The Grudge - Klątwa

The Grudge
2004
6,3 66 tys. ocen
6,3 10 1 66125
4,4 12 krytyków
The Grudge - Klątwa
powrót do forum filmu The Grudge - Klątwa

To jest horror czy komedia? Co w nim jest strasznego? Nic! Poza tym 'film' jest totalnie bez sensu. Nie wiadomo czasem o co chodzi. Beznadziejne wykonanie. Aktorstwo też na niskim poziomie. Zdecydowanie nie polecam. Najgorszy horror (wraz z 2 częścią) jaki widziałam..

ocenił(a) film na 5
abi10

To po dodaj 6 strasznych Horrorów mądraliński ...
Czekam...

ocenił(a) film na 5
GotTheLife

No i nie widzę tych Horrorów !!!
Tak myślałem.

abi10

zgadzam się,że "Klątwa" bardziej przypomina komedię niż horror,to całe groteskowe stękanie...po "Ring" i "Dark Water" to taki siłą rozpędu zrobiony film,który próbuje wykorzystywać podobne "chwyty",ale jego twórcom wychodzi to dość nieudolnie.co do fabuły,cóż,trudno się czepiać,równie bezsensowne są dwa wspomniane wyżej filmy,a i np. głośny ostatnio "Rec" też jest pozbawiony głębszego sensu...nie ma się co oszukiwać,horrorom jakakolwiek głębia fabularna po prostu nie przystoi:P

ocenił(a) film na 4
zimmer

Po pierwsze- Klątwa miała być czymś zupełnie innym niż Ring i tak właśnie jest. Tak jak w tamtych filmach główną złą postacią jest zmora, duch tu Kayako jest namacalna i realna.

Po drugie- Nie jest winą reżysera, że gdy poprzestawia sceny Polscy 12-latkowie się gubią

Po trzecie- Rec to całkiem przyzwoity film z ciekawą fabułą i wprowadzający coś nowego do gatunku.

ocenił(a) film na 5
xDrejzler

Do "Chainsaw"

dobrze powiedziane xD

W 100% się zgadzam.
Pozdro.

xDrejzler

ad.Po pierwsze i Po drugie - nie sprzeczam się, czy to "fajny" czy "gupi" horror, koniec końców to kwestia gustu,mi się nie podobał.
ad.Po trzecie - zgadzam się, że to dobry film i wprowadza coś nowego do gatunku,jest w najlepszym tego słowa znaczeniu "świeży". ale jeśli chodzi o fabułę, moim zdaniem jest tylko pretekstem do stworzenia psychotycznej atmosfery i nie sądzę,żeby autorzy scenariusza mieli większe ambicje,bo zupełnie nie dbają o maskowanie niedociągnięć fabularnych. szczególnie uderza to w końcówce filmu,gdzie cała opowieść zmierza ogromnym skrótem w kierunku niejasnego i niezbyt logicznego końca.mimo wszystko te niedociągnięcia scenariusza nie przeszkadzają,bo moim zdaniem to bardzo dosłowny sposób kręcenia filmu i sugestywne aktorstwo kształtują jego atmosferę i są jego największymi atutami.

na koniec APEL DO WSZYSTKICH FILMWEBOWCÓW:
BŁAGAM!!! JEŚLI NIE ZGADZACIE SIĘ Z JAKĄŚ OPINIĄ, NIE OBRAŻAJCIE NIKOGO,TYLKO ZWYCZAJNIE NAPISZCIE SWOJE ZDANIE.Na tolerancję i dobre maniery nigdy nie jest ani za późno ani za wcześnie.

Pozdrawiam WSZYYYYYYYYYYYYYYSTKICH :)

ocenił(a) film na 4
zimmer

Nie mogę się zgodzić :) Mam 'REC' na płytce i w dodatkach można zobaczyć m.in. 45 minutową wypowiedź reżyserów, którzy mówią co chcieli przedstawić w filmie, co im się udało, a co według nich było słabe. Po tym jak obejrzałem stwierdziłęm, że naprawdę mieli bardzo dobrze przemyślany pomysł ;D

Pzdr.

ocenił(a) film na 9
abi10

Szkoda mi takich, co w horrorach tego typu widza humor i smieja sie do rozpuku. Widocznie do powagi jeszcze im wieeele brakuje - szczegolnie lat ;)

użytkownik usunięty
abi10

"Najgorszy horror (wraz z 2 częścią) jaki widziałam.."A ile innych horrorów widziałaś?i nie przesadzaj że to komedia bo z siebie robisz komedie!

ocenił(a) film na 4

Oczywiście to co napisałem wyżej nie zmienia faktu, że jest dużo gorszym filmem od Ju On

ocenił(a) film na 9
xDrejzler

wnioskuje po twojej opinii że sam jesteś chyba jakimś nieporozumieniem skoro uważasz ten film za komedie. Co do RECa to piszcie co chcecie ale dla mnie to arcydzieło swojego gatunku

ocenił(a) film na 4
M_divine

To do mnie? :D Chyba nie, bo mi się Klątwa podobała, a REC uważam za arcydzieło xD

ocenił(a) film na 8
abi10

jak lubisz "horrory" typu piła to twój problem...

wezyr00

proponuję wymyślić jakiś inny temat,bo na ten już chyba nic więcej się nie da powiedzieć:) wszyscy zainteresowani już wiedzą, że są tacy,którzy uważają "klątwę" za śmieszny horror i są tacy,którzy uważają,że to śmieszne,żeby śmiać się z tego filmu.dalsze rozwijanie powyższych konstatacji prowadzi nieuchronnie do złośliwości pod adresem obu stron - taki naród, że chyba nikt nie potrafi wyluzować. o,nawet ja sam zamiast mieć to wszystko w dupie to się tu wysilam na jakieś ni to głupie ni to mądre wypowiedzi ;))

użytkownik usunięty
zimmer

ludzie jak sie komus film nie podoba to na niego naskakujecie? przeciez nie wszyscy musze ten wychwalac w nieboglosy!!

użytkownik usunięty

po ludzie mialo byc czemu

ocenił(a) film na 7

Po pierwsze. CZemu obrażacie kogoś od razu jak ma inne zdanie. Kwestia gustu. Dla mnie horror się nie podobał, a Kayako to chwyt po Samarze.
Po drugie. Komedia? Bez przesady. Komedią to na pewno nie jest .
Po trzecie. Rec. Bardzo przyzwoity horror. Dużo scen takich : cisza cisza... i nagle "bang" jakaś okropna twarz (scena na strychu). To mnie przeraziło! A w klątwie jest te : EeeEee Ee (? ja nie wiem jak to napisać) , i wiadomo , że idzie Kayako xDDD

ocenił(a) film na 4
qiliq

Po Samarze? o.O Chyba po Sadako.

ocenił(a) film na 7
xDrejzler

Samara jest w remake'u.
A the Grudge - Klątwa to remake ju ona.
Zresztą Sadako, Samara, wiadomo o kogo chodzi ;PP

ocenił(a) film na 9
qiliq

Nie będę się tu rozpisywał tylko powiem że nie rozumiem ludzi którzy dają temu filmowi 1/10.Ja osobiście uważam że jest to jeden z lepszych horrorów jak nie najlepszy ostatnich lat i dałem zarówno pierwszej jak i drugiej części 10/10 ,a trzecią zamierzam właśnie dzisiaj obejrzeć(znów będę bał się położyć spać xD)