7,3 102 tys. ocen
7,3 10 1 102297
7,2 42 krytyków
The Hurt Locker. W pułapce wojny
powrót do forum filmu The Hurt Locker. W pułapce wojny

Mam, jak wielu, mieszane uczucia. Uznanie tego obrazu za marny film, byłoby nadużyciem, bo marny nie jest. Natomiast Oscar za najlepszy film, to nieco za wiele. W/g mnie to zupełnie przyzwoite kino, lecz nie arcydzieło. W samych Stanach, jak i na świecie nakręcono kilka znacznie lepszych. Oceniam go na siódemkę, a w/g moich kryteriów Oscar po niżej dziewiątki to nadużycie.

ocenił(a) film na 6
vicmac

ja tez widziałem lepsze

ocenił(a) film na 7
plantum

wymień je

ocenił(a) film na 6
diana6echo

szeregowiec ryan, i pianista, ten tego... wróg u bram

ocenił(a) film na 7
plantum

wszystkie dotyczą II WŚ.. a dotyczące nowszych konfliktów? podpowiem: było ich kilka

ocenił(a) film na 6
diana6echo

jarhead jest gorszy... hmm bhd też....

tych fi;lmów było tylko kilka

niech ci będzie

(chyba) najlepszy film o wojnach na bliskim wschodzie

ocenił(a) film na 7
plantum

nie rozumiesz mentalności marines, rangersów i ogólnie żołnierzy.. nawet nie próbujesz tego pojąć

ocenił(a) film na 6
diana6echo

ty mnie nie próbujesz pojąć

ocenił(a) film na 7
plantum

ciebie zrozumie nawet bezmózgi lemur - mentalność macie podobną :)

ocenił(a) film na 6
diana6echo

poddajesz sie tak szybko?

ocenił(a) film na 7
plantum

a co jest trudnego w rozumieniu takiego dzieciaka jak ty? :)

ocenił(a) film na 6
diana6echo

ciekawe ile wytrzymasz na MOIM forum :)

ocenił(a) film na 7
plantum

twoim forum? w domu wszyscy zdrowi? dzieciaku, idź na spacer, bo coraz większe bzdury pleciesz. przykro się robi czytając takie idiotyzmy

ocenił(a) film na 6
diana6echo

a kto narzeka że spamuję 20 wątków??

biedna diana....

to się nazywa potęga, niekiedy to nawet 60

ocenił(a) film na 7
plantum

to się nazywa upośledzeniem umysłowym

ocenił(a) film na 6
diana6echo

schemat się powtarza
gdy przestaję ci ubliżać to ty zaczynasz mnie obrażać

ocenił(a) film na 7
plantum

ja stwierdzam jedynie fakt
zaprzestanie ubliżania nie powinno ograniczać się do jednego postu, jednego dnia - to nie jest żadna zmiana

ocenił(a) film na 6
diana6echo

dobra

plantum

Dobra ale bez obrażania.

ocenił(a) film na 6
kenexgro

no ja je nie obrażam już od tygodnia...

a ona mnie NON STOP

diana6echo

Tu nawet nie chodzi o spróbowanie pojęcia umysłów żołnierzy, tylko o ten totalny i rażący brak realizmu. Owszem, film ma swoje przesłanie (tj. "wojna zła, bo robi ludziom wodę z mózgu i zmienia ich psychikę i zapotrzebowania"), ale przesłaniają go okropne zaniedbania jeśli chodzi o tamtejsze realia. I nie mówię byle czego, poszukaj sobie wpisów na temat tego filmu na imdb.com od żołnierzy/marines/saperów/kogo sobie tam życzysz, jak bardzo nierealnie ukazana w tym filmie jest wojna, mowa głównie o akcji rozbrajania i ilości żołnierzy osłaniających tych saperów. Mowa o akcji sniper vs. sniper i wielu innych detalach jak nieprawidłowe umundurowanie na tamte lata. To wszystko sprawia, że jeśli coś chce pretendować do miana arcydzieła to musi być bezbłędne a nie "przesłanie najważniejsze, reszte walimy". Kiepski to był film, nudny, a przesłanie wtórne jak cholera i nie trzeba do tego filmu, by zrozumieć jak wojna może żołnierzowi namieszać w psychice (chyba, że film jest rzeczywiście dobry).

ocenił(a) film na 1
Slutcore

Ja bym uzupełnił, że to nie była akcja sniper vs. sniper tylko Amerykańscy saperzy kontra snajperzy, z której to akcji z oczywistych względów lepszego wyszkolenia snajperskiego wygrywają saperzy Amerykańscy, przy okazji udowadniając, że są lepsi od (bodajże ) SAS-u, który dał się wciągnąć w pułapkę ;)

ocenił(a) film na 7
Slutcore

problem w tym, że to film psychologiczny, a nie retrospekcja czy lekcja z rozbrajania bomb :|
poza tym nie pokazuje też co wojna robi z człowieka, bo to mamy w Full Metal Jacket czy Jarhead gdzie do woja trafia młody człek, idealista i w starciu z wojennym realizmem (ZAWSZE UBARWIONYM na potrzeby filmu - taka jest prawda) - tutaj mamy żołdaków dla który to jest normalna praca

cytując takiego jednego, który przeżył wojnę:

"Prawda jest dziwniejsza od fikcji, a to dlatego, że fikcja musi być prawdopodobna. Prawda - nie."

Mark Twain

ocenił(a) film na 6
diana6echo

jarhead był kiepski, już predzej uwierzę że thl to b.dobry film

ocenił(a) film na 7
plantum

nadal popisujesz się swoją głupotą publicznie. dobrze, że fejsa nie pokazujesz. wiocha byłaby w twojej wsi :)

ocenił(a) film na 6
diana6echo

a ty jesteś głupia, nie potrafisz czytać moich wypowiedzi, prowokujesz,
no i koniecznie musisz odpisywać fanom avatara - bo pewnie gdybyś tego nie zrobiła to świat by się skończył... nawet jak wątek jest spamem to się tam wpiszesz żeby tylko dopiec fanom....

ocenił(a) film na 7
plantum

to jest forum publiczne - nie podoba się, to won :)
ty popisujesz się głupotą nie tylko na forum Avatara. gdyby Hurt Locker nie dostał Oscara, tylko jakiś inny film, to przyszedłbyś na jego forum i też byś srał na nim wydalając z siebie frustracje, że to nie Avek dostał Oscara.. jak widać w Hollywood jeszcze do końca nie zidiocieli by dawać Oscary tylko na efekty specjalne pustym wydmuszkom :)

ocenił(a) film na 6
diana6echo

najpierw robisz uwagi fanom którzy kłócą się z trollami,i dałaś radę aby nie zbliżali się do wątków z oceną 1/10 w tytule,

a wczoraj wpisałaś się do wątku gdzie był tylko spam....
(nie zauważyłaś że mnie tam nie było?)

gdzie ty masz mózg?

ocenił(a) film na 7
plantum

jak zwykle odpowiedź nie związana z wypowiedzią powyżej.. typowe :)

ocenił(a) film na 6
diana6echo

masz problem z przyznaniem się do błędu

ocenił(a) film na 7
plantum

mam problem z ignorantami i dziećmi :)

ocenił(a) film na 6
diana6echo

masz ze mną problem? to się wyloguj....
albo weź się do roboty - popracuj nad sobą.

diana6echo

Co z tego, że to film psychologiczny, skoro już napisałem, co przeszkadza w jego odbiorze. By pokazać te niuanse psychologiczne ostro nagięto realia wojenne i za to duży minus. Główny bohater narażający swoich kompanów podczas akcji, niesubordynacja, naganne zachowanie - ten koleś zaraz by wyleciał z armii. Wyobrażasz sobie za kompana w Swojej drużynie, od którego zależy Twoje życie, gościa, który co i rusz naraża Ciebie na niebezpieczeństwo? Skargi od kolegów by się posypały. Tylko niestety film skończyłby się wtedy po 10 min i nie byłoby Oskara.
Kolejna sprawa. O jakich ty żołdakach mówisz, dla których jest to codzienna normalna praca? Przepraszam Cię bardzo, ale zapewniam Ciebie, że taka praca saperów na co dzień, jaką protagonista odwala, to tylko w grach komputerowych. I jak najbardziej ten film jest o zmianie w ludzkiej psychice, bo niezależnie czy chodzi o młodych (którzy też swoją drogą stają się tymi żołdakami o których mówisz) czy o starszych, wojna zmienia każdego (swoją drogą, że każdego na swój własny sposób). Już pierwsze napisy "wojna to narkotyk" świadczą o tym, że jest to film o tym co wojna robi z ludźmi. Film owszem nie pokazuje samej przemiany bohatera, ale skutki tej przemiany tj. stwarzanie zagrożenia dla otoczenia i swoich kompanów, zanik uczuć jak i relacji międzyludzkich i potrzeba nieustannej dawki adrenaliny. Tylko jest to pokazane w sposób nierealistyczny, a żeby móc pokazać te skutki, autorka filmu ostro nagięła rzeczywistość, by jak najdłużej wydłużyć film.
Analogicznie - wyobraź sobie taką sytuację w SWAT. Jest typek, który nieustannie naraża na niebezpieczeństwo swoich kompanów, ma gdzieś ogólne zasady bezpieczeństwa (jak nasz saper), i żeby teraz przedłużyć film, pokazuje się jak bardzo go zmieniły jakieś tam przykre przeżycia, przez cały czas pokazuje się te jego nieregulaminowe zachowania. Już dawno by wyleciał za niestabilność psychiczną i to co wyżej wymieniłem. A nasz saper na pewno nie był stabilny psychicznie.

Slutcore

Żeby nie było - taka sytuacja jak w tym filmie może się zdarzyć, ale jest to skutecznie tępione i trwa krótko, a nasz bohater po tym wszystkim co zrobił, wraca do rodzinki a potem pozwalają mu na powrót pracować. W końcu się potknie na czymś i rozwali pół swojego oddziału.

ocenił(a) film na 7
Slutcore

no właśnie, może mieć miejsce, ale nie musi
to tylko film, wariacja na temat, a nie lekcja historii z Discovery Channell
wytrzymałbyś w kinie bite dwie godziny na filmie, na którym gadają tylko o technicznych aspektach, a wszyscy są cholernie przepisowi?

ocenił(a) film na 6
Slutcore

dobrze napisane diana6echo. Brawo!!! Film nie zasłużył na tyle oskarów. Jest to niezły film i juz sama nominacja w kilku kategoriach powinna byc wyroznieniem dla tego filmu i na tym powinno sie skończyć. Obejrzałem ten film ze względu na Oskary i sie totalnie zawiodlem....

ocenił(a) film na 6
severyn1

czyli trafnie przewiduję że film nie warty mojej uwahgi

ocenił(a) film na 7
plantum

nie widziałeś - skąd możesz wiedzieć? obejrzyj i się przekonaj.

ocenił(a) film na 6
diana6echo

o ile p-amiętam, mówiłaś że bhd jest lepszy, tak?

ocenił(a) film na 7
plantum

nigdzie nie pisałam, że jest lepszy. bardziej go lubię, a to różnica, której ty pojąć już nie potrafisz swoim tycim móżdżkiem :)

ocenił(a) film na 6
diana6echo

słuchaj dziewczyno... masz problem z kojarzeniem to ci ostatni (mam nadzieję) raz napiszę co i jak

otóż. widziałem to i owo, kilkaset filmów. Na podstawie tego skromnego doświadczenia wysnułem pewne wnioski, że lubię takie a nie inne filmy.

tak więc korzystając z własnego wyczucia i zwiastunów konstruuję na bieżąco listę filmów do obejrzenia

a ponieważ THL nie wydaje mi się ciekawym filmem, (ze względu na gatunek i zwiastun), postanowiłem go obejrzeć PÓŹNIEJ

[Teraz możesz się produkować do woli]

ocenił(a) film na 7
plantum

to wróć na forum jak obejrzysz, tfu, jak dorośniesz do oglądania ciut poważniejszych filmów niż bajki o smerfach :)

ocenił(a) film na 6
diana6echo

no, fajnie że się wypłakałaś,

dziękuję, do widzenia

ocenił(a) film na 7
plantum

dobranocka cię ominęła.. a nie, zapomniałam, non stop oglądasz Mini Mini :D

diana6echo

film jest niestety nudny trwa stanowczo za dlugo a lepszy film o wojnie w iraku chocby green zone z mattem damonem, napewno byl ciekawszy niz ten

ocenił(a) film na 6
nicca23

tak podejrzewałem

ocenił(a) film na 6
diana6echo

zobacz diana -

nicca23 potwierdza moją wersję

ocenił(a) film na 7
plantum

problem w tym, że ty tego filmu nie widziałeś

ocenił(a) film na 6
diana6echo

czy ja cię prosiłem o komentarz?

chciałem tylko zwrócić uwagę na ważną rzecz.

nie musisz wszędzie się wpychać ze swoimi mądrościami.

ocenił(a) film na 5
plantum

POMIJAM WASZE KŁÓTNIE I ODPOWIEM TYLKO NA 2 PIERWSZE WASZE WPISY.
Oj sorrry za capsa.
Green zone jest dużo lepszym filmem o współczesnych konfliktach. Essential Killing też zapowiada się obiecująco, 9 rota też lepsza.
Hurt Locker należy do tzw. średniawki.

ocenił(a) film na 5
zatracony

Do plantuma: Helikopter w ogniu też lepszy. Jarhead zgadzam się porażka.