Tak się zastanawiam, dlaczego ten film jest od 18 lat? Podobno nie jest taki straszny... Podobno W OGÓLE nie jest straszny. Ja sama go nie widziałam, bo słyszałam, że to strata czasu. Ale jakiś powód musi być. Zwłaszcza, że 2 część jest od 12 lat(ale to chyba nie jest prawidłowa informacja)... Więc dlaczego? :]
Ja oglądałam pierwszą część i pamiętam, że przedstawiała historyjkę amerykańskich nastolatków węszących po domach, w których o dziwo "ktoś" mieszkał.
Każde kolejne ujęcie zaczynało się tak samo - wchodzą do domu - nagle okazuje się, że ktoś tam musi być albo przynajmniej wypadałoby, żeby był. Kiedy już odwiedzają wszystkie pomieszczenia, zostaje jedno, ostatnie, w którym na pewno musi ktoś być, po zbadaniu owego, okazuje się, że na pozór jest puste, więc już tylko ewentualnie pozostaje szafa do ukrycia się w niej. Bohater zwiedza szafę... a ttttttuuuuuuuuu nnnaaaaaaaaaaaggggggglllllllleeeeeeee powolusieńku zwisa z niej jakaś twarz a la taka jak na plakacie, aalllleeee strrrraszne, brrr :D i tak przez cały film:)
Wnoszę zatem, że pierwsza część była od 18 lat ze względu na te jakże drastyczne sceny a druga - od 12 jako, że "dzieci" przyzwyczaiły się już do takiego rozwiązania horroru - może nie być już dla nich straszną niespodzianką. Tym bardziej, że na 95% można wyczuć kiedy będzie "strasznie":)
Filmu nie polecam, jak dla mnie bez wrażeń.
Pozdrawiam