The Grudge - Klątwa

The Grudge
2004
6,3 66 tys. ocen
6,3 10 1 66130
4,4 12 krytyków
The Grudge - Klątwa
powrót do forum filmu The Grudge - Klątwa

Woda z mózgu...

ocenił(a) film na 1

Nie powiem że dawno nie oglądałem takiego gniota, bo od pewnego czasu gniotów ci u nas dostatek. Szczerze mówiąc nie wiem jak mam to ("The Grudge") nazwać. Bo jest to jakieś dziwne połączenie gniota z kalką z czegoś co już było, ramotą, chałturą i zakalcowatym plackiem... . Sprowadzanie do naszego pięknego kraju nad Wisłą tego typu produkcji (a wierzcie mi: będzie ich duuużo więcej), odzwierciedla dokładnie stan umysłu dystrybutora i ludzi dla niego pracujących. Pospolity krowi placek zakręcony w elegancki reklamowy papierek. Ale też nie ma się co dziwić: W dobie wszechobecnych multipleksów przestaje być ważna jakość. Ilość, ilość i jeszcze raz ilość! W końcu do cholery trzeba czymś zapełnić te kilkanaście sal kinowego kombinatu. Oglądanie tego typu azjatyckich "masówek" (nieistotne że niekiedy anglojęzycznych) doprowadzi nas tylko i wyłącznie do wypaczenia obrazu PRAWDZIWEGO horroru czy thrillera, o których i tak część z Was pewnie tylko czytała... .Bez obrazy, ale jeśli ktoś wychwala pod niebiosa chałę typu "SAW" czy "KLĄTWA", zdradza ogromne braki w "lekturze" horrorów/thrillerów. Oczywiście wiem że o gustach się nie dyskutuje, ale będzie mi szalenie miło jeśli chociaż jedna osoba zamiast bezkrytycznie "łykać" nowości, spróbuje pogrzebać również w trochę starszych filmach. Ponadto podkreślam raz jeszcze że prezentuję tutaj tylko mój własny pogląd.
Wracając do "Klątwy": Przy tym filmie, nawet obśmiana przezemnie "Osada" jawi się arcydziełem sztuki filmowej tego gatunku. Nic tutaj nowego, nic odkrywczego. Wyświechtane efekty, "straszne" klekoczące odgłosy wzięte wprost z "Terminatora", bardzo słabiutke aktorstwo, a do tego natrętnie powracające skojarzenia z "The Ring"
Na koniec powtórzę: Nikomu nie odbieram prawa do własnej opinii, nie zachęcam ani też nie odradzam obejrzenia tego "dzieła", ale jeżeli będzie tak dalej, jeżeli dystrybutorzy w dalszym ciągu będą kupowali za grosze byle co i wciskali to widzom jako arcydzieła, to czarno widzę naszą kinomańską przyszłość... .
(SELER/ http://members.lycos.co.uk/naszafilmoteka [members.lycos.co.uk/nas ...] , naszafilmoteka@tlen.pl ))

użytkownik usunięty
Seler_2

Właśnie obejrzałem ten film i w pełni podzielam owo zdanie.