To nie jest kraj dla starych ludzi

No Country for Old Men
2007
7,6 248 tys. ocen
7,6 10 1 248309
8,3 67 krytyków
To nie jest kraj dla starych ludzi
powrót do forum filmu To nie jest kraj dla starych ludzi

Co to za broń?

ocenił(a) film na 9

Czy ktoś wie co to za broń, którą posługiwał się Chigurh? Zna ktoś jej nazwę, lub wie w jaki sposób ona działa?

ocenił(a) film na 10
buzor

Przecież w filmie szeryf to tłumaczył. No ale nie wszyscy potrafią oglądać ze zrozumieniem :) Jest to narzędzie do zabijania bydła(w głowę strzał). Na końcu rurki mamy coś na kształt wałka. W środku jest bolec który strzela wypychany z wielką siłą dzięki dużemu ciśnieniu w butli. Po wystrzale wraca do środka (sprężyna?). To wiadomo z filmu. Szczegółów nie znam.
No chyba, że pytasz o PMa lub strzelbę z tłumikiem? To na ten temat jest mnóstwo w necie.

ocenił(a) film na 10
MakoR

Nie wiem jak to jest teraz ale jeszcze 15 lat temu ten kawal srutu zostawal w glowie bydla (wiem bo moj ojciec pracowal w rzezni)
Ale akcja tego filmu to rok ok 1980 wiec powinno tak byc, nie wiem dlaczego nie znajdowano nic w gowach tych ludzi, moze w USA mieli nowoczesniejsze narzedzia?
A moze to blad filmu? Bo i tak wiekszosc z nas nie wie jak jest w rzezni

ocenił(a) film na 9
DySgRaFiK

zrozumiałem na czym polega to urządzenie do zabijania bydła, akurat na tyle potrafie się skupic w trakcie oglądania filmu żeby zapamiętac takie szczególy :) Natomiast w pytaniu chodziło mi o ten karabin z długą lufą, którym Chigurh strzela na dośc dużą odległośc. Karabinem tym zabił meksykanów w hotelu, było to bardzo efektowne, bo pierwszemu na samym początku jedynie odstrzelił dłoń która zaczęła bardzo zabawnie zwiasc :):) więc jeśli ktoś wie co to za broń ten karabin, to proszę o odpowiedź. Byc może była to po prostu dalekosiężna i bardziej niebezpieczna odmiana rzeźniarskiego miotacza śrutów.

użytkownik usunięty
buzor

Oh bosze buzior może zechciałyś zobaczyć kilka tematów wstecz.
Chigur uzywa strzelby gladkolufowej aka pompka aka shotgun z dokręconym do niej tłumikiem.
Niestety nieznam się na tego typu broni palnej więc nie napisze jaki dokładnie model, dla mnie wszytkie pompki wyglądaja tak samo.
Poza tym używa też TEC`a-9, pistoletu maszynowego.

ocenił(a) film na 9

dziękuję za wyjaśnienie :) powodem dla którego zapytałem jest to, że nie znam się w ogóle na temat broni, byłem pewien, że to koeljny rodzaj miotacza śrutów, kapsli od coli albo czegoś podobnego :D A forum nie przeglądałem bo mi się nie chciało