może i stabilny, ale jakże chwilami ułomny.

ocenił(a) film na 8
Bokciu

Bo nie taki jak twój?

ocenił(a) film na 7
Agatonik

Nie, bo pozbawiony obiektywizmu.

ocenił(a) film na 8
Bokciu

Za to Ty słyniesz z obiektywizmu, ha, ha

ocenił(a) film na 7
Agatonik

Dostrzegam zło po obu stronach, Ty zaś zawsze tylko po jednej.

ocenił(a) film na 8
Bokciu

Nieprawda. Dostrzegam zło, które dzieje się w Gazie i na obecną politykę Izraela nie ma we mnie absolutnie zgody.

ocenił(a) film na 7
Agatonik

Brawo, czyli tli się jakaś nadzieja.

Agatonik

Czekałem właśnie na Izraelsko Palestyński farmazon który właśnie wylał sie w komentarzach ale to przewidywalne

ocenił(a) film na 5
Agatonik

Nie, to znaczy że jesteś ekstremistką ideologiczną i nie stosujesz w praktyce żadnych innych kryteriów oceny, poza zgodnością z ideologicznymi bańkami banałów, podsuwanymi masom przez wielki kapitał. To jak antyteza samodzielności, więc musiałaś napisać coś zupełnie odwrotnego i zarazem nieprawdziwego, żeby poczuć się lepiej sama ze sobą.

ocenił(a) film na 8
tetamarinoatua

Porozmawiamy, jak ocenisz więcej niż 5 filmów. I będę czekać na twoją różnorodność w zakresie poglądów.

Agatonik

czyli film lipny skoro tobie sie podoba. Tu też żonka zdradza męża i to pochwalasz? xD