The Grudge - Klątwa

The Grudge
2004
6,3 66 tys. ocen
6,3 10 1 66125
4,4 12 krytyków
The Grudge - Klątwa
powrót do forum filmu The Grudge - Klątwa

KLĄTWA?

ocenił(a) film na 8

Film trzyma w napięci przez cały czas (o ile oglądamy go sami nocą a nie w środku dnia z kolegami przy piwie.) Naprawdę potrafi wystraszyć .To zasługa odpowiednio tworzonego klimatu .Na uwagę zasługuje muzyka. Jednak nie o tym chciałam pisać. Trochę „zamotali film” jak dla mnie tymi wstawkami tego faceta ,z którym ta japonka miała romans. Wiem ,że musieli to wyjaśnić ale mogli to zrobić jakoś inaczej. Jednak to , co mi nie pasuje w tym filmie. Skoro policjant powiedział ,że w ich kulturze wierzy się ,że w domu gdzie ktoś został zamordowany ze złości lub żalu panuje klątwa i złe fatum to czemu w innych "takich domach" nie ma takich sytuacji? Ludzi do morderstwa popycha właśnie złość lub żal (bo jeszcze jedynie przypadkowe spowodowanie zgonu przychodzi mi do głowy)więc trochę takich przeklętych domostw chyba tam powinni u siebie mieć. Jeszcze jedno .Dlaczego ten ojciec zabił własnego syna? Skoro był wściekły na żonę ?Czy wiadomo jak ją zabił? Jego utopił tak? A i dlaczego ze zdjęć tej matki są wycinane twarze? No i w końcu czemu oni teraz zabijają innych ludzi? Nikt im przecież nie zawinił? Proszę o udzielenie odpowiedzi na moje pytania.

mgielka007

od czego zacząć... w tym domu jest klątwa ponieważ Kayako została zamordowana w gniewie przez swojego męża widziała jak morduje jej syna i dlatego tylko tu nie ma nic gorszego niz widziec jak mąż zabija jedyne dziecko a potem przymierza sie do ciebie.A zabił syna bo jak sie dowiedział kim była matka wiedział że dziecko też może być złe,albo wku*rw zapanował i pozabijał wszystkich przecież nawet kota. Nie wiadomo jak zabito ale czy to ważne? coś zrobił ze szczęką bo by tego dziwięku nie wydawała.Mąż tak sie zdenerwował na nią że wycią bo już dla niego nie istniała.Zabijają dlatego że są wściekli,chcą zemsty obojetnie na kim.

ocenił(a) film na 10
mgielka007

1. Nigdzie nie jest powiedziane, że się dzieje to tylko w jednym domu. Po prostu głównym wątkiem jest tak klątwa z tego domu.
2. Nie wszystko jest do końca wyjaśnione w tym filmie. Ale teraz wiemy, że jego żona miała romans. Zabił więc zdradliwą żonę. Zrzucił ją ze schodów i złamała kark ( mamy więc ten odgłos zjawy) zaszlachtował ją nożem wpakował do plastikowego wora i zaciągnął na strych. Syna zabił przy okazji z wściekłości. Utopił go w wannie razem z kotem. Potem się powiesił ( ponoć był pierwszą ofiarą zjawy i coś się działo na ulicy, ale tego nie znam).
3.Twarze są powycinane...tu można dociekać w różne strony. Po prostu tak chciał reżyser, żeby budować lęk.
4. Wyzwolona przez męża złość skaziła dom. Każdy kto tam wejdzie zostaje tą złością skażony. Kayako zabija, bo chce, by każdy z tych skażonych poczuł to co ona tuż przed śmiercią.

ocenił(a) film na 8
polizeifurreich

PIĘKNIE DZIĘKUJE WAM ZA ODPOWIEDZ NA MÓJ POST!
Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło.W jaki sposób oni giną?Dostają zawału? Zostają skażeni? I dlaczego niektórych ciał w ogóle nie odnajduje policja? POZDRAWIAM SERDECZNIE! :)

mgielka007

Kayako zabija tak jak ona chce a w przypadku Yoko widać żę te trupy chodzą też jest tak w drugiej części są martwi jak Kayako i tyle. A kota cisną o ścianę

demonet

i raczej ją zabił bo czytał jej dziennik to co matka z nią robiła jak była mała