PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=536768}

Tożsamość

Unknown
2011
7,2 127 tys. ocen
7,2 10 1 126558
5,6 20 krytyków
Tożsamość
powrót do forum filmu Tożsamość

warto

ocenił(a) film na 8

Kolejny film kina akcji z tajnym programem rządu USA. Bardzo przyjemna wycieczka po Berlinie. Wreszcie amerykanie wyjechali za granicę. Fabuła intrygująca, zaskakujące rozwiązanie zagadki, a w tym wszystkim prawdopodobne. Koniec jak zwykle w takich produkcjach, ckliwie amerykański. Ale generalnie fajne kino rozrywkowe.

ocenił(a) film na 8
rett777

dokladnie. swietne kino akcji. Amerykance sie tym razem postarali :)

ocenił(a) film na 9
damian_filmweb

zgadzam się :)

ocenił(a) film na 8
rett777

Zgadzam się bezapelacyjnie, nie jest to co prawda film, który będzie kamieniem milowym w dziejach kina i przejdzie do klasyki, ale jest świetną sensacją jak na dzisiejsze standardy.
Ode mnie 8/10 - 1 punkt dodany za umiejscowienie akcji w Berlinie, do którego mam osobisty sentyment :)

rett777

Po raz drugi wyjechali za granice z Neesonem ,wcześniej był film "Uprowadzona" w Paryżu akcja się działa i też dobre kino akcji.Niezły jest ten Neeson najpierw rozwala Paryż teraz Berlin ciekawe co dalej?Ale ta ósemeczkaza za film się należy

ocenił(a) film na 8
trapped3333

wlasnie. zapomnialem o Taken :) to tez swietny film.

ocenił(a) film na 7
damian_filmweb

Moim zdaniem nie ma porównania. Tożsamości do Uprowadzonej trochę brakuje. ;)
Ten się dobrze zaczyna, ale przyznam, że jak się dowiedziałem o co tu naprawdę chodzi, byłem zawiedziony.

ocenił(a) film na 8
venez

widzisz ? nie wiedziales o co chodzi, wiec film trzymal w napieciu dostatecznie dlugo. nawet ciekawa historia, bardzo podobna do pierwszego bourna.

ocenił(a) film na 7
damian_filmweb

Fakt, nie wiedziałem, ale jak już się dowiedziałem, byłem zawiedziony. Szkoda, bo zapowiadał się rewelacyjnie. A wyjaśnienie jest idiotyczne. [SPOJLER] Główny bohater stracił pamięć w ten sposób, że pamiętał tylko jakieś urojone małżeństwo, a wszystko inne nie. Film oczywiście przypominał Tożsamość Bourne'a, ale Ludlum chyba lepiej przemyślał całą akcję. ;)
Dlatego nadal utrzymuję, że Uprowadzona była znacznie lepsza.

ocenił(a) film na 8
venez

ok, ale ja stawiam taken i unknown na tym samym poziomie.

ocenił(a) film na 7
rett777

Dokładnie, film może nie jest wielkim arcydziełem i można mu zarzucić kilka (małych) niedociągnięć, ale ogólnie bardzo mi się spodobał, polecam!

ocenił(a) film na 6
rett777

Mi się film podobał. Jedyne co mnie raziło to takie sceny jak np. ta z pędzącym tramwajem w kierunku samochodu, w którym ugrzązł główny bohater i Gina. Moim zdaniem, nie wyrobiliby się w czasie, żeby uciec z auta i do tego wyglądali jakby w ogóle nie doznali żadnych obrażeń. I mam też żal do twórców, że do roli żony wybrali January Jones, bo ta pani zdaje się zawsze grać tą samą rolę, a w tym filmie już całkowicie wypadła nieprzekonująco. Na szczęście w "Tożsamości" wystąpił zawsze świetny Liam Neeson i dobrze tu grająca Diane Kruger.

Zastanawiałam się pomiędzy 6 a 7, a ponieważ nie ma na Filmwebie możliwości wystawiania ocen cząstkowych, to dałam 7. Jak się przymruży oko na surrealistyczność i aktorstwo ze strony Jones to film w sam raz na wieczór, w którym chce się obejrzeć film rozrywkowy a la Bourne.

I jeszcze jedno... ciekawe czemu wiele osób porównuje ten film do "Frantic"? W końcu obydwa filmy polegają na czymś zupełnie innym. Jedynymi podobieństwami jest sieć kłamstw, w którą wplątuje się bohater i to, że na swojej drodze poznaje młodą kobietę gotową mu pomóc, choć na początku niechętnie, a i rozwiązanie ich wątku na końcu się różni.