PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259289}

To nie jest kraj dla starych ludzi

No Country for Old Men
2007
7,6 248 tys. ocen
7,6 10 1 247677
8,3 86 krytyków
To nie jest kraj dla starych ludzi
powrót do forum filmu To nie jest kraj dla starych ludzi

Spioler...Jak dla mnie za dużo niedomówień i niewyjaśnionych kwestii.Nie pokazali najważniejszego momentu jak zginął Llewelyn Moss,poza tym nie wiadome także czy zabił jego żonę.Gdyby nie to dałbym 8/10 poza tym dość dziwny ale w dobrym słowa tego znaczeniu na pewno oryginalny,zaskakujące zakończenie,żeby nie powiedzieć niespodziewane bo to wyglądało tak jak by film się urwał...

użytkownik usunięty
markom65

wystarczy uważnie oglądać filmy to wtedy nie będzie żadnych niedomówień

ocenił(a) film na 8
markom65

Llewelyn dostał gdzieś w okolice twarzy, ale też mam wątpliwości, kto go zabił. Że kasę wziął Anton - jestem niemal pewna, ale... ci meksykani, którzy wypytywali teściówkę, to chyba nie jego szajka.
Żona została zabita na bank - Anton wychodząc z jej domu sprawdzał, czy ma brudne podeszwy.
Zgadzam się, że film jest dziwny: nudny jak na moje standarty ale bardzo wciągający. Zakończenie zaskakujące, ale nietypowo: zaskakuje, że właśnie się kończy. Ogólnie jestem dość pozytywnie zaskoczona tym filmem, choć na bank nie jest on dla każdego i wyobrażam sobie, że wiele osób może na nim usnąć.

markom65

jak poznać, że zabił żonę? -wychodząc z jej domu spojrzał na podeszwy butów czy nie są ubrudzone krwią, co jest uzasadnione w kontekscie zabóstwa tego naganiacza (po jego zabiciu założył nogi na stół żeby nie zamoczyć w kałuży krwi, rozmawiając jednocześnie z Llewelynem przez telefon). Poza tym film ma wiele braków. Jest do połowy dobry, a potem jaby jego realizację olano... bo Llewelyn nawet jak zginął tak bezsensownie - jak miało być - to powinni chociaż porządnie pokazać jego ciało (żeby widz zdąrzył się zorientować o co chodzi, a druga sprawa - postać szeryfa słabo zarysowana, nie wzbudzająca chęci wczucia się w jego przemyślenia)...

ocenił(a) film na 8
swish_

Faktycznie gdyby nie tych kilka przerwanych wątków i nie pokazanych scen film był by naprawdę rewelacyjny...

użytkownik usunięty
markom65

a to że wy nie ogarniacie pewnych spraw nie znaczy że film nie jest rewelacyjny.... w sumie to jest on arcydziełem

ocenił(a) film na 8

takie arcydzieło z tego filmu jak i z ciebie....

użytkownik usunięty
markom65

ze ty nie pojmujesz tego filmu nie skreśla go z bycia arcydziełem

użytkownik usunięty
swish_

''Poza tym film ma wiele braków''

Nie kompromituj się. Wyraźnie było widać że to Llewelyn. Po pierwsze to on leżał zabity, po drugie, twarz szeryfa jednoznacznie na to wskazywała, po trzecie była pokazana jego zapłakana żona. Co do TML - jak zwykle charyzmatyczna postać.

tak tylko ta scena jest słąbo zaznaczona, łątwo ją ominąć i się nie zorientować, nie wszyscy mają szansę uchwycić tą migawkę...rzeczywiście film dla geniuszy... gratuluję wybrańcowi.

użytkownik usunięty
swish_

czy dla geniusz? tego nie wiem ale na pewno nie dla debili, którzy nie potrafią wyłapał tak oczywistego faktu

no to gratuluję ci tak dobitnej oceny co najmniej 80% społęczeństwa.

użytkownik usunięty
swish_

na moje oko, wliczając ciebie jakieś 1%

może trochę przesadzam, ale ludzie któzy oglądali ten film mają podobne spostrzeżenia co ja...

użytkownik usunięty
swish_

w jakim ty się społeczeństwie obracasz?

na pewno nie wśród ludzi, którzy wpatrują się w każdą sekundę filmu.

użytkownik usunięty
swish_

zdajesz sobie sprawę jak się ośmieszasz?

jak nie wiesz co napisać to lepiej siedź cicho.

użytkownik usunięty
swish_

żeby nie wyłapać takiego faktu trzeba być naprawdę ślepcem

pomijając ten fakt (dla niektórych trudny do wyłapania) porównaj tą scenę do pozostałych wątków tego filmu. czy naprawdę nie łąpiesz różnicy?

swish_

Jak można jakąkolwiek scenę ominąć?

Niepotrzebny

ominąć, przegapić, za króko trwała...

swish_

Scenę martwego Llewelyna ciężko mi było przegapić za każdym razem.

Zastanawiam sie tylko czy sny szeryfa Bella(w końcówce) mają jakieś symboliczne znaczenie, "przesłanie".

ocenił(a) film na 8
adi_dassler

Nie, tak sobie bajdurzył, bo zostało jeszcze miejsce na taśmie.
Oczywiście, że ma znaczenie!

Piramidoglowy

Jakie Stary? Powiedz mi... prosze!

ocenił(a) film na 8
adi_dassler

Naprawdę nie potrafisz sobie tego wytłumaczyć? Stary zostawił mu kasę, on zgubił. Pieniądze to nawiązanie do pracy, jaką on, jego ojciec, jego dziadek wykonywali. Były szeryf ma poczucie winy, że zawiódł. W drugim śnie ojciec odjeżdża w mrok i chłód, aby rozpalić gdzieś ognisko i czekać na syna. Ogień - ciepło i bezpieczeństwo. Bell poczuje je, gdy spotkają się - czyli po śmierci. Za życia nie zazna tego komfortu. Bo to nie jest kraj dla ludzi starej daty, jak on.

Piramidoglowy

Dzięki!

ocenił(a) film na 8
adi_dassler

Nie ma sprawy. Chociaż interpretacja zależy od widza, ta chyba ma ręce i nogi. :)

Piramidoglowy

myślę, że każdy przeciętny widz tak mniej więcej to zinterpretował i nadal ma zastrzeżenia do filmu... pomijając fantastów, którzy ogarnęli cały film mgiełką przenkliwej tajemnicy...
ja to też tak zinterpretowałam - cały film opiera się na końcowej scenie i ot cała tajemnica. Biedny szeryf naoglądał się za życia trupów swoich przyjaciół, którzy stanęli na drodze pieniędzy i narkotyków. zło ogarnęło cay kraj i nie można nic z tym zrobić. i tu rysuje się postać szeryfa, męskiego, bezsilnego, ale gotowego na wszystko, tuż przed śmiercią odkrywa, że nie odnalazł sensu życia, ale miał sen... I HAVE A DREAM... czy to nie wystarczy? to musi wystarczyć... to nadzieja. Chyba na tym opiera się myśl o "geniuszu" tego filmu?

ocenił(a) film na 8
swish_

Szeryf nie jest gotowy na wszystko. Jest bezsilny w obliczu zdarzeń. Żadnej nadziei nie ma. Nie ma happy endu. To pesymistyczny film.

Piramidoglowy

to znaczy, że tatuś na niego nie czeka? smutne :(

ocenił(a) film na 8
swish_

Może czeka, może nie. To był sen, a nie szczęśliwe zakończenie.

Piramidoglowy

"Nie zauważyłeś symboliki tego snu?"

użytkownik usunięty
swish_

żałosna interpretacja, nie zrozumiałeś filmu

to mi wytłumacz.... jeśli potrafisz.

użytkownik usunięty
swish_

w filmie chodzi o obaleniu mitów że Ameryka to bezpieczny, prawy i sprawiedliwy kraj.

a kto kiedykolwiek zakładał, że Ameryka to bezpieczny kraj?

użytkownik usunięty
swish_

Ale kolega many ma rację i trudno ci to będzie zdementować, film wydaje się z pozoru łatwy do zrozumienia,ale bracia Coen zadbali by tak się nie stało. Film można zdefiniować jako filozoficzna alegoria rozprawiająca się ze starymi amerykańskimi mitami o których wspomniał już many.

użytkownik usunięty

etam, już pierwszego monologu szeryfa wszystko jasne, gdzie opowiada on że kiedyś ich ojcowie, dziadkowie strażnicy teksasu nie potrzebowali nawet broni, a w obecnej rzeczywistość jest to niemożliwe, bo Ameryka to kraj pełen przestępczości, chciwości...

użytkownik usunięty

no tak to jest prawda ,ale swish chyba nie do końca jest przekonany co do wyartykułowanych przez Ciebie krótkich streszczeń filmu

Opisałeś, o co chodzi w filmie.
Opisz, o co chodzi w ostatniej scenie.

użytkownik usunięty
Niepotrzebny

z tego co pamiętam to ojciec przywołał do siebie szeryfa, co oznaczało że by dołączył do niego i przeszedł na emeryturę ponieważ Ameryka nie jest krajem dla starych ludzi

To ma większy sens niż "porażka przed śmiercią". Masz rację.

użytkownik usunięty
Niepotrzebny

I jeszcze większy niż Życzenie śmierci :P

To był cytat wypowiedzi swish_, który podał własną interpretację końca...

Niepotrzebny

gdzie ten cytat? nie widzę cudzysłowia?

użytkownik usunięty
Niepotrzebny

Może i tak ,ale jakoś nieskładna ta interpretacja, a co do Życzenia Śmierci to taki żarcik był w Twoją stronę ,seria filmów jest świetna :)

co było nieskładnego w mojej interpretacji?

swish_

Przecież szeryf nie umiera.

Niepotrzebny

Tzn. nie wybiera się na tamten świat.