The Grudge - Klątwa

The Grudge
2004
6,3 66 tys. ocen
6,3 10 1 66125
4,4 12 krytyków
The Grudge - Klątwa
powrót do forum filmu The Grudge - Klątwa

Jeśli ktoś nie oglądał ringu to nic nie zrozumie, to nie sa jakies tam smieszne odglosy, to jest kontynuacja i to nie sa zjawy... tzn. ja tak wuazam :) film po czesci kontynuacja The RING byl dobry choc czegos mu brakowalo, ale polecam dla mnie 8/10

ocenił(a) film na 4
hellboyshit

chyba ci sie cos pomylilo. ten film nie byl zadna kontynuacja ringu. to tylko film tworcow ringu z calkiem innym watkiem. ta straszaca kobieta z synkiem to nie dziewczynka wychodzaca z telewizora :P przeciez to w ogole nie mialo zwiazku z ringiem. mialo tylko podobne motywy ale wcale nie trzeba ogladac ringu by zrozumiec the grudge :P to zupelnie inna historia

lady_m4ry_J_

ludzie oglądają , nie wiedzą co, nic nie czają , i poźniej sie okazuje że takie filmy są 'wspaniałe i straszne'

lady_m4ry_J_

no to chyba nie do konca ring obejrzalas... klatwa bardzo duzoc zerpie z ringu... a gdy sie idzie do kina "na sucho" czyli bez obejrzenia ringu mozna nie zrozumiec filmu, a motywow jest kilka... chocby lustro na scianie... w domu poza tym postaci (yoko) jest podbno do dziewczyny ze studni :) zreszta jest wiele motywow

hellboyshit

Ten rezyser moze o wiele wiecej! niz pokoazał w tym filmie :] coz w skali od 1 do 10 to daje 5 punktow

ocenił(a) film na 4
hellboyshit

jesli ty uwazasz ze to jest nawiazanie do Ringu to tylko mylisz pojecia. to sie nazywa sciagniecie z ringu pewnych motywow. ogladajac Ring masz na tyle przewage ze mozesz potem w The Grudge zauwazyc te podobienstwa i powtorzone motywy ale to nie znaczy ze musisz obejrzec Ring by zrozumiec The Grudge. to by byla kontynuacja jakby dzialo sie to w Stanach (w przypadku kontynuacji amerykanskiej wersji) i dalej by sie bohaterowie uzerali z dziewczynka utopiona w studni a nie z kobieta zabita przez meza :P to sa dwie inne historie, nie majace ze sona zadnego zwiazku, a jedyna cecha wspolna sa sciagniete motywy. oprocz tych co podajesz wedlug mnie sciagnieto z Ringu takie rzeczy: te watki z wlosami, sama postac tej kobiety tez byla cos w tym stylu, watki ze zdjeciem tylko tu byla wypalona twarz zamiast wykreconej, wanna kojarzaca sie ze studnia i sam fakt ze kobieta zostala utopiona tak jak dziewczynka i wiele innych. ale to wszystko nie swiadczy o tym ze to kontynuacja. jak nie obejrzal ktos Ringu to nie znaczy ze nie zrozumie The Grudge tylko po prostu nie bedzie wiedzial ze te motywy zostaly sciagniete z inengo filmu.

lady_m4ry_J_

i mniej więcej to samo powiedzialem, z tym, ze uwazam ze ogladajac klatwe, jako peirwszy film tego rezysera mozna nie tyle co nie zrozumiec... hmmm ciezko znalesc slowo... niech bedzie, ze co po niektorzy nie zrozumieli filmu, badz uwazali ze jest glupi, ogladajac wczesniej ring, sa juz na cos przygotowani i w ten sposob zmienia to poglad... ale to tylko moje zdanie. A to ze fabula jest inna to ja wiem, ale jest kilka podobienstw, co nie zmienia faktu, ze zarowno ring jak i klatwa sa jednymi z moich ulubionych horrorow, ale nie najlepszymi :D

lady_m4ry_J_

oczywiscie rpzesadzilem z tymi slwoami mowiac, ze jest to kontynuacja :)

ocenił(a) film na 6
lady_m4ry_J_

Ta kobieta została utopiona gdzie ? Przecież złazi pobita po schodach.Kotek został utopiony ,ale kobieta ? A Toshio to nie wiem może ty mi powiesz

ocenił(a) film na 4
Dr_HappyDeath

no w wannie byla topiona i bita przez meza tez byla, znecal sie nad nia. a Toshio to chyba w koncu nie wiadomo co sie z nim dokladnie stalo. chyba zaginal no ale zwazywszy na to ze czasem go widac w takich sytuacjach jak np na kazdym pietrze przesuwajacej sie windy to raczej tez nie zyje mimo ze czasem wyglada jak zwykly chlopiec.
co do Ringu to moze jakbym nie widziala go to bym wyzej oceniala ten film bo oczywiscie spodziewalam sie ze zrobia cos lepszego od ringu