To nie jest kraj dla starych ludzi

No Country for Old Men
2007
7,6 248 tys. ocen
7,6 10 1 248338
8,3 67 krytyków
To nie jest kraj dla starych ludzi
powrót do forum filmu To nie jest kraj dla starych ludzi

Nieporozumienie...

ocenił(a) film na 1

Nie rozumiem czym się tak zachwycać;/ szczerze mówiąc w tym filmie nie znalazłam niczego co by mnie zainteresowało a już na pewno nie zaintrygowało.... Nudny, bez jakiegokolwiek "WOW"!!!

ocenił(a) film na 7
nocet

Jeśli chciałbym być jakiś bardzo oryginalny napisałbym coś w stylu: "Nie zrozumiałaś tego filmu. Ale jesteś tępa". Ale ponieważ nie jestem oryginalny to słuchaj (czytaj): wiadomo, że bracia Cohen maja własne podejście do kręcenia filmów. Wszystkie ich obrazy są bardziej filmami psychologicznymi niż czymkolwiek innym. Bohaterzy zawsze są bardzo dobrze zarysowani i postępują tak jak postąpiłby zwykły szary zjadacz chleba.
Abstrahując od powyższego napisanie o tej świetnej Sensacji - Nudny, bez jakiegokolwiek "WOW" świadczy tylko o Twojej niedojrzałości. Ewentualnie o guście (chociaż w swojej filmografii umieściłaś wiele podobnych filmów). Więc następnym razem nie bierz się za takie ciężkie produkcje a obejrzyj coś z WOW (nawet jeśli to będzie coś pokroju Wanted).
Pozdr.

ocenił(a) film na 7
Cypisek_syn_rumcajsa

za krótki <br/> Coen nie Cohen debilu. :)
Pozdr.

ocenił(a) film na 1
Cypisek_syn_rumcajsa

"Wszystkie ich obrazy są bardziej filmami psychologicznymi niż czymkolwiek innym. Bohaterzy zawsze są bardzo dobrze zarysowani i postępują tak jak postąpiłby zwykły szary zjadacz chleba."

no i spoko, tylko co z tego?? nie wystarczający powód by film uznać za dobry. nie oceniajmy filmu braci Cohen przez pryzmat filmów braci Cohen..

nocet

Nie rozumiesz ?! To masz pecha. Szczerze Ci współczuję i nie chciałbym być na Twoim miejscu.

nocet

Słyszałem sporo dobrego o tym filmie. Nie byłe jednak zupełnie zadowolony po tym co zobaczyłem.

To że Bracia Coen mają swój styl, wie każdy kto obejrzał przynajmniej jeden ich film. I tak mnie np. Bardzo podobał się "Tajne przez poufne". Może dlatego, że była to (czarna) komedia.

Tutaj natomiast jest sporo rzeczy, które mi się spodobały - np. postacie Chigurha, Mossa i Bella. Jest jednak parę niedorzeczności, czy raczej nie logicznych postępowań - szczególnie Mossa.

To ciekawy film, jednak jeżeli był to wasz pierwszy film braci Coen, to ja polecić mogę "Tajne przez poufne" ;).

nocet

Zgadzam się. Pełno w filmie bezsensownych postępować bohaterów, to najbardziej mnie denerwowało podczas seansu. A morał czy idea jaką ma niby ten film przekazywać jest jak na siłę wciśnięta, żeby wmówić, że to ambitne kino. Jak dla mnie zwykła chała.

veronicah

nie przypadl mi do gustu i tyle:/
obawiam sie, ze b. coen nie sa bogami, a U.S. akademia filmowa nie jest nieomylna.

tako rzeczę więc do ciebie ludu polski, zakompleksiony- taki madry, bo powszechnie przeciez studiujacy: obejrzenie ich jakiegokolwiek filmu nie oznacza, ze jako widz (czy istota ludzka) wlasnie siegnales tajemnych wyzyn intelektu, niedostepnych dla nedznych mas zachwycajacych sie takim chocby "madagaskarem". w zasadzie... to jestes tak samo beznadziejny jak te masy :)

nieprzecietnym filmem byl "tajne przez poufne", ale tylko Ja z paczki znajomych bylem w stanie go zrozumiec. cztery pozostale osoby (tak, to ci od nedznych mas ;p) mialy po seansie skwaszone miny, mowiace: "ee to nie to, przecie lubaszenko robi lepsze komedyje" :)

gópi ci polacy, nie?

ocenił(a) film na 7
josh_3

Tak jest. Coenowie Bogami nie są. Jednak ich obrazy są nietuzinkowe i dają do myślenia - świetnie łączą akcję z fabułą w miks który "się ogląda i przeżywa". A nie taki na który tylko się patrzy.

A to w dzisiejszych czasach już jest olbrzymie osiągnięcie.

Pozdr.

nocet

Za to mnie film bardzo zaintrygował, podobnie zresztą, jak "Aż poleje się krew". Bardem zgarnął zasłużonego Oscara. Normalny film braci Coen, ale na pewno oryginalny w porównaniu do innych twórców. Świetna rola Tommy Lee Jonesa, no i wiele dających do myślenia wywodów głównych bohaterów.