PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259289}

To nie jest kraj dla starych ludzi

No Country for Old Men
2007
7,6 248 tys. ocen
7,6 10 1 247677
8,3 86 krytyków
To nie jest kraj dla starych ludzi
powrót do forum filmu To nie jest kraj dla starych ludzi

Niezrozumiały

ocenił(a) film na 5

Być może jestem za młody albo po prostu za głupi, ale ten film był dla mnie totalnie bez wyrazu. Puenta dość oczywista, że świat się zmienia i wszystko przemija, ale to jest temat tak oklepany że rzekłbym "flaki z olejem" (chyba że coś przeoczyłem).
Gra aktorska na bardzo wysokim poziomie i fabuła też nieźle napisana, ale poza dialogami, w tym filmie prawie nic się nie dzieje. Niezrozumiałe są dla mnie również poczynania głównego bohatera który potem ginie. Zamiast lecieć samolotem z żoną do Honolulu, to musiał się uwziąć że zabije tego psychopatę - w zasadzie nie mam pojęcia czemu... Nie wyżył się w Wietnamie? Co najmniej nielogiczne.
Może ktoś mi powie dlaczego ten film ma tak wysoką ocenę i co w nim widzicie tak niesamowitego?

ocenił(a) film na 10
aethersis

Odniosę się tylko do kwestii ucieczki bo reszta byłaby tylko krytyką Twojego gustu. Jakby uciekli na wspomniane przez Ciebie Hawaje to Anton Chigurh pojechałby za nimi i tam ich zabił. Jeżeli nie wywnioskowałeś takiej możliwości z charakterystyki postaci Antona to spróbuj sam odpowiedzieć sobie na pytanie które zadałeś na początku.

ocenił(a) film na 5
Kniaz4815

W sumie racja - może by go dopadł, ale jakby wcześniej się połapał z tym nadajnikiem i od razu zwiał i tam nie wracał żeby przynieść biedakowi wody, to pewnie dałby radę uciec. Zresztą to już totalne gdybanie. Ja ciągle tylko nie wiem co w tym filmie jest takiego co się tak bardzo ludziom podoba.

ocenił(a) film na 10
aethersis

Znaleźć taka kase na pustyni to sie zdarza raz w życiu, albo rzadziej.
Sam bys nie wpadl na ten nadajnik tak szybko, lecz trzymał kase na strychu by sie uspokoiło.
Antona trzeba było odstrzelic jak własny cień!
Co w tym filmie jest????
A cholera wie. Koles mi zaproponowal jakiś dziwny film to mu rzekłem :
-Jesteś gupi, ale dołóż do filmu 2 wina czerwone i jedziemy!"

Wino wypiliśmu po filmie!!
Hej!
[oglądając taki film trzeba mieć flaszkę/dwie wina czerwonego pod ręką, bo inaczej nie zakumasz!]

ocenił(a) film na 5
baca350

Miałem piwo, było mało, wypiłem drugie i też nie pomogło. Film mi się nie spodobał :(

ocenił(a) film na 10
aethersis

To pooglądaj za 5 lat. To moment. Hej!

Pamiętaj-wino!

ocenił(a) film na 8
ocenił(a) film na 10
statnik

Co to za skrót, cycu?? Bo dając taki skrót dajesz dowod cycowatości! Hej!

ocenił(a) film na 10
aethersis

Anton /Javier Bardem się w tym filmie podoba, jego butla, fryzura, to jak mówi i jaki z niego kozak. Mniejsza o fabułę itd. bez tej postaci ten film byłby jak flaki z olejem. Jeśli tego nie czujesz no to trudno.

aethersis

Ja tego filmu obejrzeć nie mogłem bo taka nędza to była. Kilka dni temu książkę przeczytałem i mój pierwszy osąd był błędny.
To naprawdę wielkie kino:]

ocenił(a) film na 9
koczot

Film oglądałam już jakiś czas temu, a co jakiś czas bezwiednie (?) przypominam sobie sceny z tego filmu... To znaczy, że film chyba jakieś na mnie wrażenie wywarł, a skoro wywarł, to chyba dobre kino..? No nieważne. Generalnie - to naprawdę dobry film.

ocenił(a) film na 10
martenka

Aleksandra?

ocenił(a) film na 10
koczot

To wielki minus dla Ciebie albo filmu jeśli musiałeś przeczytać ksiażkę aby się spodobał.

waukorbowy

Chyba połączyłem klimat książki z klimatem filmu no i powstał kogel-mogel własnej wyobraźni...

ocenił(a) film na 6
aethersis

własnie obejrzałam. i mam takie samo wrazenie. film nie jest zły ale kompletnie nie rozumiem tych zachwytów.

ocenił(a) film na 10
UpTrinity

mnie zaskoczył ten klimat, jakis taki bylejaki!
Sa filmy co sie pamięta 45 lat ["Rashomon" A.Kurosawy niedawno powtórzyłem ] i takie co sie zapomina nast, dnia. A ten kraj dla starych ludzi nie zapomnę! Hej!