PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259289}

To nie jest kraj dla starych ludzi

No Country for Old Men
2007
7,6 248 tys. ocen
7,6 10 1 247677
8,3 86 krytyków
To nie jest kraj dla starych ludzi
powrót do forum filmu To nie jest kraj dla starych ludzi

Genialny

ocenił(a) film na 9

szkoda że nie wyszło im zakończenie

ocenił(a) film na 9
kamilw6

happy end'u ci brakowało czy jak ?

Shambler

Mnie nie brakowało happy endu, ale jakiegoś domówienia. Chyba że nie pojęłam, czy dziewczyna przeżyła.

ocenił(a) film na 9
menysek

Niestety nie przeżyła. Anton po wyjściu z jej domu sprawdza czy nie ma krwi na butach żeby nie podpadało.

Shambler

Tak to jest oglądać film z reklamami - zaraz jakieś szczegóły umkną...
Nie uważasz przy okazji, że jednak seryjny morderca, który w ciągu kilku dni zabija kilkanaście osób obudziłby większe zainteresowanie opinii publicznej i policji? Jakoś ten element umniejszał jak dla mnie wiarygodność historii. Można niby domyślać się, że ten oddział narkotykowy coś robił, ale w sumie w pościg ruszył jeden sterany, podstarzały policjancina (swoją drogą ciekawe odniesienie do Ściganego, prawda?). To wyjątkowy zgrzyt jak dla mnie. Mocno utrudnił mi odbiór filmu i potem jego ocenę. Gdyby nie to byłby rewelacyjny.

ocenił(a) film na 9
menysek

Właściwie nie do końca, bo jednym z podtawowych motywów filmu jest obraz kulawej walki z przestępczością w latach osiemdziesiątych. Przecież nie było jeszcze dobrze rozwiniętej komunikacji, kamer, telefonów komórkowych, jeden podstarzały szeryf z młodym pomocnikiem na wioske na którą expedycja zwiadowcza przybywa dzien zgłoszeniu przestępstwa. Niewiele mogli zdziałać przy cwanym przestępcu który przy swojej pomysłowości rozpływa się w powietrzu wielkiego Texasu. To właśnie bracia Coen chcieli przedstawić, jak bardzo było niebezpiecznie, na tyle że pracując na stacji benzynowej można było dostać kulke za głupie pytanie o nadchodzącą pogode.

Shambler

Być może masz rację. Słabo znam realia Ameryki lat 90-tych. Innych z resztą też ;) Tak mi to jakoś zgrzytało po prostu. W innych filmach Ameryka lepiej sobie radzi z przestępczością ;)))

menysek

Tak. Szczególnie w serialach typu CSI. 100% wykrywalności.

Extense

Tekst warto interpretować w kontekście całości wypowiedzi. 3 linijki więcej może zmienić wymowę tekstu, więc polecam mój wpis oczko wyżej.

ocenił(a) film na 9
kamilw6

czemu im nie wyszło?

kamilw6

Dokładnie !Zakończenie to jakaś komedia !Film był genialny do ostatnich 20 minut,potem chyba sam autor nie wie co miał na myśli.

kamilw6

ciężko zrozumieć że tak właśnie miało wyglądać zakończenie?

ocenił(a) film na 10
kamilw6

Zakończenie jest inne, niż w książce. Tam było o wiele mocniejsze i o wiele lepsze.

dsn

Powiedz jak w książce to wygląda, jestem strasznie ciekaw jaka jest różnica, bo mnie takie zakończenie w ogóle nie satysfakcjonuje...:>

ocenił(a) film na 10
MagicusCaligula

z tego, co pamiętam, ta kobieta ginie, ale najpierw morderca tłumaczy jej, dlaczego zamierza ja zabić. tam ta scena była naprawdę mocna.

ocenił(a) film na 7
kamilw6

FIlm mi się bardzo podobał. Wciagnął mnie pomimo nieco nudnawego początku. Z biegem czasu akcja stawała się coraz to bardziej intrygująca i wciągająca. Genialny Javier, Lee Jones wg mnie przeciętny. Zgadzam się z tobą - zakończenie, które myślałem, że da mi wiele do myślenia rozczarowało mnie. Podratowało je jedynie brak happy endu. Film ma w sobie coś, dlaczego warto go obejrzeć, ale mimo wszystko czułem, że film nie miał prawie żadnego przekazu.

ocenił(a) film na 10
Nemesten

film ma przekaz, pokazanie że stary szeryf nie radzi sobie ze swoimi obowiązkami już, więc musi odejść na emeryture(to nie jest już dla niego kraj) a drugi przekaz to znaczenie "old men" to w ameryce chyba oznacza haszysz, przez ktory Brolin wpadł w tarapaty bo zabrał kase za haszysz ;p

ocenił(a) film na 7
yowle93

Tak, film miał przekaz, ale ja go specjalnie nie wyczułem, bo myślę, że bardziej skupiłem się na fabule, akcji, ukazaniu psychopaty i strzelaninach, a przekaz gdzieś mi uciekł. Film można interpretować na wielu płaszczyznach. Ja go odebrałem tak samo jak ty, ale mimo wszystko czułem niedosyt.

ocenił(a) film na 10
Nemesten

Mi tam się końcówka nawet podobała. Rzeczywiście można było odczuć niedosyt, ale podobało mi się, że nie było happy endu. Po prostu, zginęli.

ocenił(a) film na 7
Lanius

Tak, za brak happy endu duży plusik.

ocenił(a) film na 8
yowle93

jaki haszysz? przeciez to byla heroina a nie hasz ;)

ocenił(a) film na 8
cptmac10

w wersji, którą oglądałam (z lektorem) też była mowa o haszyszu... a te kostki faktycznie wyglądały na heroinę

ocenił(a) film na 8
kamilw6

ja mam trochę inny problem z zakończeniem, wydaje mi się, że mogłam go nie zrozumieć.. może ci, którzy czytali książkę mnie oświecą?

ocenił(a) film na 8
andzia_x3

Czytałem książkę, i choć w 100% nie pamiętam to było w sumie bardzo podobne. Odczucia miałem takie same po przeczytaniu książki jak i po obejrzeniu filmu - lekkie niedowierzanie i "jak to.. koniec?". Z jednej strony fajnie, bo mało hollywoodzkie zakończenie, z drugiej... czegoś zabrakło. Tym bardziej, że historia jest trochę nieprzewidywalna (jakby nie było główny bohater ginie), razi rozwiązanie na zasadzie "pech, "los", "karma". Ci starsi górale powiadajo, że scena, w której T L Jones opowiada swój sen jest kluczowym rozwiązaniem historii, ale, szczerze, nie rozumiem tego na tyle, żeby objaśniać innym sens.

kamilw6

Co im nie wyszło ?!

użytkownik usunięty
kamilw6

Nie

ocenił(a) film na 9
kamilw6

to jest zakonczenie nad ktorym trzeba sie zastanowic a nie szukac w zakonczeniu typowych zachowan ludzkich ktore ma wiekszosc wpojone i nie zdaja sobie sprawy na jakim siecie zyja