To nie jest kraj dla starych ludzi

No Country for Old Men
2007
7,6 248 tys. ocen
7,6 10 1 248338
8,3 67 krytyków
To nie jest kraj dla starych ludzi
powrót do forum filmu To nie jest kraj dla starych ludzi

Mniej więcej tak można określić jak się czuję po obejrzeniu filmu. Nastawiłem się na ciekawy film i taki rzeczywiście był przez większość czasu, ale później wyglądało to trochę tak jakby twórcy zakpili sobie z widza. Znikąd pojawiły się nowe wątki i uleciały tak szybko, że nie jestem pewien czy to na prawdę się wydarzyło. I jeszcze to "zakończenie"... przyznam, że nie przepadam za dwuznacznymi zakończeniami, jak też za smutnymi, ale tu żądnego nie było !
Oczywiście zaraz ktoś mi powie, że " film jest super, zmusza do myślenia, nie to co bezmyślna rozwalanka w stylu " powiesili go i uciekł " ale czy aby taki jest na pewno ? Czy zmusza do myślenia czy może raczej do gdybania i dopowiadania sobie swojej historii ?
Szkoda mi czasu który poświęciłem oglądając niekompletny film.

ocenił(a) film na 8
BOZZ

po części zgadzam się z Tobą, film nie był jakąś rewelacją. Zaraz zostaniem ocenieni stosownymi epitetami przez tych którzy uważają inaczej, ale czy Wasza opinia nie jest uzależniona od ilości nominacji i oskarów? Dlatego też rozczarowanie moje jak i kolegi jest aż tak duże, właśnie przez tak wysoką ocenę Akademii. Spodziewałem się naprawdę dobrego kina ale od pierwszej do ostatniej minuty, a nie tylko w porywach.

Swinger

No ja od momentu zabojstwa Llewelyna kompletnie przestalem kapowac o co chodzi:/ wiec swoja droga prosze o wutlumaczenie kogos obeznanego :D w przeciwnym razie nie bede mogl usnac:P

ocenił(a) film na 10
Swinger

akurat w tym wypadku akademia się dużo nie pomyliła jak przy innych laureata... powiedz mi czego brakuje tobie w tym filmie pościgów czy może jakiegoś terminatora ? zdecydowanie zbyt ciężkie kino dla mas. ilu osobą trzeba będzie jeszcze rozkładać ten film na czynniki pierwsze i tłumaczyć czy wszystko w filmie musi być dopowiedziane do końca ! autorzy filmu nawet podpowiadają widzą w pewnych scenach... to nie ludzie piszą ze "twórcy kpią widza" szkoda gadać...